Τρίγωνο-φωτιά για την κυβέρνηση: Εργασιακά, Ασφαλιστικό και Παιδεία

Τρίγωνο-φωτιά για την κυβέρνηση: Εργασιακά, Ασφαλιστικό και Παιδεία

-Με όλη την αντιπολίτευση απέναντι

Με πορεία σε ναρκοπέδιο προσομοιάζει το προσεχές εξάμηνο για την κυβέρνηση. Τα μέτωπα πολλά και σοβαρά, ο κίνδυνος μιας έκρηξης κάτι περισσότερο από ορατός, ελλοχεύει σε κάθε (επόμενη) κίνηση. Εργασιακά, Ασφαλιστικό και Παιδεία συνθέτουν ένα τρίγωνο-φωτιά, που θα βάλει σε σκληρή δοκιμασία υπουργούς και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν με προβληματισμό και ανησυχία σύσσωμη την αντιπολίτευση να… κατεβαίνει στον δρόμο, διαμαρτυρόμενη κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη με τις αλλαγές στα εργασιακά. Κάτι που συμβαίνει ενδεχομένως για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019. Αλ. Τσίπρας, Φ. Γεννηματά, Δ. Κουτσούμπας, Γ. Βαρουφάκης, αν και σε απόσταση ο ένας από τον άλλον, μετείχαν την περασμένη Πέμπτη στην πορεία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. Μπορεί η συμμετοχή του κόσμου να μην ήταν η προσδοκώμενη, ωστόσο η ταυτόχρονη παρουσία των αρχηγών ήταν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Πρωτίστως προς την κοινωνία, δευτερευόντως προς την κυβέρνηση, η οποία στην παρούσα φάση είναι πολιτικά απομονωμένη.

Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράστηκε έντονη ανησυχία για το κλίμα που διαμορφώνεται. Ελήφθη γι’ αυτόν τον λόγο η απόφαση υπουργοί και βουλευτές να βγουν στα ΜΜΕ και να εξηγήσουν στους πολίτες τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου Χατζηδάκη και το πόσο… άδικο έχει η αντιπολίτευση που διαμαρτύρεται! Το νομοθέτημα θα εγκριθεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι κλείνει το συγκεκριμένο μέτωπο για την κυβέρνηση. Κάθε άλλο.

Τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ανοίξει ένα νέο. Μέσα στον Ιούλιο ο Κ. Χατζηδάκης θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο με σημαντικές αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση. Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει βάζουν από το παράθυρο τους ιδιώτες στη δημόσια ασφάλιση, καθώς προβλέπει ότι για τους εισερχόμενους στην εργασία οι κρατήσεις για το επικουρικό δεν θα πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά, με τη μορφή ενός «κουμπαρά», θα καταλήγουν σε επιχειρήσεις ιδιωτών, που θα εκμεταλλεύονται τα χρήματα αυτά για επενδύσεις και θα… μοιράζονται τα κέρδη με τους ασφαλισμένους.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι οι ιδιώτες να πέσουν έξω στις επενδυτικές κινήσεις τους και να χαθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων. Κάτι που συνέβη παλαιότερα σε αρκετές χώρες, κυρίως όμως στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση το κράτος θα επιστρέψει στους ασφαλισμένους όσα χρήματα είχαν αποταμιεύσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι που κρύβει το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύμα αντιδράσεων από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου είναι το πώς θα αντιδράσει η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της απέναντι στις αλλαγές αυτές και αν αυτό θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις. Προς το… χειρότερο, εννοείται.

Πριν κοπάσουν καλά καλά οι φωνές για εργασιακά / ασφαλιστικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμαστεί για ένα ακόμη crash test, αυτήν τη φορά στον χώρο της Παιδείας, καθώς ο Σεπτέμβριος προδιαγράφεται κάτι περισσότερο από θερμός. Οι αλλαγές που επέφερε η Ν. Κεραμέως στη λειτουργία των πανεπιστημίων (άσυλο, αστυνόμευση κ.ά.) έχουν βάλει φωτιά στην ανώτατη εκπαίδευση. Λόγω της πανδημίας, δεν είχαμε μέχρι σήμερα διαδηλώσεις, καταλήψεις, κλειστά ΑΕΙ κ.λπ.

Τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα και θα επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια, η αναταραχή θα είναι μεγάλη, μεγαλύτερη και από αυτή που φοβούνται στην κυβέρνηση. Λάδι στη φωτιά που καίει ήδη θα αποτελέσει η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να παρέμβει νομοθετικά και στις φοιτητικές εκλογές. Με την καθιέρωση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου, όπως σχεδιάζει η Ν. Κεραμέως, αποδυναμώνονται οι φοιτητικές παρατάξεις και υποβαθμίζεται σημα­ντικά το (πολιτικό) νόημα των εκλογών. Με εξαίρεση την «κυβερνητική» ΔΑΠ, καμιά άλλη παράταξη δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια τέτοια εξέλιξη. Οι αντιδράσεις των φοιτητών θα είναι έντονες και με μεγάλη διάρκεια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ieidiseis.gr


Σχολιάστε εδώ