Καθαρίζουμε βυθούς λιμένων – Ανακυκλώνουμε – Επιστρέφουμε στους λιμένες τα «σκουπίδια» με νέα μορφή

Καθαρίζουμε βυθούς λιμένων – Ανακυκλώνουμε – Επιστρέφουμε στους λιμένες τα «σκουπίδια» με νέα μορφή

-Στo πλαίσιο του «Clean Seas Campaign» του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP)

-Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6) – Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (8/6)

-Καθαρίζουμε βυθούς λιμένων – Ανακυκλώνουμε – Επιστρέφουμε στους λιμένες τα «σκουπίδια» με νέα μορφή

Στο πλαίσιο των διεθνών δράσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (Σάββατο 8 Ιουνίου 2021) και την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (Τρίτη 8 Ιουνίου 2021) η Γενική Γραμματεία Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Αστικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «ΕΝΑΛΕΙΑ» που συντονίζει την δράση Mediterranean CleanUp, δημιουργούν ένα πλέγμα 4ήμερων δράσεων προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν πολίτες αλλά και οργανισμούς λιμένων, στην πρόληψη, την προστασία αλλά και την αποκατάσταση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, από απορρίμματα που βρίσκονται σε αυτούς.

Η δράση αυτή έχει λάβει την αιγίδα του «Clean Seas Campaign» του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και περιλαμβάνει τον καθαρισμό βυθών λιμένων από απορρίμματα (πλαστικά, ελαστικά, μέταλλα κ.ά.) αλλά και τον καθαρισμό ακτών, εντός χερσαίων λιμενικών ζωνών.

Τα υλικά που θα συλλεχθούν θα αξιοποιηθούν στη λογική της κυκλικής οικονομίας. Μέρος αυτών των υλικών θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή έργου τέχνης, ενώ η πλαστική ύλη θα ανακυκλωθεί και θα δημιουργήσει νέα παγκάκια και κάδους σκουπιδιών, που θα δοθούν στην συνέχεια πίσω στους λιμένες, από τους οποίους έγινε η συλλογή των απορριμμάτων.

Η δράση έχει περιφερειακό χαρακτήρα και θα αναπτυχθεί, τηρώντας όλους τους περιορισμούς και τα μέτρα Covid-19, σε 8 λιμένες και χερσαίες λιμενικές ζώνες: Χαρακτηριστικά σε τμήματα λιμενικών εγκαταστάσεων της Ραφήνας, Λαυρίου, Αγίου Νικολάου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Σάμου και Κύμης.

Η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος συνεχίζει δυστυχώς να αυξάνεται ραγδαία, με τις προβλέψεις να είναι ότι έως το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στις θάλασσες από ότι ψάρια. Εκτός από την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική ζημία, το πλαστικό στη θάλασσα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ανθρώπινη κοινωνία και την οικονομία. Για αυτό μέσα από τις παγκόσμιες αυτές ημέρες, υπάρχει ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο η παγκόσμια κοινωνία, μεταξύ αυτών και η λιμενική βιομηχανία.


Σχολιάστε εδώ