Ο Χατζηδάκης «έφαγε» τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ

Ο Χατζηδάκης «έφαγε» τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ

-Αντιδρούσε στα σχέδιά του για την ιδιωτικοποίηση των συντάξεων
-Πάει στις ελληνικές καλένδες το αυτοματοποιημένο σύστημα έκδοσης των συντάξεων «ΑΤΛΑΣ»;

Με προσωπική του απόφαση ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε στην αντικατάσταση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έδειχνε να αντιδρά έντονα στην εμπλοκή ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων. Πίστευε ότι με την εμπλοκή των ιδιωτών, πέραν του τεράστιου κόστους για την πληρωμή τους, που υπολογίζεται στα 50.000.000 ευρώ, θα έμπαιναν και σοβαρά εμπόδια στην άμεση υλοποίηση του αυτοματοποιημένου συστήματος έκδοσης των συντάξεων «ΑΤΛΑΣ», το οποίο είχε εγκαινιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέρυσι τον Ιούλιο.

Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο αντρών ποτέ δεν ήταν οι καλύτερες, καθώς μία από τις πρώτες κινήσεις του Κωστή Χατζηδάκη μόλις ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ήταν να «καπελώσει» τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ με έναν απόλυτα δικό του άνθρωπο, τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, ως project μάνατζερ.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε και το «πριόνισμα» της καρέκλας του διοικητή, με συνεχόμενες ανακοινώσεις αλλά και δηλώσεις του νέου υπουργού, που έδειχναν να αμφισβητούν το μέχρι τώρα έργο της διοίκησης Χάλαρη. Το γεγονός ότι ο Κωστής Χατζηδάκης έδειξε να έχει εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες από τον προκάτοχό του Γιάννη Βρούτση, ο οποίος είχε προτάξει τη δημιουργία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ ο ίδιος ήθελε την είσοδο των ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων, έφερε το πλήρες αδιέξοδο και τελικά την «εκπαραθύρωση» του διοικητή του e-ΕΦΚΑ. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο οικονομολόγος Παναγιώτης Δουφεξής, γνώστης των ασφαλιστικών θεμάτων, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εργασίας, τόσο επί ημερών Γιάννη Βρούτση όσο και σήμερα με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Ακριβώς γι’ αυτό και πιστεύεται ότι, επειδή ο νέος Διοικητής αποτελεί πρόσωπο κοινής αποδοχής του πρώην και του νυν υπουργού, θα καταλαγιάσει και τις τυχόν αντιδράσεις που θα μπορούσε να έχει ο πρώην υπουργός Εργασίας, καθώς είναι βέβαιο ότι ο ίδιος δεν βλέπει και πολύ ευχάριστα το ενδεχόμενο να μπει οριστική ταφόπλακα στο φιλόδοξο σχέδιο για την αυτοματοποιημένη έκδοση των συντάξεων με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ».

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο πολλοί επαΐοντες του χώρου θεωρούν ότι θα είναι η μεγαλύτερη εκσυγχρονιστική τομή στο δημόσιο ασφαλιστικό μας σύστημα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2022, ωστόσο αυτό πλέον τίθεται εν αμφιβόλω. Για να διασκεδαστεί ο φόβος αυτός, προβάλλεται η τοποθέτηση στην κενή θέση του α΄ υποδιοικητή του αναπληρωτή διευθυντή του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αλέξανδρου Βαρβέρη, ο οποίος θα είναι πλέον υπεύθυνος για τον ψηφιακό και οργανωτικό μετασχηματισμό του φορέα.

Ο Χρήστος Χάλαρης, στα δύο σχεδόν χρόνια που ήταν διοικητής, κατάφερε και υλοποίησε, πολλές φορές με καθαρά προσωπική του εργασία, καθότι είναι διδάκτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πλήθος ψηφιακών εφαρμογών που κράτησαν όρθιο τον φορέα κατά την περίοδο της πανδημίας, εξυπηρετώντας σε μηνιαία βάση περισσότερες από 600.000 ψηφιακές συναλλαγές, για τις οποίες κανονικά απαιτούνταν η φυσική παρουσία των ασφαλισμένων.

Παρά τα λειτουργικά προβλήματα, στα θετικά προσμετράται η δημιουργία του συστήματος των ραντεβού, μέσω του οποίου μπορούν οι ασφαλισμένοι να κλείνουν διαδικτυακά την ώρα και τη μέρα που θέλουν να εξυπηρετηθούν από το υποκατάστημα της περιοχής τους, ενώ ξεκίνησε και η πρώτη φάση λειτουργίας του συστήματος «ΑΤΛΑΣ».

Μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί σ’ αυτό δύο κατηγορίες συντάξεων (γήρατος ΟΓΑ και μεταβιβάσεις χηρείας) και αναμένονται εντός Ιουνίου να ενταχθούν και οι συντάξεις αναπηρίας αλλά και των υγειονομικών.

Με τον τρόπο αυτό έχουν εκδοθεί σε άμεσο χρόνο 30.500 ψηφιακές συντάξεις, που αλλιώς θα έβγαιναν σε δύο ή και τρία χρόνια.

Ο νέος διοικητής του φορέα είναι σίγουρο ότι θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και πολλές προκλήσεις, καθώς ο e-ΕΦΚΑ βρίσκεται στη μεταβατική φάση ενοποίησης των δομών του και της δημιουργίας των υποκαταστημάτων, όπου θα μπορούν να εξυπηρετούνται όλοι οι ασφαλισμένοι όλων των παλαιών Ταμείων. Βέβαια, αυτό θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τα τέλη του 2018, ωστόσο δεν είχε γίνει τίποτα από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΕΦΚΑ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στον e-ΕΦΚΑ είναι το γεγονός ότι μόλις τους τρεις – τέσσερις τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει η προμήθεια νέων υπολογιστών, καθώς μέχρι τώρα οι υπάλληλοι του φορέα λειτουργούσαν με ξεπερασμένα μηχανήματα του… προηγούμενου αιώνα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ