Πάνω από 11.000 έχουν ήδη μπει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για χρέη…

Πάνω από 11.000 έχουν ήδη μπει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για χρέη…

“Δήγμα γραφής”
Του Μάκη Κουρή


…στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία!

– Αιφνιδιάστηκαν οι τράπεζες

Κυριολεκτικά δεν πίστευαν οι τράπεζες ότι αυτοί που θα προσφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση δανείων και οφειλών στην Ε­φορία και στα ασφαλιστικά ταμεία θα ξεπερνούσαν τις 5.000. Και έπεσαν από τον… ουρανό! Μέχρι τώρα οι αιτήσεις υπαγωγής φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων έχουν φτάσει τις 11.000! Και ο ρυθμός συνεχίζεται με το ίδιο τέμπο!

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει απόλυτα τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση που επέμενε στη δημιουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων σε δόσεις, παρά τις αντιδράσεις των τραπεζών, και όχι μόνο. Και τελικά η κυβέρνηση προχώρησε σε πλήρη αποδοχή της πρότασης του ειδικού γραμματέα.

Εξέλιξη που δίνει μεγάλη α­νάσα στους οφειλέτες. Και κυρίως διασώζεται η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, που ήταν το επόμενο βήμα των τραπεζών και τα… κοράκια είχαν ήδη αρχίσει να τρίβουν τα χέρια τους. Η πρώτη κατοικία διασώζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεν θα μείνουν στον δρόμο χιλιάδες νοικοκυριά.

Η πλατφόρμα που συστάθηκε προβλέπει τη διαδικασία για τη ρύθμιση της πληρωμής της οφειλής σε δόσεις (240 έως 420) με «κούρεμα», που μπορεί να φτάσει και πάνω από το 80%. Η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, αρχίζει η α­ντίστροφη μέτρηση, με κατάληξη τον πλειστηριασμό.

Οι εκτιμήσεις της Ειδικής Γραμμα- τείας Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι ότι θα ξεπεράσουν το 1.000.000 αυτοί που θα επιδιώξουν να μπουν στη ρύθμιση.
Απέχουν οι δικηγόροι

Στο μεταξύ, η Ολομέλεια των Προέδ- ρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε προχθεσινή συνεδρίασή της αποφάσισε να καλέσει τους δικηγόρους όλης της χώρας να απέχουν από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και επίσπευσης πλειστηριασμών με ε­ντολείς τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων κατά της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ