Eχουν τρελάνει τον κόσμο οι επιστήμονες! – Αλλάζουν συνεχώς τις οδηγίες για τις παρενέργειες και τις ηλικιακές κατηγορίες!

Eχουν τρελάνει τον κόσμο οι επιστήμονες! – Αλλάζουν συνεχώς τις οδηγίες για τις παρενέργειες και τις ηλικιακές κατηγορίες!

-«Ανεβάζει» τον βαθμό ανοσίας ο εμβολιασμός
-Η δεύτερη δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικιακές ομάδες
-Βγάζουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Τα εμβόλια σώζουν, αποδεδειγμένα, περισσότερες από 5.000.000 ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο και προφυλάσσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους από νόσο ή ισόβια αναπηρία. Οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού στα παιδιά έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της εμφάνισης πολλών νοσημάτων και των θανάτων που αυτά προκαλούν. Πολλά λοιμώδη νοσήματα, όπως η ευλογιά, έχουν εξαφανισθεί. Στη χώρα μας οι νέοι παιδίατροι δεν έχουν δει διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη και άλλα λοιμώδη νοσήματα.

Στο μεταξύ, το αντιεμβολιαστικό κίνημα που έχει παρουσιαστεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες οδήγησε στην επανεμφάνιση της ιλαράς, με δραματικές πολλές φορές συνέπειες.

Τι συμβαίνει όμως τώρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού; Το τελευταίο εξάμηνο, καθημερινά στην κυριολεξία, βομβαρδιζόμαστε από αντικρουόμενες φήμες από πολλούς και μάλιστα διακεκριμένους επιστήμονες. Υπάρχουν γιατροί που δίνουν στους ασθενείς τους διαφορετικές κατευθύνσεις από αυτές της επιστημονικής εταιρείας της ειδικότητάς τους, όπως επίσης και γιατροί –και γενικότερα υγειονομικοί– οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν εμβολιασθεί.

Τελικά, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού βλάπτουν ή σώζουν ζωές; Ποια έχουν παρενέργειες και ποια όχι; Αρκεί, άραγε, η δικαιολογία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τις οικογένειες εκείνων που πέθαναν μετά τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με την οποία η περίπτωσή τους ήταν σπάνιο φαινόμενο;

Ποιους θα πρέπει να εμπιστευθεί ο πολίτης; Τις Επιτροπές του υπουργείου Υγείας, τους δεκάδες που δηλώνουν ειδικοί και προβάλλονται από τα Μέσα Ενημέρωσης ή τον οικογενειακό του γιατρό, που γνωρίζει τα σχετικά με την υγεία του και μπορεί να έχει άλλη άποψη από την επίσημη; Είναι σίγουρο ότι υπάρχει ένας ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ των εταιρειών που τα παράγουν, γιατί… τα λεφτά είναι πολλά. Από τους υπόλοιπους όμως ποιοι υποκρύπτουν συμφέροντα; Αυτοί που υποστηρίζουν τα συγκεκριμένα εμβόλια ή αυτοί που τα κατακεραυνώνουν;

Ακόμα και οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι. «Καθημερινά προκύπτουν νεότερα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Ο κορονοϊός αυτός είναι κάτι καινούριο. Κάτι που ίσχυε χθες, μπορεί σήμερα να μην ισχύει», μας είπαν γιατροί, τη γνώμη των οποίων ζητήσαμε. Γι’ αυτό και οι οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλάζουν συνεχώς.

Όλα αυτά όμως έχουν τρελάνει τον κόσμο, που γίνεται πια πολύ επιφυλακτικός και την ώρα του εμβολιασμού κάνει τον Σταυρό του! Τα περιστατικά που ακούγονται για σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό δεν οφείλονται πάντα στο εμβόλιο.

Κατά 80% προκαλούν πυρετό, πονοκέφαλο, διάρροια
Στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής και πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο, η οποία καθημερινά ερευνά όλη την ιατρική βιβλιογραφία σε παγκόσμιο επίπεδο και συνοψίζει τα συμπεράσματα που υπάρχουν για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον κορονοϊό και την αντιμετώπιση του με φάρμακα ή με εμβόλια. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποδελτιώσεις που έχει κάνει, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

«Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια έναντι της Covid-19 είναι ήπιες, διαρκούν για βραχύ χρονικό διάστημα, ενώ παρατηρούνται κατά 80% με την πρώτη δόση των εμβολίων. Περιλαμβάνουν πυρετό, καταβολή, πονοκέφαλο, μυϊκά άλγη, πόνο και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, ρίγος, διάρροια, ναυτία. Με τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις αμέσως μετά τον εμβολιασμό, που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και σοβαρές και να χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Τα εμβόλια βρίσκονται υπό κατάσταση συνεχούς επιτήρησης για την ανίχνευση σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών.

Το τελευταίο διάστημα οι ρυθμιστικές αρχές σε διάφορες χώρες όπου έχει επιτευχθεί ευρεία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αναφέρουν σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, που ενδεχομένως σχετίζονται με τα εμβόλια mRNABNTb162b (Pfizer vaccine) andmRNA-1273 (Moderna vaccine). Αντίστοιχη συσχέτιση δεν έχει παρατηρηθεί με το εμβόλιο Ad26.COV2.S (Janssen / Johnson & Johnson vaccine)».

Παράλληλα, η Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), εκτός από την οδηγία που έχει εκδώσει για τα περιστατικά θρόμβωσης και θρομβοπενίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και τα άτομα που είχαν προηγουμένως σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής δεν πρέπει να εμβολιαστούν με το Vaxzevria (εμβόλιο AstraZeneca).

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, «στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία», όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, υπενθυμίζοντας ότι «παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση – είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων».

Η σύσταση αυτή της Επιτροπής έφερε αναστάτωση στις ηλικίες κάτω των 60 ετών, που έσπευσαν στα φαρμακεία να αλλάξουν τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο διαφορετικό από αυτό της AstraZeneca ή, εφόσον αυτό δεν ήταν εφικτό, ακύρωσαν τελείως το ραντεβού τους. Κοινή η διαπίστωση των επιστημόνων ότι οι εμβολιασμένοι ίσως μολυνθούν από τον κορονοϊό αλλά δεν θα αρρωστήσουν (δηλαδή θα έχουν ήπια συμπτώματα) και θα είναι οι πρώτοι που θα βγάλουν τις μάσκες!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: cnn.gr


Σχολιάστε εδώ