Εγκρίθηκαν από την Κομισιόν οι γεωγραφικές ενδείξεις για ούζο και τσίπουρο – τσικουδιά

Εγκρίθηκαν από την Κομισιόν οι γεωγραφικές ενδείξεις για ούζο και τσίπουρο – τσικουδιά

Σημαντικά πλεονεκτήματα στον τομέα των εξαγωγών για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά, απορρέουν, σύμφωνα με παραγωγούς και μεταποιητές του κλάδου, από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τα εγκρίνει ως προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης. Ικανοποιημένοι δηλώνουν αμπελουργοί και εκπρόσωποι οινοποιητικών συνεταιρισμών του Τυρνάβου που μίλησαν στην ΕΡΤ3.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταμάτων & Αλκοολούχων Ποτών, η έγκριση επετεύχθη έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες του ΣΕΑΟΠ, της ΕΝΑΠΑΠΕ και των Υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους.

«Τα προϊόντα μας “Ούζο” και “Τσίπουρο/Τσικουδιά”, ισχυροποιούνται πλέον ακόμη περισσότερο στις διεθνείς αγορές και αυτό διότι θα μπορούν να απολαμβάνουν προστασίας στα συμβαλλόμενα κράτη στη Διεθνή Συμφωνία της Λισαβόνας, ακριβώς όπως  προστατεύονται στην ΕΕ. Επίσης, αποκτούν σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε συνομιλίες της ΕΕ με τρίτα κράτη, για διμερείς αναγνωρίσεις Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Σημαντικό επίσης,  είναι ότι αναγνωρίζεται άμεσο έννομο συμφέρον στην προστασία του «Ούζου» & του «Τσίπουρου/Τσικουδιάς» των κλαδικών φορέων, γεγονός που διευκολύνει την παράστασή τους ενώπιον κάθε αρμόδιας Αρχής για ζητήματα που άπτονται των ενδείξεων αυτών.

Στην Ελλάδα πάντως, η κατανάλωση βαίνει μειούμενη, γεγονός που αποδίδεται τόσο στις αυξήσεις στη φορολογία, όσο και στην παράνομη διακίνηση αποσταγμάτων αλλά και στην στροφή των εγχώριων καταναλωτών στην “οικονομικότερη” επιλογή του χύμα τσίπουρου έναντι του ούζου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ξένες αγορές θεωρούνται σχεδόν μονόδρομος για αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου, με γνώμονα ότι το ούζο αποτελεί το 70% σχεδόν των εξαγωγών αποσταγμάτων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3


Σχολιάστε εδώ