Στα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης ποντάρει ο Μητσοτάκης

Στα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης ποντάρει ο Μητσοτάκης

-Δίνει και τα λιμάνια σε ιδιώτες!

Στο success story της οικονομίας ποντάρει όλα τα λεφτά του ο Κυρ. Μητσοτάκης, θεωρώντας ότι είναι αυτό που θα αλλάξει άρδην την εικόνα της χώρας μετά το τέλος της πανδημίας και παράλληλα θα διασφαλίσει την πολιτική κυριαρχία του πέραν του 2023, που λήγει η θητεία της σημερινής κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου περισσεύει η αισιοδοξία ότι οι πληγές της πανδημίας θα επουλωθούν γρήγορα και από το φθινόπωρο και μετά η χώρα θα μπει σε μια νέα εποχή, με ευοίωνες όλες τις προοπτικές για όλους τους βασικούς τομείς. Επενδύουν στο καλό σενάριο, όπως ακριβώς έκαναν και στο τέλος του 2019, λίγο πριν ξεκινήσει η… επέλαση του κορονοϊού. Επικαλούνται τώρα τόσο το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει στις αγορές όσο και τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ αλλά και του ΔΝΤ, που προεξοφλούν ανάπτυξη για τη χώρα μας 3,8% το 2021 – 5% το 2022 και 3,3% το 2021 – 5,4% το 2022, αντίστοιχα.

Στα σχέδια που καταστρώνουν στο επιτελείο του πρωθυπουργού βασικό πυλώνα αποτελούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, 4,1 δισ. θα έρθουν εντός του τρέχοντος έτους, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, ενώ 5,3 δισ. ανά έτος θα φτάσουν την περίοδο 2022 – 2026. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι τα χρήματα αυτά να διοχετευθούν σε έργα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης την εγκαλούν προκαταβολικά ότι θα πάνε σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς Ομίλους και τα οφέλη για τους πολίτες θα είναι πενιχρά.

Μέσα στο γενικότερο… κλίμα ευφορίας, οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι από το φθινόπωρο και μετά θα ανοίξει ο δρόμος για τις ξένες επενδύσεις και προεξοφλούν projects πολλών δισ. Παράλληλα η κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει το μοντέλο των αεροδρομίων και όσον αφορά τα λιμάνια και θα προχωρήσει στην εκχώρησή τους σε ιδιώτες για… περαιτέρω αξιοποίηση. Τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου για την επόμενη ημέρα στηρίζονται και στις επιδόσεις του τουρισμού. Εκτιμούν ότι κατά τη φετινή σεζόν ο ελληνικός τουρισμός θα ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος του έργου του προ πανδημίας (υπολογίζουν γύρω στο 50% του 2019) και θα ανακάμψει πλήρως τη διετία 2022 – 2023, αποφέρο­ντας έτσι έσοδα πολλών δισ. στα δημόσια ταμεία και ενισχύοντας τα μέγιστα την ελληνική οικονομία.

Η βεβαιότητα που διακατέχει τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρεί ότι η κατάσταση στη χώρα θα βαίνει συνεχώς βελτιούμενη, είναι αυτή που ενδυναμώνει την απόφασή του να μην υποκύψει στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών και να εξα­ντλήσει την τετραετία. Παρά τις εισηγήσεις που διατυπώνονται από περιφερειακά ως επί το πλείστον στελέχη, που του λένε ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί τη θετική πολιτική συγκυρία, να αξιοποιήσει την υπεροχή στις δημοσκοπήσεις και να προσφύγει στη λαϊκή βούληση.

Επιπλέον, όπως του επισημαίνουν, τα πράγματα είναι πολύ πιθανό να χειροτερεύσουν το 2022 και υπάρχει και το ενδεχόμενο να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο παραμένει… αμετάπειστος και αμετακίνητος στις αποφάσεις του. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του σημειώνει ότι την επόμενη διετία «θα έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας», ως εκ τούτου «θα τελειώσουμε την κυβερνητική θητεία μας και ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει από το έργο μας». Στενοί συνεργάτες του μάλιστα λένε χαρακτηριστικά ότι «με τις εκλογές θα ασχοληθούμε από το φθινόπωρο του 2022 και μετά»!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ