Τελεσίγραφο Μητσοτάκη: Τελειώστε τα πάντα μέσα στο καλοκαίρι!

Τελεσίγραφο Μητσοτάκη: Τελειώστε τα πάντα μέσα στο καλοκαίρι!

-Αλλαγές το φθινόπωρο σε πρόσωπα και δομές στην κυβέρνηση

Ρητή εντολή προς όλους τους υπουργούς να έχουν ολοκληρώσει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και άλλα σημαντικά projects μέχρι το τέλος του καλοκαιριού έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας επιτάχυνση των διαδικασιών σε όλα τα μέτωπα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι από το φθινόπωρο και μετά, με την πανδημία να έχει κάνει τον κύκλο της και το πρόγραμμα εμβολιασμών να φτάνει στο τέλος του, η χώρα θα μπει σε μια νέα περίοδο, όπου το πρωταρχικό μέλημα θα είναι η επανεκκίνηση (ανάταξη) της οικονομίας και εκεί θα πρέπει να πέσει το κύριο βάρος όλων των προσπαθειών. Κατά συνέπεια, μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί διάφορες εκκρεμότητες. Στο πλαίσιο της εντολής του Μεγάρου Μαξίμου, το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου θα φτάσουν στο Κοινοβούλιο νομοσχέδια ων ουκ έστιν αριθμός, ορισμένα από αυτά ζωτικής σημασίας.

Ήδη:
• Ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης έφερε αυτά για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και την ψήφο των ομογενών, καθώς και αυτό που αφορά τα ζώα συντροφιάς. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των παιδιών, ενώ το επόμενο διάστημα θα φέρει νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
• Τον Ιούνιο ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης θα καταθέσει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο έχει πυροδοτήσει σημαντικές και εκτεταμένες αντιδράσεις. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και με τις αλλαγές που προωθεί στο Ασφαλιστικό (επικουρικό), που θα φέρει στο Κοινοβούλιο μέσα στον Ιούλιο. Σε ανάλογους ρυθμούς κινούνται και άλλα υπουργεία.

Ανασχηματισμός ή εκλογές;
Η πρόθεση (απόφαση) του πρωθυπουργού το φθινόπωρο να δώσει το σύνθημα για ένα «νέο ξεκίνημα» στη χώρα έχει πυροδοτήσει… πολιτικής φύσεως σενάρια. Από ανασχηματισμό, που είναι το πλέον πιθανό, μέχρι… πρόωρες εκλογές, που αυτήν τη στιγμή φαντάζει απίθανο. Αν και ο πρωθυπουργός, όπως είναι ευνόητο, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, στενοί συνεργάτες του δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό, με αλλαγές σε πρόσωπα και δομές.

Προκειμένου αφενός να διορθώσει τις δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και αφετέρου να δώσει μια νέα ώθηση στην κυβέρνηση για τη δεύτερη, δύσκολη όπως διαφαίνεται, διετία. Θα είναι αυτός επί της ουσίας ο πρώτος κανονικός ανασχηματισμός καθώς οι διορθωτικές κινήσεις που έκανε το περσινό καλοκαίρι αλλά και οι παρεμβάσεις που έκανε τον περασμένο Ιανουάριο ήταν περιορισμένης σημασίας και δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Είναι αυτός ένας από τους λόγους που ορισμένοι εκ των συνεργατών του έχουν εισηγηθεί στον κ. Μητσοτάκη να μην περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο και να προχωρήσει σε ανασχηματισμό τον Ιούλιο, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανάληψη της εξουσίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ