Με τα νοσοκομεία λαβωμένα, επιστροφή στην κανονικότητα!
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Τριπλό φορτίο καλούνται να διαχειριστούν
Μπορεί τα δημόσια νοσοκομεία να άντεξαν στο τρίτο κύμα της πανδημίας, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα τα βρίσκει λαβωμένα. Υποστελεχωμένα, με πόρους δεσμευμένους για τον κορονοϊό, με προσωπικό ελλιπές και κουρασμένο, με χιλιάδες ασθενείς σε λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις, αφού δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή για να τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα.
«Τα νοσοκομεία αυτήν την περίοδο έχουν να διαχειριστούν τριπλό φορτίο», δήλωσε στο «ΠΑΡΟΝ» ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο της Νίκαιας και εξηγεί:
«Είναι τα περιστατικά του κορονοϊού, παρά το ότι υπάρχει μια ελπιδοφόρα αποκλιμάκωση. Είναι η λοιπή νοσηρότητα, που είναι πάντα σε κορύφωση αυτούς τους μήνες για διάφορους λόγους.
Στον τομέα αυτό έχουμε τη νοσηρότητα που δεν είχε αντιμετωπιστεί σωστά το προηγούμενο διάστημα και η οποία τώρα εκτονώνεται σαν συμπιεσμένο ελατήριο.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από τον Μάρτιο, με άνωθεν εντολές, τα νοσοκομεία της Αττικής είχαν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου, κατά συνέπεια τα υπόλοιπα περιστατικά που χρειάζονταν εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις οδηγήθηκαν προς τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Ωστόσο δεν είχαν όλοι τη δυνατότητα να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στον ιδιωτικό τομέα.
Έτσι, υπάρχουν χιλιάδες ασθενείς στις λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση όπως και για άλλες ιατρικές πράξεις.
Παράλληλα, υπάρχουν ασθενείς που δεν είχαν διαγνωστεί όπως θα έπρεπε τους προηγούμενους μήνες και γι’ αυτό έχουμε τώρα διάγνωση σοβαρών παθήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν».
// Ποιο είναι το διάστημα αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις;
«Η αναμονή είναι τεράστια και μπορεί να υπερβαίνει και τους έξι μήνες. Τώρα θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με τους ασθενείς που είχαν μπει στις λίστες από τον περασμένο Νοέμβριο για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται. Η απαράδεκτη εντολή που μείωνε τα τακτικά χειρουργεία κατά 80% δεν έχει στην ουσία ανακληθεί.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στις 21 Μαΐου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε ότι η εντολή ήταν για μείωση χειρουργικών πράξεων έως 80%. Ωστόσο η εντολή από τις Υ.ΠΕ Αττικής ήταν ‘‘κατά 80%’’ και αυτό εφαρμόσθηκε σε όλα τα νοσοκομεία. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα σημαντικό θέμα, για το οποίο εγώ υποστηρίζω ότι έχουμε και ‘‘άρωμα διαπλοκής’’, προκειμένου να εξασφαλιστεί πελατεία σε κάποιους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες που έχουν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση».
// Τα νοσοκομεία μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το τριπλό φορτίο;
«Προσπαθούμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες λόγω της υποστελέχωσης και της μεγάλης κόπωσης που έχει το προσωπικό. Υπενθυμίζω ότι πραγματικές μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού δεν έχουν γίνει.
Οι 4.000 νέες θέσεις, για τις οποίες ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία από τον Σεπτέμβριο, δεν θα είναι νέες προσλήψεις, αλλά θα καλυφθούν από τους ήδη υπηρετούντες επικουρικούς νοσηλευτές, τους οποίους η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα μονιμοποιήσει από τον Μάρτιο του 2020 και δεν το έπραξε. Διορισμοί γιατρών σε θέσεις επιμελητών έχουν γίνει ελάχιστες και αφορούν κυρίως τις ΜΕΘ.
Έχουμε ένα προσωπικό ελλιπές αριθμητικά, κατάκοπο και εξαντλημένο, το οποίο έχει μετατραπεί σε περιοδεύοντα θίασο, μετακινούμενο από νοσοκομείο σε νοσοκομείο κ.λπ. για να καλύψει τα κενά, ενώ είναι ακόμη στην αναμονή για να υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα ενταχθεί στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών».
Τα νοσοκομεία προσπαθούν να μαζέψουν τις πληγές τους
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος υποστηρίζει:
«Υπάρχουν ακόμη δεσμευμένοι χώροι για τον κορονοϊό, όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής μετά από κάθε εφημερία αναπτύσσουν πάρα πολλά ράντζα.
Οι λίστες αναμονής για χειρουργεία εκτιμώ ότι ξεπερνούν τα 2,5 και 3 χρόνια, οι λίστες για διαγνωστικές εξετάσεις ίσως είναι περισσότερο από έναν χρόνο, γιατί δεν έχουν όλοι χρήματα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό όμως που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι οι ΜΕΘ θα μειωθούν στις 800 από τις 1.200, γιατί οι υπόλοιπες ήταν αυτοσχέδιες και επιστρέφουν πλέον στην κανονική τους λειτουργία».
Προβλήματα στο «Θριάσιο»
«Σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία της Πνευμονολογικής και της Παιδιατρικής Κλινικής –οι οποίες εκτός από περιστατικά κορονοϊού εφημερεύουν και για τα υπόλοιπα πνευμονολογικά και παιδιατρικά περιστατικά– προκαλούν οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», δηλώνει στο «ΠΑΡΟΝ» ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο»:
«Στην Πνευμονολογική Κλινική εργάζονται δύο μόνιμοι ειδικευμένοι ιατροί και μία επικουρική ιατρός, που τις επόμενες ημέρες θα διορισθεί σε άλλο νοσοκομείο.
Μιλάμε για εντελώς επικίνδυνη κατάσταση για τους ασθενείς, αν λάβουμε υπόψη ότι η κλινική νοσηλεύει σταθερά πάνω από 44 ασθενείς, από τους οποίους περίπου 18 είναι ασθενείς Covid-19 και οι υπόλοιποι με άλλα σοβαρά πνευμονολογικά περιστατικά.
Η κλινική εφημερεύει κάθε τέσσερις μέρες και άρα γίνονται νέες εισαγωγές ασθενών, που προστίθενται στον παραπάνω αριθμό.
Στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου από τους έξι ειδικευμένους γιατρούς οι δύο έχουν μετακινηθεί (στο ΚΥ Ελευσίνας και στο «Αττικό»).
Αυτήν τη στιγμή στη λίστα για χειρουργική επέμβαση είναι περίπου 1.000 ασθενείς, πράγμα που σημαίνει ότι η αναμονή μπορεί και να φτάσει τα τρία χρόνια».
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ