Περισσότερα από 100 μωρά καλαμαράκια και 5.000 μικροσκοπικά ζώα έστειλε η NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Περισσότερα από 100 μωρά καλαμαράκια και 5.000 μικροσκοπικά ζώα έστειλε η NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Περισσότερα από 100 μωρά καλαμαράκια και 5.000 μικροσκοπικά ζώα έστειλε η NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την περασμένη Πέμπτη.

Τα πλάσματα αυτά, μαζί με άλλο πειραματικό εξοπλισμό, θα φτάσουν στον ΔΔΣ με τον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX.

Η NASA φιλοδοξεί ότι τα πειράματα αυτά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα την επίδραση της διαστημικής πτήσης στους οργανισμούς, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα για την ασφάλεια των αστροναυτών.

Τα καλαμάρια έχουν ανοσο­ποιητικό σύστημα περίπου όμοιο με εκείνο των ανθρώπων. Τα 128 μωρά καλαμάρια θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο έρευνας για την αλληλεπίδραση μεταξύ μικροβίων και ζώων στη διάρκεια της διαστημικής πτήσης.

Σύμφωνα με τη NASA, το πείραμα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξέλιξη των μέτρων που προστατεύουν την υγεία των αστροναυτών στις μακροπρόθεσμες διαστημικές αποστολές.

«Τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, βασίζονται στα μικρόβιά τους για να διατηρήσουν υγιές πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν γνωρίζουμε πλήρως πώς μεταβάλλουν οι διαστημικές πτήσεις τις ευεργετικές αυτές αλληλεπιδράσεις», αναφέρει η Τζέιμι Φόστερ, επικεφαλής ερευνητής στην πειραματική αποστολή.

Τα καλαμάρια θα ψυχθούν πριν από την επιστροφή τους στη Γη. Μαζί τους θα σταλούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και 5.000 βραδύπορα, τα υδρόβια, μικροσκοπικά ζώα, ανθεκτικά σε ακραία περιβάλλοντα, κάτι που τα καθιστά ιδανικό πεδίο μελέτης για το πώς η ζωή ανταποκρίνεται και προσαρμόζεται σε ακραίες συνθήκες.

«Ένα από τα πράγματα που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε πώς τα βραδύπορα επιβιώνουν και αναπαράγονται σε αυτά τα περιβάλλοντα και αν μπορούμε να μάθουμε κάτι για τα ‘‘κόλπα’’ που χρησιμοποιούν για να τα προσαρμόσουμε στους αστροναύτες για την ασφάλειά τους», εξηγεί ο Τόμας Μπουθ­μπάι, εκ των επικεφαλής ερευνητών.

(Με πληροφορίες από BBC)

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: lifo.gr


Σχολιάστε εδώ