Κρίτων Αρσένης: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος «νίπτει τας χείρας του» στο λιμάνι της Σύρου
Η πρωτοφανής κωλυσιεργία εδώ και ενάμιση χρόνο για τη διερεύνηση του «τεκμηριωμένου προβλήματος βαρέων μετάλλων στον βυθό του λιμανιού της Σύρου» οδήγησε τον βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτων Αρσένης να ζητήσει με 3η επίκαιρη ερώτησή του από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ενημέρωση εχθές στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η μελέτη που έχει προτείνει το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. -διάρκειας 6 μηνών- θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί 3 φορές αν είχε ξεκινήσει τον Φλεβάρη του 2020 τότε που «ενεργοποίησε» το θέμα ο κ. Αρσένης. Ο Υφυπουργός κ. Ταγαράς, απάντησε με γενικότητες και ευχές για το μέλλον αφήνοντας τους πολίτες της Ερμούπολης-Σύρου σε καθεστώς υγειονομικής ανασφάλειας αλλά και εκφοβισμού.
Ο βουλευτής κ. Αρσένης ρώτησε ευθέως τον Υφυπουργό, αν διαψεύδει τους προκατόχους του στο ΥΠΕν, οι οποίοι δήλωσαν, ο μεν κ. Χατζηδάκης ότι «υπάρχει τεκμηριωμένο πρόβλημα βαρέων μετάλλων στο βυθό του λιμανιού της Σύρου» και ο δε κ. Οικονόμου, ότι «απαιτείται λόγω του προβλήματος να γίνει μια συνολική μελέτη». Ο Υφυπουργός κ. Ταγαράς, αρκέστηκε να δικαιολογήσει τη μη ενεργοποίηση της Γενικής Δ/νσης Υδάτων του ΥΠΕν η οποία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα σχεδιασμού και επιβολής όλων των αναγκαίων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, αρκούμενος στο ότι η εν λόγω Δ/νση ουδέποτε έλαβε επίσημη αναφορά. Παραλείποντας ωστόσο να αναφερθεί στην υποχρέωση της διοίκησης να παραπέμψει τα αιτήματα που δέχτηκε το Υπουργείο από τον Δήμο Σύρου, στην καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία του.
Ενώ υπάρχουν όρια ρύπων για την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη Θαλάσσια Στρατηγική (2008/56/ΕΕ) αλλά και από τη διεθνή βιβλιογραφία, ο κ. Ταγαράς τα αγνοεί λέγοντας πως «δεν υπάρχουν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, επιτρεπόμενα όρια σε ό,τι αφορά τις τιμές των βαρέων μετάλλων».
Ο κ. Ταγαράς υποβίβασε το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. από επίσημο συμβουλευτικό φορέα του Υπουργείου σε φορέα ίσης εμπειρίας και τεχνογνωσίας με τις υπόλοιπες πανεπιστημιακές σχολές την ίδια ώρα που ο τέως υπουργός κ. Χατζηδάκης στις 25.9.2020 από το βήμα της Βουλής είχε πει ότι συμφώνησε με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε για τη μελέτη του ρυπαντικού φορτίου στο ίζημα του πυθμένα ανακοινώνοντας τότε ότι «η πρόταση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε ευθυγραµµίζεται µε αυτό που είχαµε προτείνει εµείς». Ο κ. Ταγαράς απέφυγε επίσης να τοποθετηθεί ευθέως γιατί προκρίθηκε – μετά από δεκαοκτώ μήνες καθυστέρηση – το Πολυτεχνείο Κρήτης έναντι το αρμόδιου εθνικού φορέα ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Όπως δήλωσε ο βουλευτής κ. Αρσένης «Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε, είναι ότι το δημόσιο ‘νίπτει τας χείρας του’ και αναρωτιόμαστε γιατί».