Covid-19: Σε επιφυλακή, με το βλέμμα στο φθινόπωρο…
-Για να αποτραπεί νέο κύμα Covid-19 πρέπει να εμβολιασθεί το 85% του πληθυσμού
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Μπορεί την περίοδο αυτή στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, με την αύξηση των εμβολιασμών, να γίνεται σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν ακόμη τις επιφυλάξεις τους.
Πότε θα επιτευχθεί το απαιτούμενο ποσοστό για την ανοσία της αγέλης, πόσο θα κρατήσει η ανοσία του εμβολίου, πόσο μεταδοτικές ή θανατηφόρες θα αποδειχθούν οι μεταλλάξεις, πόσο επιβαρυντικό θα αποδειχθεί το άνοιγμα στον τουρισμό –παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί– και ειδικά τι θα γίνει το επόμενο φθινόπωρο…
Οι καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριος Παρασκευής (αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), που συνόψισαν τις απόψεις τεσσάρων αμερικανών επιστημόνων, διαπιστώνουν ότι αυτοί συμφωνούν για την πιθανή έλευση ενός πανδημικού κύματος από το επόμενο φθινόπωρο, διαφωνούν όμως για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει.
Συμπερασματικά, υποστηρίζουν τα εξής:
• Οι μολύνσεις θα αυξηθούν ξανά το φθινόπωρο και πιθανόν ακόμα περισσότερο τον χειμώνα.
• Ο αριθμός των θανάτων θα εξαρτηθεί από το επίπεδο των εμβολιασμών και την παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών.
• Για να αποτραπεί ένα επερχόμενο νέο κύμα Covid-19, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% – 85% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους.
• Τα άτομα που εμβολιάστηκαν στις αρχές της χρονιάς θα χρειαστούν πιθανόν μια αναμνηστική δόση πριν από τον χειμώνα.
• Η μειωμένη χρήση μάσκας μπορεί να αυξήσει τα κρούσματα από τον Αύγουστο.
• Δεν είναι γνωστή η διάρκεια της φυσικής ανοσίας όσων έχουν νοσήσει, καθώς και πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια.
Στο ίδιο μήκος κύματος από ελληνικής πλευράς και ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δηλώνοντας ότι «αν υπάρξει τέταρτο κύμα, θα οφείλεται σε μεταλλάξεις και πλημμελή εφαρμογή μέτρων προστασίας το καλοκαίρι, που χαλαρώνουμε πιο πολύ, ενώ ταυτόχρονα θα αναπτύσσονται υποδόρια μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία όταν γυρίσουμε στις πόλεις και σε κλειστούς χώρους θα αρχίσουν να αναπτύσσονται».
Παράλληλα, η υπεύθυνη της Α΄ Κλινικής COVID του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Καρολίνα Ακινόσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε επιφυλακή, γιατί η αυξημένη κινητικότητα που θα έχουμε το καλοκαίρι μπορεί να φέρει μια αύξηση των κρουσμάτων. Μιλάμε κυρίως για πιο νέες ηλικίες, οι οποίες ναι μεν μπορεί να έχουν μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, άρα μια αύξηση στα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά δεν θα συνοδεύονται με πίεση στο σύστημα υγείας, δεδομένου ότι οι πιο νέοι σε ηλικία πάσχουν πιο ελαφριά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι αυτήν τη στιγμή εμβολιασμένοι».
Στο μεταξύ, την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μια σταδιακή υποχώρηση του βαθμού θετικότητας (σταθερά χαμηλός κάτω από το 4%, με περίπου 16.838 ενεργά κρούσματα), του αριθμού των θανάτων (έπεσε στους 39 την Πέμπτη), του αριθμού των διασωληνωμένων κρουσμάτων (544) και των νέων εισαγωγών (μέσος όρος επταημέρου 231).
Παρ’ όλα αυτά, όπως δηλώνει στο «ΠΑΡΟΝ» ο Πέτρος Μπακάκος (αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ – Ειδική Μονάδα Λοιμώξεων Αναπνευστικού, Α΄ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, ΝΝΘΑ «Σωτηρία»), «είναι θετικό το γεγονός ότι τα κρούσματα δεν αυξάνονται, παραμένουν όμως σε υψηλά επίπεδα και φαίνεται ότι η διασπορά του ιού είναι ακόμη σημαντική. Εάν προχωρήσουν γρήγορα οι εμβολιασμοί τα πράγματα θα είναι πιο καλά. Είναι σαφώς ενθαρρυντικό στοιχείο ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων και της εστίασης δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων. Επίσης, αν και έχουν μειωθεί οι νέες εισαγωγές, υπάρχει ακόμη η πίεση στο σύστημα υγείας, με την ίδια πληρότητα στις κλινικές που υπήρχε και πριν από 15 μέρες, στη δική μου είναι τουλάχιστον πάνω από 90%. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια τι θα γίνει το φθινόπωρο. Αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν πιστεύω ότι ένα νέο κύμα το φθινόπωρο θα έχει την έκταση και τη βαρύτητα που είχαμε στα δύο τελευταία».
223 θάνατοι σε μία εβδομάδα…
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την εβδομάδα από 24 – 28 Μαΐου είχαμε 8.821 κρούσματα και 223 θανάτους. Από 1 – 28 Μαΐου είχαμε 53.522 κρούσματα και 1.614 θανάτους, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 398.555 κρούσματα και 11.995 θάνατοι.
Εξάλλου παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι καθαρά πτωτικές μεταβολές κυμάνθηκαν από -78% στην Αλεξανδρούπολη έως -35% στη Θεσσαλονίκη, ενώ σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-5%).
Τρεις από τις δώδεκα περιοχές παρουσίασαν αυξητικές τάσεις. Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (+129%) και στον Βόλο (+201%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Ξάνθη (+29%). Τέλος, ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των Ιωαννίνων, οι μετρήσεις των οποίων προστέθηκαν στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα.
Η ανησυχία μεγαλώνει για το εμβόλιο της AstraZeneca
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, μέχρι τις 28 Μαΐου έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 5,5 εκατομμύρια, από τους οποίους 2 εκατομμύρια αφορούν τη δεύτερη δόση. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στους πολίτες ειδικά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλεί το εμβόλιο της AstraZeneca. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας με αυτό το εμβόλιο. Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα ηλικίας 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε από το νοσοκομείο, 3 νοσηλεύονται και 1 γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά του ιού στη χώρα μας, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μι-
κρότερης των 50 ετών.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο. Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση.
Τέλος, η επιτροπή επισημαίνει ότι τα εμβόλια mRNA, που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο θρόμβωσης-θρομβοπενίας, είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών.