Τα θαύματα στην εξέλιξη της έμβιας ζωής στον πλανήτη μας
Τα bdelloid rotifers είναι μικροσκοπικά σκουλήκια, τα οποία γνωρίζαμε ότι έχουν την ικανότητα να μπορούν να επιβιώνουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Όμως οι ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα bdelloid rotifer που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πραγματικά… αθάνατο.
Το σκουλήκι, κάποια στιγμή, πριν από 24.000 χρόνια, παγιδεύτηκε μέσα στους πάγους και καταψύχθηκε. Το μικροσκοπικό ζώο βρισκόταν μέσα σε ένα δείγμα από το μόνιμο στρώμα πάγου της Βορειοανατολικής Σιβηρίας που έφτασε στο εργαστήριο των ερευνητών. Το σκουλήκι όχι μόνο ζωντάνεψε μέσα στο εργαστήριο αλλά αναπαράχθηκε μέσω παρθενογένεσης.
«Η ανακάλυψή μας είναι η πιο ισχυρή απόδειξη μέχρι σήμερα ότι οι πολυκύτταροι οργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν για δεκάδες χιλιάδες έτη σε συνθήκες κρυπτοβίωσης, την κατάσταση κατά την οποία ένας οργανισμός φαίνεται νεκρός, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Φυσικά, όσο πιο σύνθετος είναι ένας οργανισμός, τόσο πιο δύσκολο είναι να παραμείνει ζωντανός σε συνθήκες κατάψυξης. Για τα θηλαστικά, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει βρεθεί κάποιος τρόπος που να επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο. Όμως τώρα από τους μονοκύτταρους οργανισμούς που γνωρίζαμε ότι έχουν τέτοιες ικανότητες περάσαμε σε οργανισμούς με εγκέφαλο και γαστρεντερικό σύστημα, κάτι που αποτελεί μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», αναφέρει ο Στας Μάλαβιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας, που δημοσίευσε την ανακάλυψή της στην επιθεώρηση «Current Biology».
Η ανακάλυψη του σκουληκιού αυξάνει επίσης τις πιθανότητες για την παρουσία ζωής σε κάποιους από τους παγωμένους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος, ειδικά εκείνους που υπάρχει και παρουσία νερού σε υγρή μορφή, όπως στους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: bbc.com