Ψάχνουν για… plan B στο Μαξίμου για την ψήφο των Αποδήμων
-Ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΝΔ το νομοσχέδιο Βορίδη
Plan B επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, μετά την αποτυχία να περάσει από το Κοινοβούλιο το αναθεωρημένο (στα μέτρα της Νέας Δημοκρατίας) σχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές θα κινηθούν προς δύο κατευθύνσεις:
Η πρώτη να εκθέσουν στα μάτια των Ελλήνων του εξωτερικού πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως τα άλλα κόμματα, υπονοώντας ότι δεν ήθελαν τη συμμετοχή τους στις εκλογές.
Η δεύτερη να προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν τους Απόδημους που –με βάση τον «νόμο Θεοδωρικάκου»– έχουν δικαίωμα ψήφου να πάρουν μέρος μαζικά στις επόμενες εκλογές και να… τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ!
Το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση έδωσε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή. Κατηγόρησε συγκεκριμένα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι έθεσε βέτο στο νομοσχέδιο με γνώμονα το «μικρόψυχο κομματικό συμφέρον του» και έτσι –όπως σημείωσε– «η κοντόθωρη παραταξιακή αντίληψη υπονόμευσε μια εθνική αναγκαιότητα».
Το νομοσχέδιο συγκέντρωσε τις ψήφους 190 βουλευτών (χρειάζονταν 200 για να τεθεί σε εφαρμογή) και πλέον η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην πλήρη υλοποίηση του υφιστάμενου νόμου και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που αυτός δίνει. Θα αναζητήσει και τα όποια απειροελάχιστα παραθυράκια που τυχόν υπάρχουν για να αυξηθεί ο αριθμός των Αποδήμων που θα έχουν δικαίωμα ψήφου. «Η κυβέρνηση θα κάνει το παν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «ζητά όμως και την ανάλογη κινητοποίηση των συμπατριωτών μας του εξωτερικού, ώστε ο τολμηρός δρόμος που άνοιξε και κάποιοι θέλησαν να υπονομεύσουν να μετατραπεί, τελικά, σε μεγάλη λεωφόρο».
Γιατί είπε «όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ
Μονόδρομος ήταν για την Κουμουνδούρου η αρνητική ψήφος στο νομοσχέδιο Βορίδη, που ήταν –όπως τονίζουν– «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της Νέας Δημοκρατίας και όχι για να διευκολύνει τους Απόδημους να πάρουν μέρος στις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δικές του τροπολογίες με απώτερο σκοπό να εκθέσει την κυβέρνηση, καθώς γνώριζε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.
Οι πραγματικοί λόγοι που –σύμφωνα με πληροφορίες– η ηγεσία του κόμματος είπε «όχι» ήταν δύο: Ο πρώτος είναι ότι με βάση τα στοιχεία και τις στατιστικές οι Έλληνες του εξωτερικού, ζώντας σε διαφορετικό περιβάλλον, έχουν αναπτύξει απόψεις που κεντρικός άξονάς τους είναι η οικονομία και η αγορά. Άρα είναι πιο κοντά στις συντηρητικές αντιλήψεις της Νέας Δημοκρατίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στην Κουμουνδούρου είχαν σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθούνταν, δεδομένου ότι θα ήταν η πρώτη φορά. Κατά πόσο θα ήταν διαφανείς και αξιόπιστες και αν θα άφηναν περιθώρια για αλλοίωση της ψήφου των Αποδήμων από την πλευρά εκείνων που ελέγχουν τους μηχανισμούς και τα συστήματα.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ