Ανένδοτο κήρυξε ο Τσίπρας: Καυτή μαγιά, μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι και νέοι

Ανένδοτο κήρυξε ο Τσίπρας: Καυτή μαγιά, μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι και νέοι

Ανένδοτο κατά της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, κήρυξε ο Αλ. Τσίπρας, επιδιώκοντας αφενός να αποδομήσει το προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη και αφετέρου να ενισχύσει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εντείνει τη νομοθετική δραστηριότητά της με την προώθηση αντιλαϊκών / αντικοινωνικών πολιτικών, που θα διαμορφώσουν ένα «σκοτεινό περιβάλ- λον» στους χώρους της εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας κ.α.

Η επιλογή του κ. Τσίπρα να ανεβάσει τα ντεσιμπέλ της αντιπολιτευτικής του δράσης συνδέεται –λένε οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου– και με ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις. Παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές διαψεύσεις, στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να θεωρούν πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών εντός του τρέχοντος έτους. Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα λάβει η χώρα μας σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος στον Τουρισμό, συγκροτούν, κατά την άποψή τους, ένα «ισχυρό αφήγημα» πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης και να διεκδικήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Από την άλλη είναι και η απόφαση του πρωθυπουργού να μην κλείσει τη Βουλή για το καλοκαίρι, κάτι που ερμηνεύεται ως κίνηση να προλάβει να προωθήσει όσα περισσότερα νομοσχέδια μπορεί πριν μπει ο Σεπτέμβριος. Με το σκεπτικό αυτό, ο κ. Τσίπρας στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας α­πηύθυνε προς τα στελέχη προσκλητήριο για συστράτευση και αγώνα σε όλα τα μέτωπα. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι λογικό να έχει θέσει σε εγρήγορση την Κουμουνδούρου καθώς ο χρόνος που απομένει είναι λίγος από πολιτικής απόψεως, δεδομένου ότι μεσολαβεί η θερινή σεζόν, που παραδοσιακά κινείται σε πιο χαλαρούς πολιτικά ρυθμούς.

Στην παρούσα φάση ο ανένδοτος του ΣΥΡΙΖΑ θα επικεντρωθεί σε τρεις κυρίως τομείς:
• Στους μικρομεσαίους, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του εκλογικού σώματος και που κατά κανόνα καθορίζουν την έκβαση των εκλογών. Είναι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλη τάξη από την πανδημία και ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί η έκταση της καταστροφής. Όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, στις αρχές του φθινοπώρου, όταν θα έχουν τελειώσει τα προγράμματα στήριξης από το κράτος, χιλιάδες επιχειρήσεις ανά την επικράτεια θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία. Αρκετές από αυτές, αδυνατώ­ντας να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη που συσσώρευσε η πανδημία, θα βάλουν οριστικά λουκέτο, με συνέπεια δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να πάρουν τον δρόμο για τον ΟΑΕΔ και το ταμείο ανεργίας. Η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσουν δριμεία κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές και θα ζητήσουν πρόσθετα μέτρα στήριξης.
• Οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στη δίνη της κυβερνητικής πολιτικής, αρχικά με τις αλλαγές στα εργασιακά και στη συνέχεια στην επικουρική ασφάλιση. Πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων τόσο εντός του Κοινοβουλίου, ασκώντας σκληρή κριτική στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, όσο κι εκτός, στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
• Προνομιακός χώρος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτός των νέων, πόσω μάλλον όταν οι πολιτικές που εφαρμόζει ή σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση πυροδοτούν την οργή μαθητών, φοιτητών κ.ά. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Κουμουνδούρου είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή έχει πάρει πάνω του το θέμα ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας. Σε κάθε ευκαιρία επιτίθεται με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά του πρωθυπουργού για την πολιτική που υλοποιούν.

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φορές τις τελευταίες εβδομάδες κατέθεσε την ίδια ερώτηση στη Βουλή, με αντικείμενο τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Επιδίωξή του είναι να φέρει τον κ. Μητσοτάκη ενώπιον του Κοινοβουλίου και να τον υποχρεώσει σε απολογία έναντι των μαθητών του λυκείου.


Το «διά ταύτα» του Αλέξη…

-Να φέρουμε μια ώρα αρχύτερα στον τόπο την αλλαγή και την ελπίδα που τόσο πολύ χρειάζεται

Η χώρα σήμερα χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από ένα στενό κομματικό πρόγραμμα.
Χρειάζεται, σε αντίθεση με τα γραμμάτια και τα συμβόλαια που ξεπληρώνει ο κ. Μητσοτάκης στην ελίτ, ένα κοινωνικό συμβόλαιο.
Που μαζί θα το γράψουμε. Και μαζί θα το υπογράψουμε, με τους πολλούς, με αυτούς που αφορά.
Αυτό το συμβόλαιο με τον λαό όμως, συντρόφισσες και σύντροφοι, περιλαμβάνει κάποιους όρους.
Και ο πρώτος από αυτούς αφορά εμάς.
Το μεγαλύτερο κόμμα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.
Η ευθύνη μας είναι μεγάλη.
Δεν μας ενδιαφέρει να δικαιωθούμε από την Ιστορία.
Μας ενδιαφέρει να την αλλάξουμε.
Αυτό απαιτεί συστράτευση, απαιτεί αγώνα, απαιτεί συνέπεια.
Βουλευτές και μέλη του κόμματος, δημοκρατικοί πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα αυτού του τόπου έχουμε υποχρέωση αυτές τις ώρες να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Για να μην υιοθετηθούν αυτές οι βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση.
Για να μην επιτρέψουμε η χώρα να γυρίσει δεκαετίες πίσω.
Για να μη γίνει ξανά η χώρα Σίσυφος.
Που θα περνάνε οι δεκαετίες –από την κρίση στην ανάκαμψη και πάλι πίσω– μόνο και μόνο για να μένει στο ίδιο σημείο, όταν ο κόσμος γύρω προχωρά.
Έχουμε χρέος να αντισταθούμε παντού, στη Βουλή, στους τόπους δουλειάς, εκεί που η κοινωνία δοκιμάζεται από την πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.
Ξέρουμε πια ότι οι ιδέες μας είναι επίκαιρες.
Ξέρουμε ότι στον καιρό που οι κοινωνίες βρίσκονται σε αναζήτηση, η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη είναι οι μόνοι που μπορούν να προσφέρουν μια αληθινά προωθητική και συλλογική διέξοδο.
Με σχέδιο, με πρόγραμμα, με μάχη.
Σας καλώ με αυτές τις σκέψεις να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή, μέσα και έξω από τη Βουλή, ώστε να φέρουμε μια ώρα αρχύτερα στον τόπο την αλλαγή και την ελπίδα που τόσο πολύ χρειάζεται.
– Είναι η κατάληξη της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ