Γιάννος Χαραλαμπίδης στο “Π”: Οι Τούρκοι εκβιάζουν ΟΗΕ, ΕΕ και Κύπρο
Πώς οι Βρετανοί αποκαλύπτουν τον διχοτομικό χαρακτήρα της ομοσπονδίας
-Εάν ο Πρόεδρος δεχθεί νέα Πενταμερή χωρίς να αποσυρθεί η λύση των δύο κρατών είναι σαν να την αποδέχεται πλέον ως βάση συζήτησης
Του
ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Δρος των Διεθνών Σχέσεων
Είναι τριπλός ο τουρκικός εκβιασμός εν όψει νέας Πενταμερούς, με αποδέκτες και την κυπριακή κυβέρνηση και την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Είτε γίνεται δεκτό όπως τεθεί η φόρμουλα των δύο κρατών στο τραπέζι είτε η κατάσταση θα μείνει ως έχει και θα γίνουν βήματα αναγνώρισης του ψευδοκράτους ή νέα τετελεσμένα. Η κυπριακή κυβέρνηση, με τη συνδρομή των Αθηνών, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί διαλλακτική η Λευκωσία, επιχειρεί να προσεγγίσει την Άγκυρα με τη δική της προηγούμενη θέση για αποκεντρωμένη – χαλαρή ομοσπονδία.
Η αναίρεση…
Εάν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης
αποδεχθεί συμμετοχή του σε μια νέα Πενταμερή χωρίς την εκ των προτέρων αναίρεση της τουρκικής θέσης για λύση δύο κρατών, είναι σαν να την αποδέχεται προς συζήτηση. Οι Βρετανοί από την πλευρά τους μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ ισχυρίζονται ότι μπορούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο, αφού, όπως το Λονδίνο επιμένει, τα δύο κράτη μπορούν να χωρέσουν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αποκαλύπτοντας έτσι τον διχοτομικό της χαρακτήρα. Ακόμη και αυτή η συμβιβαστική ομοσπονδιακή φόρμουλα των Βρετανών στηρίζεται στην πρακτική των δύο κρατών και ως εκ τούτου η απάντηση μπορεί να προκύψει μέσω του κεκτημένου που καθορίζει ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζοντας το ψευδοκράτος ως ισότιμο συνιστών κράτος.
Οι τουρκικές αξιώσεις
Η τουρκική διπλωματική εκστρατεία έχει ξεκαθαρίσει εγγράφως με τρόπο εκβιαστικό και προς τον ΟΗΕ και προς την ΕΕ τα εξής σημεία: 1. Στον Βορρά της Κύπρου υπάρχει χωριστό κυρίαρχο κράτος το οποίο θα πρέπει να αναγνωριστεί από τους Ελληνοκύπριους και από τη διεθνή κοινότητα. 2. Εάν δεν γίνει δεκτό ότι θα βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών κατά τον πλέον επίσημο τρόπο η λύση των δύο κρατών ούτε η Άγκυρα ούτε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ αποδέχονται τον διορισμό νέου απεσταλμένου στο Κυπριακό. Με την αποδοχή και μόνο ότι η λύση των δύο κρατών θα βρίσκεται ως βάση συζήτησης μπορούν να δεχτούν την ΕΕ ως παρατηρητή. Αξιώνουν δηλαδή ό,τι αξίωναν και μέχρι σήμερα με τρόπο ξεκάθαρο: Λύση εκ του μηδενός και παρθενογένεση. Που σημαίνει διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έξοδό της από την ΕΕ και ένταξη του ψευδοκράτους ως ισότιμου συνιστώντας κράτους στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας ή στο πλαίσιο μιας συνομοσπονδίας. Ή ενός συνδυασμού των δύο, όπως είναι η αποκεντρωμένη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία συνομοσπονδιακού χαρακτήρα.
Δύο κράτη σε ομοσπονδία
Ο ΓΓ του ΟΗΕ υιοθετεί επί του παρόντος τη βρετανική θέση. Όταν ρωτήθηκε εάν μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο, απάντησε ότι «στη γεωμετρία κάτι τέτοιο είναι ολίγον τι δύσκολο, όχι όμως και στην πολιτική». Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο είχε εξηγήσει πώς μπορεί να τετραγωνιστεί ο κύκλος, τονίζοντας ότι τα δύο κράτη μπορούν να χωρέσουν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Τώρα, δηλαδή μετά την Πενταμερή, η κυπριακή κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν αγώνα για ενημέρωση περί των θέσεών της που επικεντρώνονται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Εν ολίγοις έχει υιοθετήσει την προηγούμενη τουρκική θέση και ως εκ τούτου στην καλύτερη των περιπτώσεων θα καταλήξουμε, εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, εκεί όπου έχουν αποφασίσει οι Βρετανοί. Θα τετραγωνίσουν τον κύκλο και θα διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, αντικαθιστώντας την με δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας.
Τι δεν είπε ο Πρόεδρος
Η Τουρκία έβαλε φωτιά στο οικοδόμημα του Κυπριακού με τη βοήθεια των Βρετανών. Και τώρα η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να τη σβήσει, χωρίς ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις, κρατώντας μόνο νεροπίστολα. Και αυτά δυστυχώς είναι τουρκικής προελεύσεως. Φέρουν τη σφραγίδα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, όπως την είχαν καταθέσει οι Τούρκοι στις 16 Ιουνίου του 1996. Διά της Πενταμερούς, δε, έχει δοθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ καθαρό ποινικό μητρώο, το οποίο η Τουρκία κρατά ανά χείρας και θα το επίδειξει ακόμη και στην ΕΕ, την οποία τιμώρησε αφήνοντάς την εκτός της αιθούσης των συνομιλιών. Θα τερματιστεί η τιμωρία της εφόσον γίνει δεκτή μια φόρμουλα δύο κρατών. Επί του θέματος τούτου υπέχει ευθύνη και η κυπριακή κυβέρνηση. Γιατί; Ενώ η Τουρκία έθεσε ως προϋπόθεση δίκαιη της συμμετοχής τον αποκλεισμό της ΕΕ από την Πενταμερή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έθεσε ως αντίστροφη προϋπόθεση της δική του συμμετοχής την παρουσία της ΕΕ. Δεν είπε δηλαδή το εξής αυτονόητο: Δεν θα ήταν δυνατόν να ήταν παρών ο ίδιος σε μια Πενταμερή χωρίς την ΕΕ, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος, της οποίας ο κ. Τατάρ και οι Τουρκοκύπριοι διαθέτουν ταυτότητες και της οποίας τις θύρες χτυπάει η Άγκυρα και μάλιστα για να αποκτήσει αναβαθμισμένη Τελωνειακή Ένωση. Δεν το είπε τότε, ας το πει τώρα!
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ