Αλ. Χαρίτσης: «Τα παραμύθια που έχτισαν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο σήμερα έχουν καταρρεύσει»

Αλ. Χαρίτσης: «Τα παραμύθια που έχτισαν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο σήμερα έχουν καταρρεύσει»

«Η κυβέρνηση πορεύεται παγιδευμένη στην αδράνεια και στην εμμονή σε δοξασίες δημοσιονομικής πειθάρχησης που έχουν ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα» δηλώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Libre.gr» και στον Σωτήρη Μπολάκη.

«Δεν αντιλαμβάνεται ότι για να βγούμε από την βαθιά και παρατεταμένη κρίση χρειάζεται μία γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας» συνέχισε  ο ίδιος, αντιπαραβάλλοντας την «συγκεκριμένη, κοστολογημένη και λογική, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει τις βάσεις για μια νέα, βιώσιμη, αρχή για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης «ιστορική ευκαιρία», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «σε πλήρη αναντιστοιχία με την εποχή μας και τις ανάγκες της χώρας, έφερε ξαφνικά και εν κρυπτώ μία πρόταση που συνοψίζεται στο εξής: τα λεφτά θα πάνε στα λεφτά». «Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δείξαμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να συμβάλλει τόσο στην αντιμετώπιση του κατεπείγοντος που βρίσκεται μπροστά μας όσο και στην κατεύθυνση ριζικών τομών για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας» προσθέτει,  ξεκαθαρίζοντας ότι «από τις επάλξεις μίας προοδευτικής κυβέρνησης θα αναπροσαρμόσουμε τον συνολικό προσανατολισμό του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα και μεταρρυθμίσεις που απαντούν σε υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας». «Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να εγκλωβίσει τη χώρα σε αντι-μεταρρυθμίσεις που μας γυρνούν πολλές δεκαετίες πίσω, θα πέσει στο κενό» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

«Η ΝΔ  ως αντιπολίτευση κατήγγειλε μια σειρά ριζοσπαστικές τομές και δαιμονοποίησε κατακτήσεις που έβγαζαν τη χώρα από την εσωστρέφεια και την μνημονιακή επιτροπεία» υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης, αναφερόμενος στο «μαξιλάρι των 37 δις, την  φαρμακευτική κάνναβη και στην συμφωνία των Πρεσπών, όπου η στάση της Νέας Δημοκρατίας ταλαντευόταν μεταξύ χυδαιότητας και λαϊκισμού». Και καταλήγει: «Τα παραμύθια που έχτισαν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο σήμερα έχουν καταρρεύσει και αυτό θέτει στον ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη ευθύνη. Να αποδείξει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για την άσκηση πολιτικής».

Ολόκληρη η συνέντευξη

Τα μηνύματα από την αγορά είναι δυσοίωνα παρά την αρχική ευφορία του ανοίγματος της οικονομίας. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υιοθετεί κανένα στοιχείο από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπάρχει χρόνος και χώρος να ανακάμψουν;

Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται αυτό που είναι κοινή λογική: ότι για να βγούμε από την βαθιά και παρατεταμένη κρίση χρειάζεται μία γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι -εδώ και χρόνια- αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Το μέλλον τους είναι δυσοίωνο. Αν δεν τις στηρίξουμε, πολλές θα κλείσουν και αυτό με τη σειρά του θα φέρει μείωση εσόδων για τα δημόσια ταμεία και κυρίως αύξηση της ανεργίας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να κατανοήσει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει την χώρα σε έναν νέο κύκλο οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής ανασφάλειας.

Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν πίσω από το δάχτυλό μας. Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε μέτρα ρύθμισης που θα συμπεριλαμβάνουν και κούρεμα της βασικής οφειλής, σύντομα θα αναμετρηθούμε με πολλαπλάσια προβλήματα. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θέτει τις βάσεις για μια νέα, βιώσιμη, αρχή για τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια πρόταση συγκεκριμένη, κοστολογημένη και λογική. Είναι μια πρόταση η οποία συναντάται και με πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων, αλλά και πολιτικών δυνάμεων από ένα ευρύ φάσμα.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση πορεύεται παγιδευμένη στην αδράνεια και στην εμμονή σε δοξασίες δημοσιονομικής πειθάρχησης που έχουν ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα. Αλλά εδώ η αδράνεια και οι εμμονές κοστίζουν και θα κοστίσουν ακριβά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να επιμένει στο αυτονόητο: ενεργητική στήριξη της οικονομίας για να υπάρξει επιτυχής ανασύνταξη της κοινωνίας.

Είναι ορατό ένα τέταρτο κύμα πανδημίας και αν ναι το αντέχει η ελληνική οικονομία; Θα αντέξουν οι επιχειρήσεις και ο κόσμος της εργασίας;

Ακόμα και σήμερα, περισσότερο από έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία της. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν την έχουμε αφήσει ακόμα πίσω μας. Άρα δίχως καταστροφολογία και δίχως υπεραισιοδοξία πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια.

Αυτή τη στιγμή η αντοχή της ελληνικής οικονομίας είναι οριακή. Ακόμα και αν δεν υπάρξει τέταρτο κύμα, τα αποτελέσματα από την αποτυχημένη διαχείριση είναι ορατά. Άρα δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής.

Η κυβέρνηση επιμένει σε μια λάθος συνταγή. Κρατάει τα μέτρα στήριξης σε ανεπαρκή επίπεδα και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό για την μεγιστοποίηση της αποδοτικότητάς τους. Ετοιμάζεται μάλιστα να περιορίσει ακόμα περισσότερο την κρατική παρέμβαση με τη δικαιολογία ότι έχουμε μπει σε φάση επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι μία καταστροφική επιλογή. Σκεφτείτε ότι από την πρώτη Ιουνίου καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας βάσει του νέου πτωχευτικού νόμου της ΝΔ! Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία που χιλιάδες άνθρωποι επί μήνες ολόκληρους είδαν τον προγραμματισμό της ζωής τους να ανατρέπεται και τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: η κοινωνία θα επιστρέψει στις πιο μαύρες μέρες της κρίσης που αφήσαμε με τόσο κόπο πίσω μας.

Με δεδομένο ότι η εκταμίευση των πόρων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης ενέχει μια μορφή προαπαιτούμενων και ότι η κυβέρνηση με το δικό της σχέδιο δεσμεύει τις επόμενες τουλάχιστον δυο επόμενες κυβερνήσεις τι περιθώρια θα υπάρχουν για το Σχέδιο Ελλάδα+ να εφαρμοστεί αν υποθέσουμε ότι θα κληθείτε να κυβερνήσετε;

Το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία. Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης όμως, δεν υπήρξε σε κανένα σημείο μια ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση με στρατηγικούς και μετρήσιμους στόχους. Αντί αυτού, η Νέα Δημοκρατία έφερε ξαφνικά και εν κρυπτώ μία πρόταση που συνοψίζεται στο εξής: τα λεφτά θα πάνε στα λεφτά.

Αυτή η επιλογή είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την εποχή μας και τις ανάγκες της χώρας. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα έπρεπε να είναι αφετηρία για τον συγχρονισμό της χώρας με τις πιο δυναμικές και προοδευτικές αναζητήσεις για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας.

Με την πρόσφατη παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ δείξαμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να συμβάλλει τόσο στην αντιμετώπιση του κατεπείγοντος που βρίσκεται μπροστά μας όσο και στην κατεύθυνση ριζικών τομών για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας.

Υπό την έννοια αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναπροσαρμόσει αύριο -από τις επάλξεις μίας προοδευτικής κυβέρνησης- τον συνολικό προσανατολισμό του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα και μεταρρυθμίσεις που απαντούν σε υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας. Κάτι τέτοιο άλλωστε προβλέπεται από τον ίδιο τον κανονισμό του προγράμματος για όλες τις χώρες. Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να εγκλωβίσει τη χώρα σε αντι-μεταρρυθμίσεις που μας γυρνούν πολλές δεκαετίες πίσω, θα πέσει στο κενό. Γιατί αυτή η κυβερνητική μεθόδευση είναι αντικοινωνική, αντιδημοκρατική και σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας για ένα νέο ξεκίνημα.

Μετά την πανδημία φαίνεται ότι επιστρέφει και ο εφιάλτης του brain drain. Αν οι νέοι επιστήμονες και το εξειδικευμένο προσωπικό εγκαταλείπει τη χώρα με ποιους θα γίνει η λεγόμενη πράσινη μετάβαση και η ψηφιακή ολοκλήρωση;

Αν δεν επενδύσουμε στην έρευνα, αν δεν σχεδιάσουμε την πράσινη μετάβαση, αν δεν προωθήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό το brain drain είναι δεδομένο. Σημειώνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, εν μέσω μάλιστα μνημονίου, αλλά και καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως το ΕΛΙΔΕΚ και το «Δημιουργώ – Ερευνώ -Καινοτομώ» να αντιστρέψει την τάση και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των νέων επιστημόνων και ερευνητών. Αυτών που ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού πρόσφατα χαρακτήρισε «τεμπέληδες».

Η κυβέρνηση δεν επενδύει στους ανθρώπους της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κυβερνητική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα κονδύλια για έρευνα και καινοτομία είναι πενιχρά, περίπου 80εκ. ετησίως, ενώ η πράσινη μετάβαση περιγράφεται ως μία υπόθεση αποκλειστικά κάποιων μεγάλων επενδυτικών ομίλων και όχι μια διαδικασία μεταφοράς τεχνογνωσίας και παραγωγικών και περιβαλλοντικών ωφελειών στο σύνολο της κοινωνίας.

Για να μην υπάρξει νέο brain drain αλλά brain gain, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους μισθούς. Αφορά κάτι ευρύτερο: την ύπαρξη ενός σχεδίου αλλαγής που θα στηρίζεται στα πιο δυναμικά, μορφωμένα και ανήσυχα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Το τελευταίο διάστημα μια σειρά επιλογών σας, όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δικαιώνονται με κορυφαία στιγμή την αναγνώριση της προσφοράς του κυρίου Καρανίκα από τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για τη φαρμακευτική κάνναβη αλλά και την παραδοχή του ίδιου Υπουργού ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν τελικά πατριωτική. Πόσο πιο έτοιμοι αισθάνεστε για την επόμενη φορά στη διακυβέρνηση και ποιο είναι το βασικό λάθος που από την εμπειρία σας ως Υπουργός πρέπει να αποφύγετε;

Η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατήγγειλε μια σειρά ριζοσπαστικές τομές και δαιμονοποίησε κατακτήσεις που έβγαζαν τη χώρα από την εσωστρέφεια και την μνημονιακή επιτροπεία. Το είδαμε στο περίφημο μαξιλάρι των 37 δις, το είδαμε στην φαρμακευτική κάνναβη, το είδαμε στην συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν τρεις περιπτώσεις όπου η στάση της Νέας Δημοκρατίας ταλαντευόταν μεταξύ χυδαιότητας και λαϊκισμού.

Θα ήταν εύκολο να επισημάνω το πόσο αστεία ακούγονται όλα αυτά σήμερα και πόσο έχει φανεί η ρηχότητα της Νέας Δημοκρατίας που προσπαθεί -άλλοτε δειλά και άλλοτε φωναχτά- να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις εντυπωσιακές κυβιστήσεις της.

Θα σταθώ στο μείζον: τα παραμύθια που έχτισαν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο σήμερα έχουν καταρρεύσει. Και αυτό θέτει στον ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη ευθύνη. Να αποδείξει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για την άσκηση πολιτικής: τόσο στο περιεχόμενο της πολιτικής όσο και στο ίδιο το ύφος της πολιτικής πράξης και ρητορικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία πορεύτηκε με σύνεση

και σοβαρότητα. Καταθέσαμε προτάσεις, στηρίξαμε την κοινή υγειονομική προσπάθεια, καταγγείλαμε τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες. Δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε όλες τις απαντήσεις. Θέτουμε όμως το σωστό ερώτημα: μπορεί η εμπειρία της πανδημίας να αλλάξει τη χώρα μας προς το καλύτερο; Αυτό επιζητεί η ελληνική κοινωνία, αυτό έχει ανάγκη η νέα γενιά, αυτό είναι που συγκινεί τους ανθρώπους που έχουν ζοριστεί και σφίγγουν τα δόντια σε δύσκολες συνθήκες. Σε αυτήν την ερώτηση η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι καταφατική. Μπορούμε να κάνουμε μία νέα αρχή.


Σχολιάστε εδώ