Γιάννης Μώραλης: Στα δύο πρώτα χρόνια δείξαμε τι θέλουμε να κάνουμε στον Πειραιά και στη συνέχεια θα αποδείξουμε οτι μπορούμε να το κάνουμε

Γιάννης Μώραλης: Στα δύο πρώτα χρόνια δείξαμε τι θέλουμε να κάνουμε στον Πειραιά και στη συνέχεια θα αποδείξουμε οτι μπορούμε να το κάνουμε

“Στα δύο πρώτα χρόνια της δεύτερης θητείας μας στο τιμόνι του Πειραιά ξεκαθαρίσαμε τι θέλουμε να κάνουμε στον δήμο. Ξεκινήσαμε κάποια μεγάλα έργα, προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις ,καταθέσαμε προτάσεις και σχεδια και προχωράμε στην υλοποίησή τους.Το στοίχημα πλέον για μας είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα πραγματοποιησουμε όλα αυτά. Όχι μόνο όσα έχουν ξεκινήσει αλλά και αυτά που έχουμε εξαγγείλει”.

Με τα λόγια αυτά ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μωραλης έδωσε το στίγμα της πορείας του στο υπέρτατο αξίωμα του δήμου και προανειγγειλε την συνέχεια μιλώντας το μεσημερι της Κυριακής στο Κανάλι Ένα και τον δημοσιογράφο Νίκο Παρασκευά.

Όπως είπε , είναι ο ίδιος αρκετά ικανοποιημενος ως Δήμαρχος και αυτό το εισπράττει από τον κόσμο. Διότι στην πρώτη τετραετία από τους δέκα πολίτες που τον συναντούσαν στο δρόμο οιτρεις ήταν ικανοποιημενοι οι άλλοι τρεις έκαναν παράπονα και οι υπόλοιποι ήταν αδιάφοροι, τώρα οι πέντε είναι ικανοποιημενοι ,έχουν λιγοστεψει τα παράπονα και υπάρχει ενδιαφέρον για τη συνέχεια.Ο κόσμος βλέπει ότι κάτι γίνεται και συμμετέχει.

Εκείνο που έχει για μας ιδιαίτερη σημασία, συνέχισε ο Δήμαρχος ,είναι το γεγονός ότι δεν ακούμε πλέον παράπονα για την καθαριότητα. Δεν λέμε ότι όλα είναι τέλεια αλλά σίγουρα είμαστε σε ένα καλό σημείο. Σαφώς και δεν επαναπαυόμαστε, σαφώς και δεν ησυχάζαμε, όμως το ότι το στοίχημα της καθημερινοτητας το κερδίζουμε είναι γεγονός. Σίγουρα όμως δεν είναι μόνο η καθαριότητα.
Είναι το θέμα του πάρκινγκ, της αστυνόμευσης του πράσινου, των κοινωνικών υπηρεσιών, του πολιτισμού κλπ.

Πιστευω ότι στον Πολιτισμό τα πάμε πολύ καλά. Οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες που έχουμε μέχρι στιγμής έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη, για τον στολισμό και τον φωτισμό τα Χριστούγεννα πήραμε βραβείο ,το Δημοτικό Θέατρο είναι μια σταθερή αξία ,πέρα από τις παραστάσεις σε συνεργασία με την Δημοτική Πινακοθήκη ,παρουσίασαμε για πρώτη φορά έκθεση για τον Μάνο Κατράκη και τον Ροντήρη,με τα αρχεία τους,τα προσωπικά τους αντικείμενα, τα κοστούμια τους,την αλληλογραφία τους κλπ.

Επισης το Βεακειο φέτος έχει ένα καταπληκτικό πρόγραμμα, κάνουμε εικαστικές παρεμβάσεις σε τοίχους, γενικά έχουμε πολυποίκιλη δραστηριοτητα σε όλα τα επίπεδα.

Στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών εξαντλούνται όλα τα προγράμματα για την ανακούφιση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη εκείνων που είναι άστεγοι που δεν έχουν φαγητό ,φάρμακα, περίθαλψη. Είμαστε κοντά στον κάθε έναν που έχει ανάγκη ,στον άπορο , στον μοναχικό ,σε εκείνον που έχει κινητικά προβλήματα, στον μαθητη που δεν μπορεί να πάει φροντιστήριο. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βοηθάμε ,να είμαστε εκεί όταν κάποιος έχει ανάγκη.

Στο θέμα της ασφάλειας σίγουρα στον Πειραιά δεν έχουμε βαριά εγκληματικότητα. Με το νέο φωτισμό που κατά γενική ομολογία άλλαξε την εικόνα της πόλης τη νύχτα, δεν υπάρχουν πια σκοτεινά σημεία ,υπάρχει παντού άπλετο φως και κατά συνέπεια αποθαρρύνονται οι κάθε είδους παραβατικοι.Υπαρχει πρόβλημα με το λαθρεμπόριο, με το παραεμπόριο, αλλά τόσο η ΕΛΑΣ όσο και η Δημοτική Αστυνομία ,έστω και αποδεκατισμενη, προσπαθούν να βάλουν μια τάξη. Το πρόβλημα όμως είναι οι βανδαλισμοί.

Δεν υπάρχει βραδιά που να μην έχουμε καταστροφές σε παιδικές χαρές σε παγκάκια, σε κήπους κλπ.Δεν είναι δυνατόν από τη μία να φτιάχνουμε κι από την άλλη κάποιοι εκ συστήματος να τα χαλάνε. Ο Δήμος έχει ελάχιστους φύλακες . Δεν επαρκούν για τη φύλαξη όλων των χώρων, δεδομένου ότι προοδευτικά αυτοί αυξάνονται αφού όλο και κάτι νέο δημιουργούμε.

Δεν πρόκειται να μείνουμε άλλο έτσι. Αν το κράτος δεν μας επιτρέψει να προσλάβουμε φύλακες ,αφού άλλωστε δεν θα επιβαρύνουμε κανέναν γιατί έχουμε κονδύλια να τους πληρώσουμε, θα απευθυνθούμε σε ιδιωτική εταιρία φύλαξης. Ήμουν και είμαι υπέρ του δημόσιου τομέα για την λειτουργία του Δήμου, αλλά δεν μπορώ να αφήσω αυτήν την κατάσταση αυτή συνεχιστεί.

Όσον αφορά το πάρκινγκ αυτό είναι ένα θέμα που άπτεται με το κυκλοφοριακό. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να το λύσει ο Δήμος. Βέβαια παρεμβαίνουμε και ζητάμε να γίνουν πράγματα, όπως η υπόγειο ποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά , κάτι που θα γίνει γιατί ήδη το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-2027,αλλά μέχρι εκεί. Σίγουρα πρέπει να περιμένουμε και το μετρό του χρόνου τον Ιούλιο ,ακόμα και το τραμ που θα έλθει τον άλλο μήνα για να δούμε τι θα γίνει. Ούτως ή άλλως όμως, θα εφαρμόσουμε το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Εκείνο που θα πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου,είναι πως σε ο,τι γίνεται χρειάζεται να έχουμε υπομονή και να περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει.Να βρούμε δηλαδή τα πατήματά μας μετά το κάθε έργο και μετά να το κρίνουμε. Στο Μικρολίμανο για παράδειγμα που το έργο θα μπει σε λίγο σε τροχιά ολοκλήρωσης, μέχρι να βρούμε τα πατήματά μας θα έχουμε δυσκολίες. Το κάθε νέο που έρχεται αλλάζει κάτι. Μέχρι να προσαρμοστουμε στη νεα κατάσταση απαιτείται κάποιος χρόνος. Γι αυτό πρέπει να μάθουμε να περιμένουμε. Σαν κοινωνία εννοείται.
γιατί ο δήμος δεν περιμένει ποτέ. Σχεδιάζει ,προγραμματίζει και υλοποιεί.

180 ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΓΙΑ ΈΡΓΑ.
Στη συνέχεια ο κ. Μωραλης ανέφερε ότι ο Δήμος έχει διασφαλίσει μια τεράστια χρηματοδότηση για έργα και παρεμβάσεις ,την μεγαλύτερη ίσως της ιστορίας του που φθάνει τα 180 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αγώνας που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι για να προλάβουμε να τα απορροφησουμε γιατί διαφορετικά θα τά χάσουμε. Δυστυχώς οι ρυθμοί του Δημόσιου είναι εξαιρετικά αργοί και οι διαδικασίες πολλές. Για να προλάβουμε θα πρέπει να τρέξουμε εμείς κάποια πράγματα, όπως μελέτες, εκτιμήσεις ,πλάνα κλπ.Ομως το προσωπικό του Δήμου έχει αποψιλωθει αφού όλα τα χρόνια της κρίσης δεν γίνονταν προσλήψεις αλλά μόνο αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτησεως κυρίως.

Επί Φασουλα ο Δήμος είχε προσωπικό 2650 ατόμων και σήμερα απέμειναν μόλις 1200.Οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες δεν είναι ούτε 15. Πως να γίνουν ολα αυτα;Γι αυτό ιδρύσαμε έναν Δημοτικό Οργανισμό που θα λειτουργήσει σαν Ανώνυμη Εταιρεία που θα μπορεί να αναθέτει μελέτες κλπ σε ειδικευμένα γραφεία για να κερδίσουμε χρόνο και να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ.

Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός, κατέληξε ο Δήμαρχος ,το ότι στο ΔΣ του φορέα αυτου μετέχουν και οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου ,οι κύριοι Βλάχος και Μπελαβίλας.

paron.gr


Σχολιάστε εδώ