Βούλα Πατουλίδου στο “Π”: Πολιτική και πολιτική

Βούλα Πατουλίδου στο “Π”: Πολιτική και πολιτική

Της
ΒΟΥΛΑΣ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ
Ολυμπιονίκου, Αντιπεριφερειάρχου Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης,
Προέδρου Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης


Όταν αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί, θα πρέπει να είναι σίγουρος ποια από τις δύο θέλει να ασκήσει.

Την Πολιτική, που σχεδιάζω προτάσεις, υιοθετώ πρακτικές και υλοποιώ στρατηγικές που θα δώσουν λύσεις σε προβλήματα της κοινωνίας που ζω;

Ή την πολιτική, που διεκδικώ και αναρριχούμαι στην εξουσία;

Δυστυχώς, πολλοί είναι αυτοί που μπερδεύουν τις δύο έννοιες.

Αν στην περίοδο ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχω ως αυτοσκοπό την επανεκλογή μου, τότε ασκώ πολιτική.

Αν σ’ αυτήν την περίοδο διοχετεύω τις προσπάθειές μου στην επίλυση προβλημάτων της κοινωνίας μου, τότε ασκώ Πολιτική.

Όταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας μου ανέθεσε το 2017 τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης συνειδητοποίησα πως είχα στα χέρια μου ένα υπερεργαλείο Πολιτικής, που θα έδινε λύσεις σε χρόνια προβλήματα της Θεσσαλονίκης.

Το πιο σημαντικό όμως ήταν πως μ’ αυτό το υπερεργαλείο καταφέραμε να συνεργαστούμε οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης… χωρίς να ανοίξει ρουθούνι!

Η ταυτότητα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» περιγράφει επακριβώς τον τρόπο λειτουργίας αυτής της στρατηγικής.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που ξεκίνησε διστακτικά και πιλοτικά. Η χρηματοδότησή του προέρχεται από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 100 εκατ. ευρώ, και αγκαλιάζει 8 από τους 14 δήμους της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. Ο επόμενος στόχος μου είναι να ενταχθούν όλοι.

Φανταστείτε ένα δίκαιο μοίρασμα αναπλάσεων, έργων υπερτοπικής σημασίας, έργων που αναγεννούν υποβαθμισμένες περιοχές σε 8 διαφορετικούς δήμους.

Αυτό το μοίρασμα το πετύχαμε με την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, και αυτούς τους 8 δήμους, χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανείς.

Οι κάτοικοι των Δήμων Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Ευόσμου – Κορδελιού, Δέλτα, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, που συμμετέχουν στη «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», βλέπουν τις περιοχές τους να αλλάζουν με 116 έργα.

Ως αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (ας μου επιτραπεί η έκφραση), η «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» είναι το καμάρι μου.

Πρόσφατα παρουσιάσαμε την πορεία υλοποίησης αυτού του προγράμματος, τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα, τον απολογισμό δράσεων του περσινού έτους και τις προοπτικές μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2023.

Δεν είναι εύκολο να εμπνέεις εμπιστοσύνη, να λειτουργείς συνδυαστικά και να γεφυρώνεις ανισότητες μεταξύ διαφορετικών περιοχών.

Δεν κάναμε βήμα προς τα πίσω, ούτε με την πανδημία.

Η πόλη αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο σύνολο.

Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε μια πόλη καινοτομίας, που δίνει στους πολίτες της έργα με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ευημερίας.

Η έξυπνη διαχείριση σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης είναι… Πολιτική.

Το να πείσεις τους συμπολίτες σου για τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι… Πολιτική.

Το να αντιλαμβάνεσαι τις ραγδαίες αλλαγές και προκλήσεις του κόσμου που ζεις είναι Πολιτική.

Η εποχή της αλληλομετατόπισης ευθυνών έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ναι, με νοιάζει τι έκανε ο προκάτοχός μου, αν αυτό προσδίδει θετικά πρόσημα στο δικό μου έργο. Αλλιώς βάζω τελεία και προχωρώ. Δημιουργώ.

Το πιο σημαντικό;

Ασκώντας Πολιτική, γίνεσαι δέκτης και φορέας νέων λύσεων και ιδεών. Μόνο έτσι δεν αφήνεις χώρο σε παρωχημένες πρακτικές του παρελθόντος.

Ο δρόμος της συμμετοχής είναι μονόδρομος.

Στόχος μου είναι η δημιουργία μιας πραγματικά έξυπνης και βιώσιμης Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, με ισχυρούς και σύγχρονους δήμους.

Αυτό είναι… Πολιτική.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ