Όταν η πανδημία γεμίζει τα ταμεία των φαρμακευτικών εταιρειών
Έσοδα ύψους μέχρι και 190 δισ. δολαρίων θα αποφέρουν μόνο για φέτος τα εμβόλια στις φαρμακευτικές εταιρείες που τα παρασκεύασαν, αν ανταποκριθούν στους στόχους της παραγωγής. Δύο κινεζικές φαρμακευτικές θα πάρουν περίπου το ένα τέταρτο από αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Airfinity.
Η εταιρεία εξετάζει τα έσοδα που θα φέρει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε εννέα εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι αμερικανικές Pfizer και Moderna και οι κινεζικές Sinovac Biotech και Sinopharm Group. «Αυτή είναι μια αγορά που δεν υπήρχε πριν από έναν χρόνο. Πρόκειται για πολύ σημαντικά νούμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράσμους Μπεχ Χάνσεν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών Airfinity. Όμως, οι υπολογισμοί της εταιρείας για τον τζίρο της αγοράς των εμβολίων εξαρτώνται από το εάν οι φαρμακευτικές θα επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για την παραγωγή, καθώς και από τις τιμές που θα διαμορφωθούν. «Με δεδομένα τα προβλήματα στην παραγωγή, το τελικό ποσό των εσόδων αναμένεται να κινηθεί πιο κοντά στα 115 δισ. δολάρια», εκτιμά η εταιρεία ερευνών.
Η Κίνα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εμβολιασμό του πλανήτη, καθώς αυτήν τη στιγμή στέλνει στο εξωτερικό περισσότερες δόσεις από ό,τι όλες οι άλλες χώρες μαζί, καθώς η Ινδία έχει σταματήσει όλες τις εξαγωγές εμβολίων, λόγω της σφοδρής έξαρσης του ιού σ’ αυτήν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Arfinity, η Sinovac θα βάλει στα ταμεία της μέχρι 25 δισ. δολάρια, η Sinopharm μέχρι και 23 δισ. δολάρια, η Pfizer μέχρι 44 δισ. δολάρια και η Moderna μέχρι 32 δισ. δολάρια. Η AstraZeneca έχει υποσχεθεί να μη βγάλει κέρδος (;).
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ