Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Η κρατική αεροπειρατεία και η Ελλάδα… τροχονόμος
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Το πέπλο που κάλυπτε την υπόθεση της «κρατικής αεροπειρατείας» της Λευκορωσίας, με πράκτορες και σκοτεινές κινήσεις, μάλλον ξεδιαλύνεται.
Σημαντικός γνώστης των κινήσεων σε ανάλογες υποθέσεις έλεγε ότι όλοι γνώριζαν τα πάντα για τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, όταν αυτά πήγαιναν για διακοπές στην Κρήτη και κυρίως η φίλη του Προτάσεβιτς, Σοφία Σαπέγκα, αναδείκνυε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις όμορφες ώρες που περνούσαν στο νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι «μετέδιδε» στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης thekontakt, που είναι πολύ διαδεδομένη στη Ρωσία, τα πάντα, εκτός ίσως από τις… προσωπικές τους στιγμές.
Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς ήρθε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου προκειμένου να καλύψει τις εργασίες του Φόρουμ των Δελφών, στις οποίες συμμετείχε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Προτάσεβιτς είχε συνεχή επικοινωνία με την Τιχανόφσκαγια, χωρίς όμως να αποτελεί μέλος της επίσημης αποστολής της.
Την κρίσιμη ημερομηνία της σύλληψής του ο Προτάσεβιτς και η κοπέλα του επιστρέφουν στην Αθήνα για να ταξιδέψουν αεροπορικώς στη Λιθουανία. Στην πτήση επιβαίνουν 127 πολίτες. Ο δημοσιογράφος, με μήνυμα σε φίλο του λίγο νωρίτερα, ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα άτομο, χωρίς μαλλιά, με ανοιχτά χρώματα, που τον παρακολουθεί.
Ο 26χρονος τον περιέγραψε ως μεσήλικα με ελάχιστα μαλλιά και δερμάτινο χαρτοφύλακα και έτσι οι έρευνες, με βάση αυτές τις αναφορές, κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της αναζήτησης ιχνών στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, τόσο στους χώρους της προσέλευσης των επιβατών όσο και στην πύλη επιβίβασης, ερευνώντας παράλληλα και για άλλες ύποπτες κινήσεις. Η έρευνα αυτή ήταν άκαρπη. Από όλο το υλικό που μελετήθηκε από τις κάμερες του «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν βρέθηκε κανένα ύποπτο στοιχείο.
Σχετικά με τους τρεις επιβάτες που επέλεξαν να μείνουν στο Μινσκ, ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι αυτός ήταν και ο τελικός προορισμός τους. Ο μεν Έλληνας είναι παντρεμένος εκεί, οι δε λευκορώσοι υπήκοοι θα πετούσαν και αυτοί μέσω Βίλνιους για τη Λευκορωσία. Έτσι, λογικό ήταν να θελήσουν να μείνουν απευθείας στο μέρος όπου θα κατέληγαν.
Ο Έλληνας, που είναι γνωστός στον χώρο της πληροφορικής και όχι μόνο, τελείωσε μηχανολόγος μηχανικός το 2010, έκανε διδακτορικό στο Αϊντχόβεν μέχρι το 2017, ζει ως αυτοαπασχολούμενος στην Πάτρα και θεωρείται από τους κορυφαίους στην κατηγορία του. «Αν είχε ημιεπίσημα τουλάχιστον άλλο ρόλο, θα κατέβαινε στο Μινκ με κίνδυνο να καρφωθεί;», υποστήριζε πρόσωπο που είναι γνώστης των συγκεκριμένων χώρων.
Όλη η αναστάτωση προκλήθηκε από τις δηλώσεις του CEO της Ryanair, που είχε υποστηρίξει ότι στην πτήση επέβαιναν πράκτορες της KGB, λες και είχε κανένα «κατασκοπόμετρο».
Πάντως, ένα στυγνό καθεστώς όπως αυτό του Λουκασένκο θα έστελνε τους πιο ειδικούς για τον Προτάσεβιτς και τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και όχι πράκτορες «Θου Βου», για να θυμηθούμε και τον αείμνηστο Βέγγο.
Οι ελληνικές αρμόδιες αρχές –ως πετυχημένοι… τροχονόμοι– έκαναν κινήσεις σε όλες τις αντίστοιχες διεθνείς υπηρεσίες για τους επιβάτες του αεροσκάφους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί κάποια σοβαρή απάντηση.
Πάντως, στην Ελλάδα πρέπει κάποτε να καταλάβουν, ότι η επικοινωνία παίζει σημαντικό ρόλο ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες υποθέσεις και η προώθηση της ελληνικής θέσης δεν μπορεί να έρχεται μέρες μετά, με τον… αραμπά.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ