Β. Κικίλιας: Το ΕΣΥ μετασχηματίζεται, εκσυγχρονίζεται και οδεύει προς τη νέα εποχή – Οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί δεν θα αργήσουν
Στα κρούσματα, το ΕΣΥ, τους εμβολιασμούς αλλά και τη χρήση μάσκας αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο Action 24 και στον δημοσιογράφο Γ. Κουβαρά. “Τις μάσκες θα τις βγάλουμε όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός υγείας.
Αναλυτικά ο κ. Κικίλιας ανέφερε:
Σε πείσμα όλων αυτών οι οποίοι πίστευαν το αντίθετο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο δεν είχε επενδυθεί ούτε ευρώ τα χρόνια της κρίσης, οργανώθηκε, δομήθηκε και ενισχύθηκε. Δώσαμε μία τεράστια μάχη όλοι μαζί, οι υγειονομικοί, τα δημόσια Νοσοκομεία, τα στρατιωτικά Νοσοκομεία, οι ιδιωτικές Κλινικές. Μάχη την οποία δίναμε κάθε μέρα για να ζήσει το Ε.Σ.Υ., να αντέξει να παλέψει και την επόμενη ημέρα.
Ενώ άλλα κραταιά, πλούσια κράτη δεν άντεξαν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα έμεινε όρθιο μέσα στην πανδημία. Είναι τεράστια αυτή η παρακαταθήκη καθώς μετασχηματίζεται, εκσυγχρονίζεται και οδεύει προς τη νέα εποχή.
Τις μάσκες θα τις βγάλουμε όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα
Οι κανόνες Δημόσιας Υγείας είναι συγκεκριμένοι. Όταν τα υγειονομικά στοιχεία το επιτρέψουν θα βγάλουμε όλοι μαζί τις μάσκες μας.
Πάμε καλύτερα γιατί υπάρχει ένα τεράστιο όπλο που δεν υπήρχε σε πανδημίες άλλων δεκαετιών. To 1918 σε μια άλλου είδους πανδημία, την ισπανική γρίπη, δεν υπήρχε εμβολιασμός.
Θα τελειώσουμε την ώρα που δεν θα υπάρχει ούτε ένα κρούσμα. Για να γίνει, όμως, αυτό, έχουμε δρόμο ακόμα. Το πολλαπλό testing σε ένα ποσοστό, και σε ένα ακόμη πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ο εμβολιασμός, οδηγούν προς αυτό το σημείο.
Αν είμαστε προσεκτικοί και τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι σίγουρο ότι τα επόμενα κύματα – αν υπάρξουν – θα είναι πολύ μικρότερα και θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με πολύ καλύτερα μέσα.
Κάνουμε αυστηρή και σκληρή αυτοκριτική. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι προσπαθήσαμε στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας
Βάλαμε 10.000 υγειονομικούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και δεν σταματήσαμε καθόλου. Φτάσαμε τις 1.500 κλίνες ΜΕΘ με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, με εξαιρετικούς ιατρούς και κορυφαίο προσωπικό.
Βεβαίως, κάθε βράδυ σκέφτομαι τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει παραπάνω. Αλίμονο αν δεν υπάρχει αυστηρή και σκληρή αυτοκριτική. Όμως στη μάχη αυτή, που η μέριμνά μας ήταν να σωθεί έστω και μία παραπάνω ανθρώπινη ζωή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι προσπαθήσαμε στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας μέρα και νύχτα τους τελευταίους 15 μήνες.
Και δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να πει ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι υγειονομικοί μας, οι Καθηγητές μας, οι νοσηλεύτριες, οι τραπεζοκόμοι, οι καθαρίστριες, οι διοικητικοί, οι ΥΠΕάρχες, δεν έδωσαν όλο τους το είναι σε αυτή τη μάχη, σε αυτή την προσπάθεια.
Οι ευεργετικές συνέπειες του εμβολιασμού είναι έτη φωτός πολλαπλάσιες της όποιας ανεπιθύμητης ενέργειας
Είναι απειροελάχιστες οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού απέναντι στις ευεργετικές συνέπειές του. Αυτό το λένε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, o FDA στην Αμερική και η συντριπτική πλειοψηφία όλων των γιατρών και ειδικών στον κόσμο.
Μια γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά έχει 20.000 φορές παραπάνω πιθανότητες να κάνει θρόμβωση. Ένας άνδρας που καπνίζει και πίνει επίσης.
Ρωτήστε τους δυστυχείς αυτούς συμπολίτες μας που είχαν έναν δικό τους άνθρωπό τους στην Εντατική, που έπρεπε να διασωληνωθεί, που δεν μπορούσε να αναπνεύσει, που δεν ήξερε αν θα τα καταφέρει την επόμενη μέρα. Αυτή η τραγική κατάσταση αγωνίας που έχουν βιώσει οι Έλληνες, και ειδικά αυτοί που έχουν νοσήσει και οι οικογένειές τους, δεν συγκρίνεται με το να πάει κανείς να εμβολιαστεί επειδή υπάρχουν κάποιες πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ας πάμε στο ντουλαπάκι του σπιτιού μας να βγάλουμε ένα απλό παυσίπονο. Πόσες ανεπιθύμητες ενέργειες θα δούμε; Καταλαβαίνω ότι υπάρχει υπερπροβολή και τεράστιο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό. Καταλαβαίνω επίσης ότι από έξω προς τα μέσα, από το εξωτερικό προς τη χώρα, κάποιοι έκαναν πολύ κακή επικοινωνία και ζημιά σε κάποια εμβόλια.
Όμως, όλοι οι επιστήμονες δηλώνουν υπεύθυνα ότι οι ευεργετικές συνέπειες του εμβολιασμού είναι έτη φωτός πολλαπλάσιες της όποιας ανεπιθύμητης ενέργειας. Το βλέπουμε αυτό. Σώζονται ανθρώπινες ζωές.
Τους προηγούμενους μήνες είχαμε πολύ περισσότερα μέτρα. Γιατί πέφτουν τώρα τα κρούσματα και οι μεγαλύτερες ηλικίες δεν νοσούν τόσο σοβαρά και δεν μπαίνουν πλέον στις ΜΕΘ; Επειδή έχουν εμβολιαστεί και έχουν άμυνες.
Σε μια εθνική προσπάθεια, δεν βοηθάει η πανσπερμία δηλώσεων και η κριτική με στόχο να αποκομίσουν κάποιοι μικροπολιτικά και κομματικά οφέλη
Έχω πει ειλικρινώς και δημοσίως ότι η πανσπερμία δηλώσεων δεν βοηθάει. Αντιθέτως πιστεύω ότι, ειδικά σε μια κρίση, ο Υπουργός που τη διαχειρίζεται οφείλει να μιλάει λίγο και να δουλεύει πολύ και όταν αποφασίζει να μιλήσει πραγματικά να έχει κάτι να πει.
Περάσαμε πολλές δυσκολίες εν μέσω πανδημίας. Η σχέση μου είναι άριστη με τη Επιτροπή, με όλες τις Επιτροπές. Έχουμε Επιτροπή για το κάπνισμα με επικεφαλής τον κύριο Μπεχράκη, εφαρμόσαμε τον αντικαπνιστικό νόμο.
Έχουμε Επιτροπή για τους εμβολιασμούς, Επιτροπή για την Covid και Επιτροπή για τις ΜΕΘ με Πρόεδρο την κυρία Κοτανίδου. Όλα υλοποιούνται, προχωράνε και η συνεργασία μας είναι άριστη.
Πιστεύω στην ομαδική προσπάθεια. Γίνεται κριτική και δημοσιογραφική, το καταλαβαίνω. Εμείς δεν έχουμε αλλεργία στην κριτική. Πολλές φορές μας βοηθάει να βελτιωθούμε. Αυτό που δεν βοηθάει είναι ότι όταν όλη η ελληνική κοινωνία παλεύει, προσπαθεί και συντάσσεται σε μια τεράστια εθνική μάχη, η οποία δεν είναι κομματική ή πολιτική, κάποιοι να αισθάνονται ότι μπορούν να αποκομίσουν μικροπολιτικά ή κομματικά οφέλη εξ αυτής. Δυστυχώς για αυτούς, καταρρίφθηκε αυτός ο μύθος.
Δεν έκανα μια κομματική Επιτροπή, ούτε μια επιτροπή επιστημόνων της Νέας Δημοκρατίας. Έφτιαξα μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με τους κορυφαίους στη χώρα από όπου και αν προέρχονται. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάθονται σε ένα τραπέζι, σε ένα zoom πλέον, τίθενται τα θέματα, υπάρχουν και διαφωνίες πολλές φορές, ψηφίζουν και αποφασίζουν κατά πλειοψηφία.
Η συνεργασία μου με την Επιτροπή είναι άριστη. Τους κοιτάω στα μάτια και έχω μια έντιμη σχέση μαζί τους. Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι συνεργάτης μου, είναι καθημερινά στο Υπουργείο Υγείας. Σε ό,τι έχει να κάνει με την επικοινωνία νομίζω ότι το βάρος όλης αυτής της ιστορίας, ειδικά με κάποιες κακεντρέχειες και προσωπικές πολιτικές επιθέσεις, σαν επιστήμονα δεν τον ενδιαφέρει. Βάρυνε στην απόφασή του ότι χτυπήθηκε άκομψα.
Στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς θα έχουν ρόλο και οι ιδιώτες ιατροί
Οι κατ’ οίκον επισκέψεις για εμβολιασμούς θα ξεκινήσουν με βάση το πλάνο το οποίο φτιάχνουμε και θα αφορούν και ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν συγκεκριμένο εμβόλιο και να μπορούν να φτάσουν στους συνανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας που είναι κατάκοιτοι και να τους εμβολιάζουν.
Δεν θα αργήσει να γίνει. Δεν είναι εύκολο, και γενικώς δεν μου αρέσει να προτρέχω και να ανακοινώνω πριν να είμαι έτοιμος να εφαρμόσω. Γι’ αυτό δεν έχετε δει κάτι μέσα στο πρόγραμμα εμβολιασμού που να μην έχει πετύχει, τουναντίον.
Υπάρχει μελέτη κάθε βήματος, υπάρχει στρατηγική του πώς και πότε γίνεται και όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ερχόμαστε να το διορθώσουμε πάντα με διαφάνεια και με εντιμότητα απέναντι στον κόσμο.
Πρέπει να προασπίσουμε όλοι μαζί τον τουρισμό, το έχει ανάγκη η χώρα
Ξέρω ότι είμαστε όλοι κουρασμένοι, ο καιρός ανοίγει και οδηγούμαστε στις καλοκαιρινές διακοπές.
Το τουριστικό προϊόν το οποίο έχει ανάγκη η χώρα, ελάτε να το προασπίσουμε όλοι μαζί. Να δείξουμε τον τρόπο και στους τουρίστες μας πώς πρέπει να συμπεριφέρονται και όλοι μαζί να οδηγηθούμε σε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από ότι το περσινό. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το καταφέρουμε, είμαστε κοντά, και με τη βοήθεια των εμβολιασμών.
Για την περαιτέρω άρση των μέτρων, έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα κάποιων εβδομάδων. Αυτός ο οποίος προτρέχει και βιάζεται, σκοντάφτει.
Δεν θα ήθελα να δω στην Ελλάδα πισωγυρίσματα. Θα αποφασίζουμε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία. Με γνώμονα αυτό και το συμφέρον της Δημόσιας Υγείας πάνω από όλα, αλλά και την οικονομία και την κοινωνία που πρέπει να ξεσκάσει και τον τουρισμό και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όλους αυτούς που δουλεύουν σε αυτή την τεράστια βιομηχανία που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας.
Όλα αυτά πρέπει να τα σκεφτούμε. Νομίζω ότι αν ο ένας βοηθήσει και στηρίξει τον άλλον, αυτό θα γίνεται πιο εύκολο.