Όλα τα εμβόλια από την Πέμπτη και για τους 25-29 ετών – Πότε κλείνουν ραντεβού οι 18-24 ετών
Τέλη καλοκαιριού αναμένονται οι αποφάσεις για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, ενώ ανοίγει η συζήτηση, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αποκτούν πρόσβαση στο σύνολο των εμβολίων κατά του κορονοϊού.Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση Ελευθερία. Σήμερα ανοίγουν 420.300 ραντεβού με τα εμβόλια Phizer, Moderna και Johnson & Johnson στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Παράλληλα, την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών ενώ την ερχόμενη εβδομάδα σειρά θα πάρουν οι 18-24 ετών.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας: «Παράλληλα στο τέλος του Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων συμπολιτών μας. Ο εμβολιασμός τους θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών. Το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το μονοδοσικό εμβόλιο της J & J».
Μετά τα μέσα του μήνα που θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους ενήλικους και αφού δοθεί περιθώριο 2 μηνών, ώστε να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους, αναμένονται οι αποφάσεις τόσο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όσο και για τις διευκολύνσεις στους πλήρως εμβολιασμένους.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στο ΣΚΑΊ ανέφερε πως: «Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα είναι ένα ζήτημα οι διευκολύνσεις προς τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί και είναι ένα άλλο ζήτημα η υποχρεωτικότητα που αφορά συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης, τόνισε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ ότι τον προσεχή χειμώνα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, όπως εστίαση και θέατρα: «Όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση».
«Εάν ένας εργαζόμενος επιμείνει στην άρνησή του να εμβολιαστεί, τότε ο εργοδότης μπορεί να του αναθέσει άλλα καθήκοντα ή να τον βάλει σε τηλεργασία», σχολίασε μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.
«Ακραίο μέτρο η απόλυση. Δεν είναι ούτε αναγκαίο, ούτε νόμιμο», ανέφερε ο Α. Μανιτάκης σε δήλωσή του στο Α’ Πρόγραμμα.
Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες της εστίασης τονίζουν ότι δεν μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με τους εργαζόμενους και τους πελάτες ζητώντας τους πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Οι ανακοινώσεις για το τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και οι διευκολύνσεις των εμβολιασμένων θα γίνουν μετά τη γνωμοδότηση της επιτροπής βιοηθικής.
Πηγή: ΕΡΤ