Επιτάχυνση κτηματογράφησης, αναβάθμιση υπηρεσιών

Επιτάχυνση κτηματογράφησης, αναβάθμιση υπηρεσιών

Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία κτηματογράφησης φέρνει το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Στύλιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θα επιταχυνθεί κατά τουλάχιστον δύο χρόνια η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης, μέσω της αλλαγής της διαδικασίας, η οποία θα ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των επιτροπών επί ενστάσεων και αντίθετων απόψεων.

Όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις επί της αίτησης για κάθε ακίνητο θα κατατίθενται στις προβλεπόμενες προθεσμίες και θα εκδικάζονται κανονικά. Για πρώτη φορά, στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα, δηλαδή οι αιτήσεις και οι α­ντίθετες απόψεις.

Η αλλαγή αυτή κρίνεται σκόπιμη, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ήδη κτηματογραφημένων περιοχών, που επικαλείται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το 98% των ακινήτων μιας περιοχής θα μπορούσε να καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο μετά την ανάρτηση, χωρίς να απαιτούνται άλλες διαδικασίες. Παρ’ όλα αυτά, κατά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο πρέπει να έχουν εκδικαστεί όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ