Μπαρούτι τα Πανεπιστήμια! – Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στη ΝΔ
Η απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει μέχρι νεωτέρας το μέτρο για την αστυνόμευση των Πανεπιστημίων δεν ήταν ακριβώς… κεραυνός εν αιθρία. Ήταν συνέπεια του αναβρασμού που επικρατεί στις τάξεις της φοιτητικής κοινωνίας, που προϊδέαζε για ένα θερμό φθινόπωρο, όταν τα ΑΕΙ θα επανέλθουν σε κανονικούς –μετά την πανδημία– ρυθμούς.
Αθροίζεται δε στο ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που υπάρχει στη νέα γενιά έναντι της κυβέρνησης και των πολιτικών που εφαρμόζει από την επομένη της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας. Η υποχώρηση όσον αφορά την παρουσία της Αστυνομίας στους χώρους των Πανεπιστημίων ίσως να μην είναι η πρώτη και τελευταία εκ μέρους της κυβέρνησης, θα ακολουθήσουν και άλλες προκειμένου να αποφορτιστεί η κατάσταση. Η ατμόσφαιρα για τη Νέα Δημοκρατία ήταν ανέκαθεν βαριά στις ηλικίες 17 – 35 ετών, ακόμη και στις τελευταίες νικηφόρες για αυτήν εκλογές στη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων ήταν δεύτερο κόμμα με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τους τελευταίους μήνες ωστόσο η κατάσταση παρουσιάζει σαφή επιδείνωση, σε βαθμό τέτοιο που έχει προκαλέσει τις ζωηρές ανησυχίες των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου. Αιτία τα μέτρα του αρμόδιου υπουργείου (κατάργηση ασύλου, Αστυνομία και κάμερες στα ΑΕΙ, ανώτατο όριο φοίτησης κ.ά.) από τη μια και από την άλλη η περιστολή των δαπανών για την Παιδεία, οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, που συνθέτουν ένα ζοφερό περιβάλλον στον χώρο των πανεπιστημίων.
Η απόφαση για αυστηροποίηση των όρων και των διαδικασιών (ελάχιστη βάση, μείωση του αριθμού εισακτέων κ.ά.) από τη φετινή χρονιά για την εισαγωγή στα ΑΕΙ μετέφερε την οργή και στην πτέρυγα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου. Και αυτό σε μια χρονιά που, λόγω της πανδημίας, τα λύκεια δεν λειτούργησαν κανονικά, τα φροντιστήρια επίσης και η προετοιμασία τους για τις εξετάσεις ήταν μετά πολλών εμποδίων.
Το… πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι οι μαθητές της φετινής Γ΄ Λυκείου αλλά και των προηγούμενων θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εθνικές εκλογές και προφανώς δεν θα είναι διόλου επιεικείς με τη Νέα Δημοκρατία. Η αμφισβήτηση όμως της νέας γενιάς έναντι της σημερινής κυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο στα ζητήματα της Παιδείας. Σε δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει πρόσφατα η Metron Analysis (στις ηλικίες 17 – 34 ετών) το 58% είχε χαρακτηρίσει ανεπαρκή τα μέτρα για την πανδημία, το 63% απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση για τη διαχείριση οποιασδήποτε κρίσης, ενώ το 69% είπε ότι η πολιτική που εφαρμόζει γενικότερα είναι άδικη κοινωνικά.
Στη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση άνοιξε ένα ακόμη μέτωπο με τη νεολαία, καθώς, συστηματικά, υπουργοί αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησαν κατ’ επανάληψη τα νέα παιδιά για τη διασπορά του ιού.
Συμπερασματικά, όλο και περισσότεροι νέοι γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία και οι όποιες προσπάθειες από την πλευρά του Μαξίμου για να αμβλυνθεί το κλίμα δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ