Αμπχιτζίτ Μπανερτζί: Έρχεται πολύ σημαντική αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας!

Αμπχιτζίτ Μπανερτζί: Έρχεται πολύ σημαντική αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας!

– Ινδός καθηγητής στο ΜΙΤ και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομικών το 2019

«Η αρχή της πανδημίας ήταν μια έκπληξη για όλους και δεν μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν ότι δεν αντέδρασε επαρκώς. Όμως αργότερα, ορισμένες κυβερνήσεις έχασαν σε αξιοπιστία. Για παράδειγμα, η διαχείριση της πανδημίας στη Γαλλία ήταν στην καλύτερη περίπτωση ανομοιογενής και επομένως η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται πλέον συχνά με κυνισμό.

Επίσης, δεν διασφαλίστηκε η έγκαιρη προμήθεια αρκετών εμβολίων από την Ε.Ε. Τα λάθη αυτά δημιουργούν απογοήτευση και απονομιμοποιούν τις κυβερνήσεις. Νομίζω ότι, στον βαθμό που η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι σημαντική, αυτό θα έχει συνέπειες.

Η πανδημία είναι πλέον ανεξέλεγκτη στην Ινδία… Όμως δεν είναι μόνον η Ινδία. Το Μπαν­γκλαντές και το Πακιστάν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Η Βραζιλία ζει μια καταστροφή. Η Ινδονησία δεν πάει καλά. Πρόκειται για τεράστιες και πολυπληθείς περιοχές του κόσμου. Ανησυχώ για τα ψυχολογικά σημάδια που θα αφήσει αυτή η κατάσταση.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες ξόδεψαν πολύ λιγότερα χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Οι πλούσιες χώρες ξόδεψαν περίπου 20% του ΑΕΠ σε πακέτα στήριξης. Η Ινδία, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, δαπάνησε μεταξύ 2% και 5%. Οι φτωχότερες χώρες ξόδεψαν 2%. Χωρίς επιπλέον στήριξη, θα δούμε μια πολύ σημαντική αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ