Σωκράτης Φάμελλος: Η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη πυροπροστασίας και πρόληψης πυρκαγιών πριν να είναι αργά

Σωκράτης Φάμελλος: Η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη πυροπροστασίας και πρόληψης πυρκαγιών πριν να είναι αργά

Την ανάγκη άμεσης πυροπροστασίας έθιξε, σε συνέντευξή του εχθές, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τις δύο πρόσφατες μικρές πυρκαγιές στη Θεσσαλονίκη – μία στην Πυλαία και μία στην Λακκιά – ανέφερε πως απέδειξαν ότι «η φετινή περίοδος, δεν είναι μία εύκολη περίοδος. Υπάρχει μία μεγάλη καθυστέρηση και αδράνεια στη δασοπροστασία σε πάρα πολλά πεδία, παρότι είχαν ήδη δρομολογηθεί λύσεις με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις που τώρα έχουν παγώσει».

Ο Σ.Φάμελλος δήλωσε πως «η κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει την εθνική στρατηγική για τα δάση του 2018 – παρότι την είχε αποδεχτεί στη Βουλή-  και δεν υλοποιεί την πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών που έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ από το 2019 και προβλέπει τη διαδικασία καθαρισμού και προστασίας οικισμών και δασών. Στην πολιτική πρόληψης πυρκαγιών προβλέπεται και η πρόσληψη 500 δασοπόνων και δασολόγων, που είχε δρομολογηθεί το 2019 αλλά δεν υλοποιήθηκε ακόμη».

Επιπλέον, σχολίασε την υπέρμετρη καύσιμη ύλη που υπάρχει περιμετρικά της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα στα δάση του Σέιχ-Σου και του Ωραιοκάστρου. Για τα θέματα αυτά έχουν γίνει επανειλημμένα εδώ και ένα χρόνο πολλές ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τον καθαρισμό και τις χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί στους δήμους για τη συντήρηση και την προστασία του, καθώς είναι απαραίτητη η συνεργασία Δήμων, Περιφερειών και πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Μετά την ανάδειξη του θέματος από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, υπάρχουν πλέον δύο ανακοινώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Νέαπολης-Συκεών που επιβεβαιώνουν και τον κίνδυνο πυρκαγιάς και την ανάγκη για άμεση δράση στα περιαστικά δάση της πόλης. Η άμεση παρέμβαση είναι αναγκαία και για τον καθαρισμό και συνολικά για τη δασοπροστασία και θα συμβάλει και στην απασχόληση ανέργων αν γίνει με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Επιπλέον, ο Σ.Φάμελλος ανέφερε το ζήτημα της παραχώρησης σε ιδιώτη της Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τι οικονομικά βάρη θα επωμιστούν η πολιτεία ή οι πολίτες. Η κυβέρνηση επέλεξε να παραχωρήσει σε ΣΔΙΤ την περιφερειακή της Θεσσαλονίκης ενώ «με την κατασκευή του fly-over θα υλοτομηθούν 70στρ. δάσους στο Σέιχ Σου, το οποίο είναι περιβαλλοντικά απαραίτητο για την πόλη, ενώ θα σωρεύσει κυκλοφορία και ρύπανση που θα επηρεάσουν αρνητικά τις περιοχές κοντά στην Περιφερειακή Οδό» πρόσθεσε.

Σχετικά με την κλιματική κρίση, ο Σ.Φάμελλος τόνισε πως σύμφωνα με μετρήσεις του Αστεροσκοπείου, η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας από τον παγκόσμιο μέσο όρο και μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιών. «Για αυτόν τον λόγο πρέπει να επιταχύνουμε και τα προληπτικά μέτρα, αλλά και τα μέτρα για να αλλάξουμε τρόπο ζωής, παραγωγής και κατανάλωσης. Έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στην προετοιμασία, παρότι είχαμε συντάξει και ψηφίσει σχετικό νόμο το 2016, και πρέπει να γίνει μια συζήτηση για τη μελέτη προσαρμογής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πρέπει να επηρεάσει όλα τα έργα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης».

Τέλος, αναφορικά με εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, το εργασιακό και το νέο πτωχευτικό κώδικα δήλωσε πως η κυβέρνηση ενεργοποιεί μία λαιμητόμο απέναντι στους μικρομεσαίους και τους ιδιοκτήτες, ενώ παράλληλα αυτή τη βδομάδα ξεκινούν στη Βουλή οι επιτροπές για το εργασιακό νομοσχέδιο, που μας οδηγεί στον εργασιακό μεσαίων ενώ παράλληλα αποτελεί ένα βαθύτατα αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, που σχεδόν απαγορεύει τις απεργίες και εκφοβίζει τους συνδικαλιστές να προβούν σε οποιαδήποτε διεκδίκηση εργασιακών κεκτημένων.


Σχολιάστε εδώ