Νάντια Γιαννακοπούλου στο “Π”: Πριν και πάνω απ’ όλα είναι η υγεία και η ζωή των πολιτών

Νάντια Γιαννακοπούλου στο “Π”: Πριν και πάνω απ’ όλα είναι η υγεία και η ζωή των πολιτών

Της
ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτού Β’ 2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του Κινήματος Αλλαγής


Μέχρι τη στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση 4.302.150 άτομα και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό 2.911.340 άτομα. Σ’ αυτούς τους αριθμούς κρύβεται το μυστικό της πτώσης κρουσμάτων και θανάτων αλλά και η επιτυχία της κοινωνικής και οικονομικής επανεκκίνησης.

Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι ικανοποιητικοί, αλλά δεν είναι αρκετοί. Απέχουμε πολύ από την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού τείχους προστασίας. Αν, δε, λάβουμε υπόψη ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έρθουν κοντά στα 7 εκατομμύρια εμβόλια, τώρα είναι η ώρα να δοθεί η μάχη για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Αυτό αποτελεί μονόδρομο για να θωρακιστεί η κοινωνία, για να αποτελέσει παρελθόν η περιπέτεια που περάσαμε και περνάμε.

Πολλοί αρνούνται να εμβολιαστούν και παρόλο που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν επικαλούνται δοξασίες και ενημέρωση από διάφορους ανεύθυνους, είναι θύματα ιδεοληψιών, επικαλούνται ερωτήματα. Τα ποσοστά των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών, που θα έπρεπε ήδη να κινούνται πάνω από το 80%, κυμαίνονται δυστυχώς στο 60% – 65%. Δεν υποτιμώ τις δυνάμεις του ανορθολογισμού. Έχουν γίνει όμως λάθη και στην Ευρώπη και στη χώρα μας, με αιχμή το εμβόλιο της Astra Zeneca, που δημιούργησαν, που τροφοδότησαν αμφιβολίες συνολικά για τον εμβολιασμό. Η τελευταία πρόταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, που αύξησε θεαματικά το όριο ηλικίας από τα 30 στα 60 έτη, ήταν το λιγότερο ατυχής, μη δίνοντας επαρκείς εξηγήσεις και μη δίνοντας απάντηση στο τι θα πράξουν όσοι είχαν εμβολιαστεί ήδη με την πρώτη δόση του εμβολίου της Astra Zeneca. Χρειάστηκε μία μέρα για να καταλάβουμε τι γίνεται, αλλά η ζημιά είχε ήδη επέλθει και κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται αυτήν την κρίσιμη ώρα, που πρέπει να επιταχύνουμε.

Τώρα λοιπόν πρέπει να επιταχύνουμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο πισωγυρίσματος, ούτε ανοιχτό το παράθυρο για να βρεθούμε μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, που θα ήταν υγειονομικά, κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικό. Γι’ αυτό πρέπει να πείσουμε, πρέπει να επιστρατευθούν όλοι όσοι μπορούν να πείσουν, όσοι μπορούν να επηρεάσουν θετικά την κοινωνία. Τώρα είναι η ώρα της μέγιστης κοινωνικής ευθύνης για όσους αρνούνται. Τώρα είναι η ώρα ευθύνης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έστω σ’ αυτό το θέμα οφείλουν να παρέμβουν όλες μαζί.

Δεν θα είναι εύκολο. Δυστυχώς, υπάρχουν πολιτικοί που φλερτάρουν ανοιχτά με «ψεκασμένες θεωρίες». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σιωπά. Τι να πει άλλωστε; Τον χορό τον είχε ανοίξει ο ίδιος από τον Νοέμβριο, αμφισβητώντας ότι υπάρχει εμβόλιο, μιλώντας για «εμπόριο ελπίδας», όταν όλη η ανθρωπότητα πανηγύριζε για την επιτυχία της επιστήμης.

Πρέπει να πείσουμε λοιπόν, αλλά κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το δικαίωμα στον μη εμβολιασμό δεν μπορεί να έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το μείζον δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν υγεία και να μην κινδυνεύει η ίδια η ζωή τους. Άρα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ειδικά κατηγοριών εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο είναι και αναγκαίος και απόλυτα συμβατός με το Σύνταγμα. Πριν απ’ όλα των νοσοκομειακών, που είναι η δουλειά τους να φροντίζουν για τη ζωή μας, αλλά και άλλων κατηγοριών, όπως των εκπαιδευτικών, των αστυνομικών, των εργαζομένων σε δομές ηλικιωμένων κ.ά. Μέσα από έναν διάλογο πρέπει να καθοριστούν και οι κατηγορίες αλλά και οι επιπτώσεις όσων αρνούνται. Όπως πρέπει να δούμε και ένα σύνολο διευκολύνσεων για όσους έχουν εμβολιασθεί.

Η δημιουργία τείχους προστασίας είναι το μεγάλο ζητούμενο. Γιατί πριν και πάνω απ’ όλα είναι η υγεία και η ζωή όλων μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ