Άνοιξε πανιά η κρουαζιέρα στο Αιγαίο, με πλώρη και για την Κρήτη

Άνοιξε πανιά η κρουαζιέρα στο Αιγαίο, με πλώρη και για την Κρήτη

Ευρωπαίοι οι περισσότεροι τολμηροί επιβάτες

-Τι προβλέπουν οι οδηγίες ετοιμότητας στα κρουαζιερόπλοια που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας

Φύσηξε τελικά ούριος άνεμος στις θάλασσές μας και ήδη σήκωσαν πανιά τα κρουαζιερόπλοια για τα νησιά του Αιγαίου μας, με προγραμματισμό και για την Κρήτη, με απόλυτη τήρηση των «οδηγιών ετοιμότητας και διαχείρισης κρουσμάτων Covid-19 σε κρουαζιερόπλοια» που έχει εκδώσει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Π. Πρεζεράκος.

Από πλευράς επιβατών, κυριαρχούν οι Ευρωπαίοι, προφανώς γιατί, έχοντας εμβολιασθεί, είναι οχυρωμένη η υγεία τους και δεν… φοβούνται τον κορονοϊό.

Μέχρι στιγμής, δεν καταγράφονται Αμερικανοί στις κρουαζιέρες στα νησιά μας. Προφανώς, έχουν φοβηθεί τον κορονοϊό και μένουν εντός των συνόρων τους.

Τα προαπαιτούμενα
Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας:

• Κάθε κρουαζιερόπλοιο πρέπει να αναπτύξει, να εφαρμόσει, να επικαιροποιεί και να ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εν πλω, όπως περιγράφεται στην παράγραφο Α.13.3., το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί σε τουλάχιστον έναν από τους λιμένες προορισμού (κατά προτίμηση στον λιμένα εκκίνησης – home port), ώστε να γίνει η ανασκόπησή του και να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα του σχεδίου έκτακτης ανάγκης εν πλω του πλοίου με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του λιμένα.

• Πριν από την έναρξη των ταξιδιών και καθ’ όλη τη διάρκεια της κρουαζιέρας είναι απαραίτητο οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων να παρακολουθούν την επιδημιολογική κατάσταση παγκοσμίως και ειδικότερα στους προορισμούς του ταξιδιού, αλλά και στις περιοχές από όπου προέρχονται οι επιβάτες και το πλήρωμα.

• Πριν από την έναρξη των ταξιδιών θα πρέπει να έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός για να εξασφαλιστεί πως τα κρουαζιερόπλοια έχουν επαρκή εργαστηριακά τεστ του SARS-CoV-2 στο πλοίο ή να έχουν συνάψει συμβάσεις με εργαστήρια στην ξηρά για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πιθανού κρούσματος σε επιβάτη ή μέλος του πληρώματος, ή για να χρησιμοποιηθούν για τον τακτικό έλεγχο επιβατών και πληρώματος.

• Πριν από την έναρξη των ταξιδιών των κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα θα πρέπει οι εταιρείες να ελέγξουν και να εξασφαλίσουν ότι είναι δυνατή η μεταφορά σε χώρους περίθαλψης και ότι υπάρχει δυνατότητα περίθαλψης επιβατών και μελών του πληρώματος στους λιμένες προορισμού, εάν απαιτηθεί, συμπεριλαμβανομένης της αεροδιακομιδής.

• Άλλα μέσα ιχνηλάτησης επαφών για τον εντοπισμό και την ενημέρωση των επιβατών για πιθανή έκθεση μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τις εταιρείες κρουαζιέρας, όπως έρευνες από ομάδες άμεσης απόκρισης, ανάλυση CCTV του πλοίου, δεδομένα από βραχιόλια ιχνηλάτησης, χρήση εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας για την ιχνηλάτηση επαφών και ανάλυση της χρήσης κάρτας κλειδιού επιβατών.

Δημοφιλής προορισμός η Ελλάδα
Σύμφωνα με άριστες πηγές, 20 εταιρείες κρουαζιέρας έχουν προγραμματίσει 40 δρομολόγια στην Ελλάδα, με ανταποκρίσεις σε 45 λιμάνια. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική τόνωση τόσο για τους ανθρώπους που απασχολούνται στον κλάδο, ο οποίος συνεισφέρει ετησίως σχεδόν 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, όσο και για εκείνους που εξαρτώνται οικονομικά από τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών γραφείων, των ξεναγών, των λιμενικών φορέων και πολλών άλλων παρόχων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Με περισσότερους από 5.000.000 επιβάτες τον χρόνο, η Ελλάδα παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς χώρες προορισμού κρουαζιέρας παγκοσμίως.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ