Μπορούμε να γίνουμε «Μαθουσάλες»

Μπορούμε να γίνουμε «Μαθουσάλες»

Η πιο ηλικιωμένη γυναίκα της Ιστορίας, άλλωστε, η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, γιόρτασε τα 122α γενέθλιά της, παρότι είχε γεννηθεί το 1875, όταν το προσδόκιμο ζωής δεν ξεπερνούσε τα 45 χρόνια. Ποιο, όμως, είναι το μέγιστο όριο της ανθρώπινης μακροζωίας;

Αυτό το ερώτημα ανέκαθεν απασχολούσε ειδικούς και μη. Παρότι ο υπολογισμός του μέσου προσδόκιμου ζωής είναι εύκολος, το ανώτατο όριο μακροζωίας προσδιορίζεται πολύ δυσκολότερα. Παλιότερες έρευνες υποδείκνυαν ότι η μέγιστη ηλικία που μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος είναι τα 140 χρόνια. Πρόσφατη μελέτη μάς χαρίζει άλλη μία δεκαετία ζωής, τοποθετώ­ντας το όριο της μακροζωίας στα 150 χρόνια.

Η παλαιότερη μέθοδος υπολογισμού του προσδόκιμου του βίου αλλά και της μέγιστης ηλικίας βασίζεται στη λεγόμενη «εξίσωση Γκόμπερτζ». Πρόκειται για μια παρατήρηση που έγινε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά θανάτων εξαιτίας ασθένειας αυξάνονται εκθετικά με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο, καρδιοπάθεια ή λοίμωξη διπλασιάζεται με την πάροδο οκτώ ή εννέα ετών. Η ίδια εξίσωση μπορεί να μεταβληθεί κατά τρόπο τέτοιο ώστε να υποδείξει με ποιον τρόπο παράγοντες όπως το φύλο και οι ασθένειες επηρεάζουν τη χρονική διάρκεια της ζωής ενός πληθυσμού.

Υπάρχει και άλλη μέθοδος που υπολογίζει το ανώτατο όριο της ανθρώπινης μακροζωίας. Είναι η μελέτη της φθοράς των διαφορετικών οργάνων που προκαλεί η γήρανση. Σε αυτήν την περίπτωση συνυπολογίζεται η ταχύτητα εξέλιξης αυτής της φθοράς. Καλό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης είναι αφενός η παρακολούθηση της λειτουργίας των ματιών όσο και της ποσότητας του οξυγόνου που καταναλώνουμε όταν κάνουμε αθλητισμό.

Όλα αυτά αποκαλύπτουν το μέγεθος της φθοράς που μας φέρνει πιο κοντά στη γήρανση.

Όλοι όμως οι ειδικοί συμφωνούν πως κανένα όργανο δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί περισσότερο από 120 χρόνια.
Σύμφωνα με άλλες ειδικές μελέτες και με διάφορα καινούργια φάρμακα και νέες θεραπείες που θα μας κρατήσουν υγιείς, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, κατά 15% έως 20%, είναι κάτι πολύ δύσκολο, επειδή δεν γνωρίζουμε αρκετά για τη βιολογία της γήρανσης. Όμως θα γίνει. Μέσα σε μισή ώρα το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά 6 λεπτά. Με αυτόν τον ρυθμό, πάντως, ο μέσος άνθρωπος δεν θα μπορέσει να κλείσει τα 150 πριν από την πάροδο τριακοσίων ετών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: chronoskopos.blogspot.com


Σχολιάστε εδώ