NOVARTIS: Η εξέλιξη με τον δικαστικό βγάζει στη σύνταξη πολιτικό!
-Ποιοι δέχονται να γίνουν απορρυπαντικά σε μεγάλα σκάνδαλα
Η τελευταία ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή βάζει απρόσμενα την υπόθεση σε νέα ρότα.
Ο συγκεκριμένος κατηγορείται ότι το 2018 αρνήθηκε να παραλάβει από δύο αμερικανούς συναδέλφους του στοιχεία που αφορούσαν λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis και συγκεκριμένα πρώην υπουργού της ΝΔ, ο οποίος τώρα δεν κατέχει επίσημη θέση.
Ο επιθεωρητής του Πρωτοδικείου Ιωάννης Αγγελής είναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπό διερεύνηση υπόθεση για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο της Novartis και η ποινική δίωξή του έρχεται μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αφορά όσα διαδραματίστηκαν στο ταξίδι που είχε πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018 από ομάδα Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των ΗΠΑ για τη διερεύνηση του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας. Τότε, σύμφωνα με τη μήνυση της Ελένης Τουλουπάκη, ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται να αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για τον επίμαχο ύποπτο λογαριασμό προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust –στην οποία τότε προΐστατο ο διαπρεπής εισαγγελέας Νίκος Ορνεράκης–, δηλαδή του Οργανισμού της ΕΕ για τη δικαστική συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, στον οποίο δεν μετέχουν οι ΗΠΑ και δεν είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε υπόμνημα που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο κ. Αγγελής υποστήριζε ότι δεν είναι αληθές πως αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία, ωστόσο τόνιζε ότι ακόμα κι αν ήταν αληθείς οι καταγγελίες της Ελένης Τουλουπάκη, για να στοιχειοθετηθεί το καταγγελλόμενο αδίκημα θα έπρεπε να εξεταστεί αν η πράξη της παράβασης καθήκοντος τιμωρείται με βάση το Δίκαιο της Αυστρίας (τόπος τέλεσης του φερόμενου αδικήματος) και αν είχε υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση – που δεν είχε υποβληθεί.
Την εξέλιξη για τον κ. Αγγελή πάντως δεν άφησε ασχολίαστη ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος λέγοντας: «Αυτοί που δέχονται να γίνουν απορρυπαντικά στα μεγάλα σκάνδαλα καταλήγουν, μαζί με τις βρωμιές που ανέλαβαν να ξεπλύνουν, εκεί που καταλήγουν όλα τα ρυπαρά απόβλητα».
Όλα αυτά ίσως έχουν και μια παράπλευρη απώλεια. Τη μάλλον μερική απόσυρση του πολιτικού προσώπου για το οποίο (μη παραλαβή στοιχείων) έγινε η δίωξη στον Ιωάννη Αγγελή. Τα ραντεβού του συγκεκριμένου με κομβικό παράγοντα του Μεγάρου Μαξίμου μάλλον δεν βοηθούν και βάζουν την επαναφορά του στην εγχώρια πολιτική ζωή στον πάγο, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές. Μπορεί να παρέμβει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στη δίωξη Αγγελή;
Είναι γνωστό ότι η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική. Ειδικά σε αυτήν την περίπτωση…
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ