Ελληνοτουρκικές συναντήσεις με τους όρους της Άγκυρας

Ελληνοτουρκικές συναντήσεις με τους όρους της Άγκυρας

Στον εκβιασμό της Άγκυρας υπέκυψε η Αθήνα, δίνοντας την ευκαιρία στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να πάρει εμπράκτως και με ηχηρό τρόπο τη ρεβάνς για την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Ά­γκυρα, καθώς η τουρκική πλευρά επέβαλε, με απειλή ακύρωσης συνολικά της επίσκεψης, την περιοδεία του τούρκου ΥΠΕΞ στη Θράκη, πριν μάλιστα κατευθυνθεί στην Αθήνα.

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Και παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ είχε κάνει την προετοιμασία για να γίνουν οι συνομιλίες στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, η τουρκική πλευρά απαίτησε να γίνει η συνάντηση στην Αθήνα, θεωρώντας ότι η Κρήτη θα έδινε χαλαρό τόνο στη συνά­ντηση και δεν θα ανταποκρινόταν στο status της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα…

Έτσι, μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, για δεύτερη φορά τούρκος αξιωματούχος θα περιοδεύσει στη Θράκη (είχε προηγηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας), δίνοντας εντελώς λάθος μήνυμα και στην ίδια τη μειονότητα αλλά και στον χριστιανικό πληθυσμό, που βλέπει πλέον με την ανοχή της Αθήνας να αναγνωρίζεται στο τουρκικό κράτος ρόλος στην περιοχή.

Πέραν όλων των άλλων, με τις επισκέψεις αυτές και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από την Ελλάδα ενισχύονται τα σκληροπυρηνικά στελέχη που κινούνται υπό την αιγίδα του τουρκικού προξενείου και αποδυναμώνονται όλες εκείνες οι φωνές που είναι εναντίον της χειραγώγησης της μειονότητας από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι τουρκικές κρατικές υπηρεσίες.



Έστρωσαν «χαλί» για την περιοδεία Τσαβούσογλου στη Θράκη


Επίσης, είναι λάθος και δημιουργείται παραπλανητική εικόνα όταν συνδυάζεται η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα με την επίσκεψη και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να δικαιολογηθεί η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη. Και αυτό διότι είναι εντελώς διαφορετικής κλίμακας θέματα: Η μια αποτελούσε εθιμοτυπική και άνευ πολιτικής χροιάς επίσκεψη σε έναν θρησκευτικό θεσμό που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ορθοδοξία, ενώ η άλλη αφορά μια περιοδεία σε περιοχή που η Τουρκία θεωρεί ότι ο πληθυσμός πρέπει να βρίσκεται υπό την προστασία της και αυτή είναι αρμόδια να τον εκπροσωπεί έναντι της Ελληνικής Πολιτείας…
Όμως λανθασμένα είναι και τα μηνύματα που εκπέμπει και η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα προς Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες αλλά και χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις.

Οι συναντήσεις του κ. Τσαβούσογλου με τον Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό γίνονται με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου και λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία αντί να έχει στο τραπέζι της την καταρχήν έστω έγκριση πακέτου κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, σε περίπτωση που επιχειρήσει και πάλι να προκαλέσει την Ελλάδα και την Κύπρο, θα έχει προς έγκρι­ση τη θετική ατζέντα για την Τουρκία!

Η Ελλάδα έτσι έχει πέσει στην παγίδα που στήθηκε τους τελευταίους μήνες και πρακτικά συμβάλλει στο ξέπλυμα της Τουρκίας, καθώς είναι προφανές ότι ελάχιστοι εταίροι θα πεισθούν ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία όταν έχουν πυκνώσει οι διμερείς επαφές και μάλιστα έχει υπάρξει και συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι

δυσκολεύει και η συζήτηση που θα ήθελαν ορισμένοι εταίροι, όπως η Γαλλία, για τη γενικότερη στάση της Τουρκίας έναντι της Ευρώπης αλλά και για τον ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκει να παίξει στον ισλαμικό κόσμο ο κ. Ερντογάν, με τις όλο και πιο συχνές επιθέσεις του πλέον σε ευρωπαϊκές χώρες, προβάλλοντας ως ο προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων.

Χτίζει τις διεκδικήσεις της!

Οι συνομιλίες Δένδια – Τσαβούσογλου αλλά και η μελλοντική συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν έχουν κανένα περιθώριο επιτυχίας σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ή σε άλλα ζητήματα τα οποία δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο στόχος μπορεί να είναι ο κατευνασμός και η δημιουργία κλίματος διαλόγου, που σύμφωνα με τις προσδοκίες θα περιορίσει την πιθανότητα επανάληψης των προκλήσεων.
Όμως δεν θα πρέπει να υποτιμάται η τουρκική τακτική, η οποία επίμονα και μεθοδικά χτίζει λιθαράκι λιθαράκι τις διεκδικήσεις της.
Η προσδοκία ότι θα υπάρξει ηρεμία στη θερινή τουριστική περίοδο οδηγεί την Αθήνα σε αποδοχή των επισκέψεων στη Θράκη και στη διεξαγωγή συνομιλιών, την στιγμή που στο Αιγαίο είναι σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας τουρκική στρατιωτική άσκηση, ενώ επαναλαμβάνονται οι αναγγελίες για νέες έρευνες και γεωτρήσεις στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι δημιουργείται ένα περιβάλλον που, έναντι μιας προσωρινής αποκλιμάκωσης, πρακτικά μπαίνουν στο τραπέζι όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις.
Η επιμονή της Τουρκίας να κρατήσει πρώτο στην ατζέντα το θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και της μειονότητας στη Θράκη και να επιμείνει σε ζητήματα όπως η δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών θα δηλητηριάσει πάντως από την πρώτη στιγμή μια συνάντηση κορυφής.
Και αν επαναληφθεί σε αυτό το ύφος και σε αυτούς τους τόνους η ακραία ρητορική που χρησιμοποιεί όλο το τελευταίο διάστημα ο Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης πιθανότατα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο ηγετών και θα δημιουργηθούν συνθήκες έντασης…
Όμως πολλά θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την έκβα­ση της συνάντησης Ερντογάν – Μπάιντεν στις Βρυξέλλες. Ένας στριμωγμένος Ερντογάν πάντα είναι πιο επικίνδυνος, πολύ περισσότερο αν αντιληφθεί ότι και η Ουάσινγκτον για να πιέσει την Τουρκία επιλέγει άλλους στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή, επιλογή που οδηγεί στην ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή εις βάρος της…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ