Γεννιούνται για να γίνουν φίλοι μας

Γεννιούνται για να γίνουν φίλοι μας

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες για την καταγωγή των σκύλων και το πώς οι πρόγονοί τους εξημερώθηκαν και ανέπτυξαν στενή σχέση με τον άνθρωπο.

Ερευνητές στην Αμερική υποστηρίζουν ότι στην εξελικτική πορεία που ακολούθησαν οι σκύλοι ανέπτυξαν έμφυτους μηχανισμούς για να αλληλεπιδρούν και να επικοινωνούν με τους ανθρώπους από την πρώτη κιόλας στιγμή που γεννιούνται. Με απλά λόγια, οι κοινωνικές δεξιότητες των σκύλων δεν αποκτούνται στην πορεία, μέσω της επαφής τους με τους ανθρώπους και την εκπαίδευσή τους, αλλά έχουν γονιδιακή βάση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κουτάβια αμέσως μετά τη γέννησή τους μπορούν να ακούν τις ανθρώπινες φωνές και να αντιλαμβάνονται κάποιες χειρονομίες, αλλά χρειάζονται ένα μικρό χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.

«Είχε διαπιστωθεί ότι οι σκύλοι αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες όταν ενηλικιωθούν αλλά εμείς διαπιστώσαμε ότι τα κουτάβια είναι βιολογικά προετοιμασμένα να αντιδρούν και να αλληλεπιδρούν στα κοινωνικά ερεθίσματα που δέχονται από τον άνθρωπο», αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Έμιλι Μπρέι, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Η μελέτη δείχνει ότι σχεδόν το 50% των ικανοτήτων των κουταβιών να καταλαβαίνουν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ανθρώπων είναι έμφυτο και γεννιούνται με αυτές τις ικανότητες. Τα κουτάβια επίσης γεννιούνται με την ικανότητα να κοιτάζουν στα μάτια τους ανθρώπους ενώ εκτελούν μια εντολή, για να διαπιστώνουν το επίπεδο του ενδιαφέροντος που έχει ο άνθρωπος γι’ αυτά εκείνη τη στιγμή.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: huffingtonpost.gr


Σχολιάστε εδώ