Παντελής Νικολάου στο “Π”: Να προβληματίσει το περιστατικό με τον Έρικσεν
Του
ΠΑΝΤΕΛΗ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ορθοπεδικού Χειρουργού, Διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντή Ορθοπεδικής Κλινικής – Αθλητικές Κακώσεις Ιατρικού Κέντρου Αθηνών,
Επικεφαλής Ιατρικού Επιτελείου ΠΑΕ ΑΕΚ,
πρώην Διεθνή Ποδοσφαιριστή
Η μεταγραφή μου στην ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ σε ηλικία 20 ετών από την ομάδα της γειτονιάς μου, τον Ατρόμητο Αθηνών –ομάδα Β’ Εθνικής τότε–, μου επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη. Εξετάσθηκα την περίοδο της προετοιμασίας από καρδιολόγο. Αυτό έγινε στα αποδυτήρια της ομάδας από καρδιολόγο φίλαθλο της ομάδας, ο οποίος ανιδιοτελώς μας ακροαζόταν και σε κάποιους ζητούσε ένα καρδιογράφημα.
Στα τρία χρόνια που ήδη είχα αγωνιστεί με τον Ατρόμητο στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, παρότι το δελτίο υγείας ήταν υποχρεωτικό για όλους τους ποδοσφαιριστές, δεν εξεταζόταν κανείς και απλώς κάποιος γιατρός υπέγραφε τα δελτία. Βέβαια και αυτή η απλή εξέταση στους ποδοσφαιριστές δεν ήταν αρκετή για να τους προφυλάξει από τυχόν απρόοπτα καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι αρκετά δυσμενή. Η συχνότητα αιφνίδιου θανάτου στην Αμερική είναι 1 / 160.000 αθλητές, παρόλο που υπάρχει συστηματική παρακολούθηση από εξειδικευμένο καρδιολόγο.
Στην Ελλάδα υπήρξαν σπάνιες αναφορές αιφνίδιων θανάτων αθλητών, χωρίς να έχει δοθεί ιδιαίτερη δημοσιότητα. Είναι γνωστό ότι οι επιβαρύνσεις των αθλητών που σχετίζονται με τον πρωταθλητισμό είναι πολύ μεγάλες και απαιτείται ενδελεχής έλεγχος της ακεραιότητας του σώματος δομικά και λειτουργικά, ώστε να εντοπίζεται εγκαίρως κάθε εκτροπή από τα φυσιολογικά όρια.
Πρώτο μου μέλημα όταν πλέον ανέλαβα την μεγάλη ευθύνη της ιατρικής φροντίδας των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ αλλά και του Ολυμπιακού ήταν η πλήρης κάλυψη όχι μόνο του μυοσκελετικού σκέλους, το οποίο μπορούσα να αντιμετωπίσω ως ορθοπεδικός, αλλά και γενικότερα της καθολικής υγείας των αθλητών και κυρίως των καρδιοαγγειακών προβλημάτων.
Είχα την τύχη την εποχή εκείνη να γνωριστώ με τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), ειδικό στην Αθλητική Καρδιολογία, τον Πάνο Σταματόπουλο, και να μας ενώσει η κοινή αγάπη για τον αθλητή και η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αφιερωθήκαμε στην προστασία των αθλητών, ο καθένας από την ειδικότητά του, αλλά και οι δύο μαζί πολέμιοι της χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Ο κ. Σταματόπουλος μάλιστα, μετά τη δεκάχρονη και πλέον συνεργασία μας στα αθλητικά τμήματα ΑΕΚ και Ολυμπιακού, συνέγραψε ένα βιβλίο στο οποίο περιγράφονται περιπτώσεις δεκάδων αθλητών, οι οποίες θα είχαν εντελώς διαφορετική και ενδεχομένως τραγική κατάληξη αν δεν είχαν αξιολογηθεί σωστά κάποια «ασήμαντα» ευρήματα, που οδήγησαν στην άμεση παρέμβαση, η οποία αποδείχτηκε σωτήρια. Ο τίτλος του πονήματος πολύ σωστός: «Υπεράνω υποψίας: Πρωταθλητές με καρδιολογικά προβλήματα». Χρησιμοποιώ τα δικά του λόγια: «Καρδιά: Ο απόλυτος δυνάστης. Η καρδιά και ο ρόλος που διαδραματίζει στην υποστήριξη της σωστής λειτουργίας όλων των συστημάτων του οργανισμού απαιτεί συγχρονισμό και επιτυγχάνεται με δομικές και λειτουργικές προσαρμογές».
Το πρόσφατο περιστατικό με τον ποδοσφαιριστή της Εθνικής Δανίας Έρικσεν, που κατέρρευσε στο γήπεδο ενώ ήταν πλήρως ιατρικά ελεγμένος, καθώς και η γρήγορη και σωστή αντιμετώπιση που του έσωσε τη ζωή πρέπει να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει όσους ασχολούνται με την προστασία της υγείας των αθλητών, ώστε να προβαίνουν στους απαιτούμενους εξονυχιστικούς ελέγχους με σκοπό την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.
Επίσης, είναι απαραίτητο όλοι οι χώροι άθλησης να είναι εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα όργανα (π.χ. απινιδωτές) αλλά και με εξειδικευμένα άτομα για την παροχή πρώτων βοηθειών. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να σωθούν και άλλοι νέοι άνθρωποι, όπως ο Έρικσεν, που πιθανόν να έχουν πολύ σοβαρά θέματα, που ούτε καν υποψιάζονται.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: aek-live.gr