Σπύρος Λάππας στο “Π”: Στο δόκανο του δόγματος «Νόμος και Τάξη» ο ιδιοκτήτης του, κ. Μητσοτάκης
Του
ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΠΠΑ
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας
«Ο φόνος είναι έγκλημα. Η περιγραφή του φόνου δεν είναι. Το σεξ δεν είναι έγκλημα. Η περιγραφή του είναι» (Gershon Legman, 1917 – 1999, αμερικανός δημοσιογράφος).
Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη υποσχόμενος τάξη και ασφάλεια, που ήταν και το διαχρονικό του δόγμα. Τι από αυτά προσέφερε ο κ. Μητσοτάκης; Με τον πιο χυδαίο πολιτικά τρόπο, από την πρώτη μέρα εκλογής του εργαλειοποίησε το ζήτημα της εγκληματικότητας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι ευθύνονται γι’ αυτήν. Μάλιστα τις κατηγορίες αυτές τις είχε εντάξει στην καθημερινή αντιπολιτευτική του ατζέντα, προκαλώντας μόνιμα αισθήματα φόβου, ανησυχίας και πανικού στους πολίτες, ώστε να είναι ευκολότερη η διαχείρισή τους, και με τη διαρκή συνδρομή των συστημικών ΜΜΕ η κοινωνία σύρθηκε στην ανοχή του δόγματος «Νόμος και Τάξη» του κ. Μητσοτάκη για χρόνια. Πίστεψε ότι θα απολαύσει ασφάλεια, που δήθεν δεν προσέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (παρά το γεγονός ότι η εγκληματικότητα μειωνόταν διαρκώς σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας!).
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε με το δίπολο «ασφάλεια – εγκληματικότητα» ό,τι έκανε με το δίπολο «Συμφωνία των Πρεσπών – προδοσία» και σήμερα εισπράττει τα επίχειρα του κίβδηλου αφηγήματός του και για τα δύο αυτά δίπολα. Για το δεύτερο έχει φτάσει στο έσχατο όριο πολιτικής γελοιοποίησης, αλλά δεν είναι του παρόντος… Το πολιτικό ήθος και ανάστημα, που λένε, του πολιτικού ανδρός ταυτισμένο με τον πολιτικό καιροσκοπισμό. Για το ζήτημα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας τα πράγματα είναι χειρότερα για τον κ. Μητσοτάκη.
Θυμίζουμε ότι την πρώτη μέρα εκλογής του σήκωνε το χέρι με αυστηρότητα και κατήγγελλε τον τότε πρωθυπουργό λέγοντας: «Λύστε τα χέρια της αστυνομίας» , «η ανομία γενικεύεται και η εγκληματικότητα εξαπλώνεται», «βάλατε την εγκληματικότητα μέσα στην επικαιρότητα», «κύριε Τσίπρα, είστε πρωθυπουργός ή προβοκάτορας των εγκληματιών;». Ακόμα, σε άλλη συζήτηση στη Βουλή, απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό, υποσχόταν: «Μόλις αναλάβω τη διακυβέρνηση της χώρας, επιτέλους οι Έλληνες θα κοιμούνται με ανοικτά παράθυρα»!
Και δύο χρόνια τώρα, που κυβερνά τη χώρα, τι έγινε και τι γίνεται κάθε μέρα; Οι Έλληνες όχι μόνο δεν κοιμούνται με ανοικτά παράθυρα, αλλά είναι λίγο πριν από την αναζήτηση υπογείων, δίκην καταφυγίων σε καιρό πολέμου, από φόβο και τρόμο για όσα συμβαίνουν κάθε μέρα και ώρα μεσημέρι, με δολοφονίες, κροτάλισμα καλάσνικοφ, αίμα και γενικευμένη απειλή να γίνει η Αθήνα και άλλες πόλεις Σικάγο στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Η εγκληματικότητα είναι μια ασθένεια βαριά και πολυπαραγοντική και με κοινωνικά αίτια («Η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα. Ο εγκληματίας το διαπράττει», Vittorio Alifieri) και απαιτείται να αντιμετωπιστεί από πολλές πλευρές και από όλες τις πολιτικές και επιστημονικές δυνάμεις της Πολιτείας. Τι φταίει για την επέλαση του εγκλήματος σήμερα; Κατ’ αρχάς, το υπουργείο του κ. Χρυσοχοΐδη και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επενδύουν τα πάντα, ελαφρά τη καρδία, στην καταστολή και στον αυταρχισμό και όχι στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι με το που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση προσέλαβαν 3.500 αστυνομικούς, με προσανατολισμό και πολιτική την καταστολή όλων όσοι δραστηριοποιούνται και διαδηλώνουν και όχι την καταπολέμηση του εγκλήματος.
Το πιο ανησυχητικό, όσα δηλώνουν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας: «Παρά τις αθρόες προσλήψεις αστυνομικών που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση άφησε τα τμήματα ασφαλείας και της γειτονιάς χωρίς προσωπικό, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ζοφερή… Ποτέ δεν θυμάμαι να υπήρξε τόσο απελπιστική κατάσταση… Δυστυχώς, λόγω της λογικής του υπουργείου θα οδηγηθούμε σε χειρότερες καταστάσεις…» (Μανόλης Μαργετάκης, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ). Τι προκύπτει από όλα αυτά; Ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βλέπει και αντιμετωπίζει ως «εσωτερικό εχθρό» τον διαμαρτυρόμενο για την πολιτική του λαό και όχι το οργανωμένο έγκλημα, ότι προσανατολίζει τη δράση όλων των παραπάνω αστυνομικών σωμάτων που ίδρυσε με την πρόσληψη χιλιάδων αστυνομικών(ε, τι θέλατε, να προσλάβει γιατρούς και εκπαιδευτικούς;) για να ελέγχει τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις και να εμποδίζει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και την ανυπακοή, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Πόσο εύκολη, κύριε Μητσοτάκη, είναι η καταγγελία και εναπόθεση της ευθύνης στον πολιτικό σου αντίπαλο τώρα; Αφήστε τις εμμονές και τις ιδεοληψίες σας περί ασφάλειας και επενδύστε στη δικαιοσύνη και στη δημοκρατία, ώστε να μη φθάσουμε στο σημείο που ο αείμνηστος Ιωάννης Μανωλεδάκης (καθηγητής του γράφοντος στο ποινικό δίκαιο) φοβόταν: «Προσοχή με το ζήτημα της ασφάλειας, να μην κυριαρχήσει το εντυπωσιακό και το χυδαίο, να μη διαμορφωθεί ο άνθρωπος άδειος από πολιτισμό, από νόημα και από τη συνείδηση του άλλου».
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ