«Σκουπιδιάρικο» στο διάστημα

«Σκουπιδιάρικο» στο διάστημα

Το πρόβλημα από τα αμέτρητα αντικείμενα κάθε είδους και μεγέθους που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε τροχιά γύρω από τη Γη είναι μεγάλο και διογκώνεται συνεχώς.

Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές ιδέες και έχουν υλοποιηθεί κάποιες από αυτές με διαστημικά οχήματα και συστήματα συλλογής και καταστροφής των διαστημικών σκουπιδιών.

Όλα αυτά τα οχήματα και συστήματα όμως έχουν δυνατότητα απόσυρσης και καταστροφής ενός αντικειμένου κάθε φορά, γεγονός που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δώσει λύση στο πρόβλημα και απλά θα γίνονται στοχευμένες κινήσεις απομάκρυνσης κάποιου διαστημικού σκουπιδιού που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Ένα τέτοιο διαστημικό σκουπίδι θέλει να καταστρέψει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA). Είχε ανακοινωθεί πριν από δύο χρόνια ότι ο ΕΟΔ θα συνεργαζόταν με την ελβετική νεοφυή εταιρεία ClearSpace για την κατασκευή ενός σκάφους που θα συλλέγει και θα καταστρέφει διαστημικά σκουπίδια.

Όπως έγινε γνωστό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος υπέγραψε τη συμφωνία με την ClearSpace και το 2025 θα εκτοξευτεί ένα σκάφος που θα εκτοξευτεί σε ύψος 500 χλμ. Το σκάφος θα κάνει δοκιμές των συστημάτων του σε αυτό το ύψος και αν όλα λειτουργούν σωστά θα κινηθεί σε μεγαλύτερα ύψη και θα προσεγγίσει ένα τμήμα πυραύλου που βρίσκεται σε τροχιά από το 2013, ύστερα από μια αποστολή του ESA.

Πρόκειται για ένα διαστημικό σκουπίδι βάρους 100 κιλών, που αποτελεί σίγουρα μεγάλη απειλή για οτιδήποτε βρεθεί στον δρόμο του. Το σκάφος θα αιχμαλωτίσει τον στόχο του με ρομποτικούς βραχίονες και στη συνέχεια τα δύο αντικείμενα θα πέσουν πίσω στην ατμόσφαιρα, όπου και θα καούν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ