ΚΤΗΜΑΤΟλογικά: Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου

ΚΤΗΜΑΤΟλογικά: Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου

Μέσω του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου, η διαδικασία μεταβίβασης θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά στο γραφείο του συμβολαιογράφου μέσω της ψηφιοποίησης περισσότερων από 17 πιστοποιητικών, τα οποία σήμερα αναζητούνται σε έντυπη μορφή από διάφορες υπηρεσίες, ενώ πλέον θα χορηγούνται ηλεκτρονικά μέσα από ένα πλαίσιο διασυνδέσεων των μητρώων του Δημοσίου.

Οργανωτική αναδιάρθρωση του Κτηματολογίου

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με το ΤΕΕ για την παροχή υποστηρικτικών τεχνικών υπηρεσιών στο Κτηματολόγιο, η δημιουργία μητρώου διαπιστευμένων μηχανικών για την υποστήριξη στις ενημερώσεις των κτηματολογικών διαγραμμάτων και η παροχή «δεύτερης ευκαιρίας» στους υποθηκοφύλακες και τους υπαλλήλους των υποθηκοφυλακείων για να μεταφερθούν στο Κτηματολόγιο.

Ο πιο καλός ο μαθητής…

Πρόοδο στις δεσμεύσεις της χώρας μας για το Κτηματολόγιο διαπιστώνει η 10η έκθεση των «θεσμών», στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Αναφέρει πως «βρίσκεται σε καλό δρόμο σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη πορείας, την πρόοδο στην ολοκλήρωση των κτηματολογικών ερευνών, τη δημιουργία Κτηματολογικών Γραφείων Κτηματολογίου και την προετοιμασία των Δασικών Χαρτών».

Ένας χρόνος ακόμα «κουπί»

Η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι το Κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί κατά 45% το 2021, με στόχο την επικύρωση της πλήρους χαρτογράφησης των Δασικών Χαρτών μέχρι τα μέσα του 2022. Μέχρι το τέλος του 2021 το 86,5% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας αναμένεται είτε να δηλωθεί είτε να ενσωματωθεί στο Κτηματολόγιο.

15ήμερη παράταση σε Αχαΐα – Ανατολική Αττική

Όσοι έχουν ιδιοκτησία σε περιοχές της Αχαΐας και της Ανατολικής Αττικής, (Μαρκόπουλο – Ωρωπό), εν όψει της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων διόρθωσης στις 8 Ιουνίου, μπορούν μέχρι τότε να λάβουν ηλεκτρονικά αριθμό πρωτοκόλλου και να κλείσουν ραντεβού, ώστε μέχρι τις 23 Ιουνίου να μπορούν να υποβάλουν έντυπα και δικαιολογητικά διορθώσεων έγκαιρα.

Έρχεται νέα εφαρμογή

Το Κτηματολόγιο έχει ετοιμάσει μια διαδικτυακή εφαρμογή για την έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικού, με την οποία οι πολίτες αλλά και οι επενδυτές θα μπορούν, εισάγοντας τις συντεταγμένες ενός ακινήτου, να εκδίδουν αυτόματα μια βεβαίωση για το αν όλο ή τμήμα του ακινήτου περιλαμβάνεται σε περιοχές Natura.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ