Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021: Γύρω στις 7.000 μονάδες θα διαμορφωθεί η χαμηλότερη βάση εισαγωγής
Ομαλά ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2021, τη Δευτέρα για τους απόφοιτους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και την Τρίτη για τους αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).
Υπήρξαν, βέβαια, προβλήματα λήψης των θεμάτων την Τετάρτη σε αρκετά σχολεία, όπου αντί για τις 8 π.μ. έλαβαν τα θέματα στις 9.30 π.μ. Τα θέματα χαρακτηρίστηκαν βατά, αναμενόμενα, κλιμακούμενης, γενικά, δυσκολίας, για καλά, όμως, προετοιμασμένους μαθητές, οι οποίοι έχουν καλύψει όλη την ύλη και διαθέτουν αφαιρετική και κριτική ικανότητα.
Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν για τα ΓΕΛ στις 22 Ιουνίου, για τα ΕΠΑΛ στις 28 και για αυτούς που θα εξεταστούν και σε ειδικά μαθήματα (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) στις 12 Ιουλίου. Παράλληλα, ξεκίνησε στα βαθμολογικά κέντρα η βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων.
Η απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 16 Ιουνίου, κατά του νόμου για τα εργασιακά, απείλησε προσωρινά τις εξετάσεις των ΓΕΛ, αλλά o «σκόπελος» ξεπεράστηκε, αφού κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Βέβαια, οι εξετάσεις αυτές, όπως και εκείνες του 2020, δεν είναι ίδιες με αυτές των προηγούμενων ετών, αφού επηρεάστηκαν από τα προβλήματα που δημιούργησε η «πανδημία του ’20» και κυρίως από το γεγονός ότι τα Λύκεια παρέμειναν κλειστά για πολύ καιρό και οδήγησαν τους υποψηφίους σε εκνευρισμό, κούραση, έλλειψη ουσιαστικής αλληλεπίδρασης και δυσκολία συγκέντρωσης και απόδοσης.
Οι απόφοιτοι όμως του 2021 είχαν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη μεγάλο εξεταστικό άγχος. Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή (Φεβρουάριος 2021) η υπουργός Παιδείας άλλαξε τους όρους εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθιερώνοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), που θα προκύπτει κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου συνολικά πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή τον οποίο θα αποφασίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ που είναι ενταγμένο στο πεδίο. Από εκτιμήσεις ειδικών ερευνητών γύρω στις 7.000 μονάδες θα διαμορφωθεί η χαμηλότερη βάση εισαγωγής φέτος, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες των θεμάτων που θα επιλέξει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Αν επιλέξει τόσο δύσκολα όσο πέρυσι, η χαμηλότερη βάση θα διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 7, αλλιώς θα κινηθεί υψηλότερα.
Με βάση τα παραπάνω, φέτος αναμένεται να δούμε εκτίναξη των βάσεων εισαγωγής έως και 7.000 μονάδες, ιδιαίτερα για τα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα, με αποτέλεσμα πολύ μεγάλος αριθμός αποφοίτων να μην εισαχθεί. Για παράδειγμα, η βάση τμήματος που πέρυσι δέχθηκε αποφοίτους μέχρι και με 625 μονάδες ενδέχεται να εκτιναχθεί και μέχρι τις 7.000 μονάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν κατατεθεί δύο αιτήσεις ακύρωσης της ΕΒΕ από 95 μαθητές ή γονείς μαθητών Εσπερινών Λυκείων.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ