Οι πάγοι της Ανταρκτικής έρχονται «κοντά μας»…

Οι πάγοι της Ανταρκτικής έρχονται «κοντά μας»…

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πλωτό κομμάτι πάγου, μεγέθους 4.320 τετραγωνικών χλμ.

Το παγόβουνο αποκολλήθηκε από τη δυτική πλευρά του Ronne Ice Shelf, στη θάλασσα Weddell της Ανταρκτικής, όπως δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Το παγόβουνο έχει σχήμα σαν γιγαντιαία σιδερώστρα, μήκους περίπου 170 χλμ. και πλάτους 25 χλμ. Αυτό το καθιστά ελαφρώς μεγαλύτερο από το νησί της Μαγιόρκα στην Ισπανία. Οι επιστήμονες δεν αποδίδουν αυτό το συγκεκριμένο ρήγμα στην κλιματική αλλαγή, ενώ αντίθετα πιστεύουν ότι είναι μέρος του φυσικού κύκλου της γένεσης παγόβουνων στην περιοχή. Ο ESA είπε ότι το παγόβουνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον Keith Makinson, έναν πολικό ωκεανογράφο με την British Antarctic Survey, την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Πάγου των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τις εικόνες του Copernicus Sentinel-1 του ESA.

Το τεράστιο κομμάτι πάγου είναι πλέον επίσημα γνωστό ως «A-76». Το όνομα μπορεί να ακούγεται λίγο αδιάφορο για το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, αλλά βασίζεται στην επιστήμη. Ο ESA είπε ότι τα παγόβουνα ονομάζονται παραδοσιακά από το τεταρτημόριο της Ανταρκτικής στο οποίο ήταν αρχικά ορατά, έπειτα καταγράφεται ένας διαδοχικός αριθμός και, στη συνέχεια, αν το παγόβουνο σπάσει, ένα διαδοχικό γράμμα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ