Την Τρίτη ξεκινάει ο Γολγοθάς: Θύελλα κατασχέσεων και πλειστηριασμών
-Υπό ποιες προϋποθέσεις προστατεύονται τα ευάλωτα νοικοκυριά
-Αρχίζει το κυνηγητό από το Δημόσιο και τις τράπεζες
Ως εδώ ήταν η προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που έχουν πέσει θύματα της πανδημίας αλλά και της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας, με τα λουκέτα να είναι αμέτρητα, τους ανέργους να αυξάνονται και τους νέους να παίρνουν πάλι τον δρόμο της ξενιτιάς. Παρελθόν αποτελεί πια η «προστασία της πρώτης κατοικίας», ο «νόμος Κατσέλη», έργο της πρώην υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, που έσωσε δεκάδες χιλιάδες σπίτια νοικοκυριών.
Τα «αδίστακτα αφεντικά» της ΕΕ είπαν: Τέλος η προστασία.
Το τελεσίγραφό τους είναι πλέον:
«Ή ρυθμίζεις ή πτωχεύεις». Άλλη λύση δεν έχεις…
Η ισχύς του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας λήγει αύριο, Δευτέρα. Και με το… ξημέρωμα της 1ης Ιουνίου… πιάνει δουλειά ο νέος πτωχευτικός νόμος, που σαρώνει τα πάντα. Τέλος οι… ευαισθησίες…
Όλα τα χρέη (δάνεια, φόροι, οφειλές στο Δημόσιο Ταμείο, σε ασφαλιστικά ταμεία και σε τράπεζες) μπαίνουν στην πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και θα πρέπει να εξοφληθούν σε έως 240 δόσεις.
Ο νόμος προβλέπει, όμως, και… ελεημοσύνες. Αν δεν έχει πού να μείνει ο δανειολήπτης που θα του πάρει το σπίτι η τράπεζα ή το Δημόσιο, θα του κάνουν τη… χάρη να μπορεί να το νοικιάσει!
Όπως βλέπετε, έχουν ευαισθησίες τα «κοράκια»…
Θα γίνει χαμός…
Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, θα υπάρξουν τεράστιες αντιδράσεις από τους οφειλέτες, που καλύπτουν όλο το φάσμα της Αγοράς και της ιδιωτικής ζωής (η κατοικία θα αρχίσει να… τρέμει, καθώς θα περιμένει απέξω ο δικαστικός κλητήρας για κατάσχεση και πλειστηριασμό). Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι μέχρι και… πολεμική, όταν ο ιδιοκτήτης θα βλέπει να του παίρνουν το σπίτι του. Ελπίζουμε εκείνοι που λειτουργούν με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» να μην αφήσουν να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση, με τον πλειστηριασμό, το «αποχαιρέτα το, το σπίτι σου που χάνεις», να είναι το επόμενο βήμα για τον οφειλέτη, ιδιοκτήτη κατοικίας που δεν θα μπει στη ρύθμιση…
Ευαισθησίες: 70 ευρώ τον μήνα θα δίνουν στον ευάλωτο!
Οι ντόπιοι και οι ξένοι δεν πετάνε εντελώς στον δρόμο τον ευάλωτο και την οικογένειά του. Του δίνουν κάτι πενταροδεκάρες για να πληρώνει νοίκι στην τράπεζα που θα του πάρει το σπίτι. Συγκεκριμένα, 70 ευρώ τον μήνα για τον δικαιούχο και 35 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού! Με ανώτατο όριο τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
Οι όροι παράδοσης!
Οι προϋποθέσεις για την… ελεημοσύνη που… προσφέρει το κράτος είναι: Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, έως τα 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Την Τρίτη η… πρεμιέρα της πτώχευσης
Ο νέος πτωχευτικός νόμος θα αρχίσει να ισχύει από τα… ξημερώματα της 1ης Ιουνίου. Οι βασικές αρχές που «ξεκλειδώνουν» τις 240 δόσεις είναι οι εξής:
• Ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει κατ’ ελάχιστον την αξία ρευστοποίησης όλης της περιουσίας του (ανεξαρτήτως αν το ποσό αυτό καλύπτεται από τα δηλωμένα εισοδήματά του). Για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, η αξία ρευστοποίησης προσδιορίζεται ως το μέγιστο ανάμεσα στη φορολογητέα αξία και στην εμπορική αξία, μειωμένη κατά 3% λόγω των εξόδων της διαδικασίας ρευστοποίησης. Για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία, η αξία ρευστοποίησης ταυτίζεται με την εμπορική αξία.
• Το «κούρεμα» προς το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη Φορολογική Διοίκηση και από 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
• Η ρύθμιση οφειλών με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 5%, το οποίο υπολογίζεται ετησίως. Η ρύθμιση οφειλών με τους χρηματοδοτικούς φορείς επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το euribor / libor τριμήνου / μηνός, προσαυξημένο κατά 3,25% για εξασφαλισμένες οφειλές και κατά 4,5% για μη εξασφαλισμένες οφειλές. Το ποσό της μηνιαίας δόσης αυξάνεται σταδιακά μετά από 1 και 4 έτη.
• Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για τη ρύθμιση οφειλών με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται σε 50 ευρώ.
• Προβλέπεται μέγιστο όριο 420 δόσεων για τα εξασφαλισμένα δάνεια ΦΠ, 240 δόσεων για μη εξασφαλισμένα δάνεια ΦΠ και εξασφαλισμένα δάνεια ΝΠ και 180 δόσεων για μη εξασφαλισμένα δάνεια ΝΠ. Επιπλέον, για οφειλέτες ΦΠ έχει προβλεφθεί από τους χρηματοδοτικούς φορείς ως μέγιστο όριο ηλικίας τα 85 έτη, βάσει του οποίου μειώνεται ο αριθμός των δόσεων, εκτός αν συμβληθεί εγγυητής μικρότερης ηλικίας.
• Δεύτερο «κλειδί» του νέου πτωχευτικού κώδικα είναι το ειδικό πλαίσιο προστασίας για την κύρια κατοικία των ευάλωτων, ώστε να μην κινδυνεύουν με έξωση. Ειδικός φορέας θα αγοράζει από τις τράπεζες το επίμαχο ακίνητο και στη συνέχεια θα το εκμισθώνει στο νοικοκυριό, επιδοτώντας μάλιστα το ενοίκιο.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ