Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Μη χάσετε το τρένο με τις 240 – 420 δόσεις

-Ρυθμίζονται τα χρέη σας σε τράπεζες, funds και Δημόσιο – Ελάχιστη δόση 50 ευρώ
-Συνεχίζεται η επιδότηση της πρώτης κατοικίας – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Είναι η μεγάλη ευκαιρία για τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες σε τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, στα περιβόητα funds, ακόμη και σε επιχειρήσεις, η ρύθμιση που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, όπου μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δεν είναι σε καθυστέρηση.

Υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 1.000.000 οι οφειλέτες οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και μηνύσεις, που μπορούν να οδηγήσουν πολύ κόσμο στη φυλακή, και ήδη έχουν αποφασίσει να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ρυθμίζοντας τα χρέη τους σε Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

Ήδη, από την περασμένη Τρίτη έχει ανοίξει η ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης ρύθμισης είναι οι οφειλές να είναι πάνω από 10.000 ευρώ και τα χρέη να μην είναι σε έναν και μόνο φορέα. Η προθεσμία υποβολής αίτησης για την ένταξη στην πλατφόρμα είναι 15 ημέρες. Η εξέταση της σχετικής αίτησης ολοκληρώνεται σε δύο μήνες το αργότερο.

Στις 10.000 ήδη οι αιτήσεις!
Συνωστισμός υπήρξε από τις πρώτες μέρες που άνοιξε η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που ήδη δέχεται αιτήσεις ρύθμισης οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Τις δύο πρώτες ημέρες οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί ήταν γύρω στις 6.500 και πλέον έχουν ξεπεράσει τις 10.000. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό των φυσικών και νομικών προσώπων που επισκέφθηκαν την πλατφόρμα έχει αποδεχθεί την άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου του.

Η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών ισχύει για πρώτη φορά και για φυσικά πρόσωπα, πέρα δηλαδή από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης για ρύθμιση οφειλών ακό­μη κι αν αυτές δεν είναι σε καθυστέρηση, με προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει υποστεί μείωση εισοδήματος κατά 20%, τα χρέη του να ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ και να μην τα οφείλει σε έναν και μόνο πιστωτή κατά 90%.

«Κούρεμα» μέχρι 95%!
Ο αριθμός των δόσεων προκύπτει από ειδικό αλγόριθμο, ένα αυτόματο υπολογιστικό εργαλείο που αξιολογεί την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη βάσει των εισοδημάτων και της περιουσίας του.

Το «κούρεμα» δεν μπορεί να είναι πάνω από το 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Εφορία και από το 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Το «κούρεμα» βασικής οφειλής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 75%.
50 ευρώ η μικρότερη δόση

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για οφειλές στο Δημόσιο και στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται σε 50 ευρώ. Σε περίπτωση που η προσφερόμενη λύση προκύπτει από την αντιπρόταση των πιστωτών, προβλέπεται ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ ανά δάνειο με εξασφάλιση και 50 ευρώ ανά πιστωτή για δάνεια χωρίς εξασφάλιση.

Ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι 240. Η αντιπρόταση των πιστωτών, ήτοι πέραν της αυτοματοποιημένης διαδικασίας, προβλέπει το μέγιστο 420 δόσεις για εξασφαλισμένα δάνεια φυσικών προσώπων, 240 δόσεις για μη ε­ξασφαλισμένα δάνεια φυσικών προσώπων και εξασφαλισμένα δάνεια νομικών προσώπων και 180 δόσεις για μη εξασφαλισμένα δάνεια νομικών προσώπων.

Για οφειλές φυσικών προσώπων έχει προβλεφθεί μέγιστο όριο ηλικίας τα 85 έτη, βάσει του οποίου μειώνεται ο αριθμός των δόσεων, εκτός αν συμβληθεί εγγυητής μικρότερης ηλικίας.

Πότε θεωρείται άκαρπη η σύμβαση
• Στην περίπτωση που η σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών δεν υπογραφεί μέσα σε δύο μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η διαδικασία θεωρείται άκαρπη!
• Από την υποβολή της αίτησης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων κινητών και ακινήτων κατά του οφειλέτη.
• Η σύμβαση γίνεται αποδεκτή από το Δημόσιο ή τον Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) αν οι απαιτήσεις του Δημοσίου και των ΦΚΑ δεν υπερβαίνουν το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.
• Εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή τριών ή παραπάνω δόσεων προς οποιονδήποτε από τους πιστωτές του, ο πιστωτής δικαιούται να καταγγείλει τη σύμβαση αναδιάρθρωσης.
• Η διαγραφή βασικής οφειλής προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν επηρεάζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα τρίτων.

Στήριξη της πρώτης κατοικίας
Το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» τρέχει παράλληλα με το πρόγραμμα για την επιδότηση των δόσεων δανείων πρώτης κατοικίας, το «Γέφυρα 1», στο οποίο έχουν ενταχθεί περίπου 160.000 δανειολήπτες, με τον συνολικό αριθμό των δανειοληπτών που θα επιδοτηθούν μέσω και των δύο προγραμμάτων να ανεβαίνει σε 200.000.

Από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» επιδοτούνται και εξυπηρετούμενα δάνεια και δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή είχαν καταγγελθεί μέχρι τα τέλη του 2018, ενώ για να δοθεί η επιδότηση τα δάνεια αυτά θα παρακολουθούνται μέχρι και 18 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης.


42.000 στη «Γέφυρα 2»

Ουρές σχηματίζονται καθημερινά και έξω από το υπουργείο Οικονομικών για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2». Οι αιτήσεις επιχειρήσεων μέχρι το τέλος Μαΐου, που έληγε η προθεσμία, ξεπέρασαν τις 42.000.

Το πρόγραμμα επιδοτεί για οκτώ μήνες τις δόσεις δανείων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: daidis.net


Σχολιάστε εδώ