«Νάρκη» το Σκοπιανό για την κυβέρνηση

«Νάρκη» το Σκοπιανό για την κυβέρνηση

-Απειλές Μητσοτάκη για διαγραφή και πρόωρες εκλογές για να ψηφίσουν οι βουλευτές

Σε νάρκη στα θεμέλια της κυβέρνησης ενδέχεται να εξελιχθεί το ζήτημα των Σκοπίων, το οποίο διαχρονικά ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από τη Νέα Δημοκρατία. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Ζ. Ζάεφ τον διαβεβαίωσε (για μία ακόμη φορά…) ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη κύρωση των τριών μνημονίων που συνδέονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Του υποσχέθηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι αυτό θα συμβεί στη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί (κατανοήσει) καιρό τώρα ότι η υπόθεση κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι και, το κυριότερο, όχι χωρίς συνέπειες. Καθοριστική θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κ. Καραμανλής και ο Αντ. Σαμαράς. Ο πρώτος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, αποφεύγοντας να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του, ο δεύτερος έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μνημόνια με τα Σκόπια. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα προσέλθει στη Βουλή για να καταψηφίσει ή θα επιλέξει να εκφράσει τη διαφωνία του διά της… αποχής.

Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση που θα τηρήσουν μια σειρά γαλάζιοι βουλευτές που είχαν πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις (διαδηλώσεις) για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ιδίως όσοι εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Στο παρασκήνιο έχει ανοίξει ένας κύκλος διεργασιών με απώτερο σκοπό να αποτραπούν διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Διεργασίες που «διανθίζονται» με πιέσεις, υποσχέσεις για αξιοποίηση σε κυβερνητικές θέσεις, αλλά και εκβιασμούς, καθώς από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν υπάρχει σαφής και ενιαία γραμμή. Γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις των ανθρώπων πέριξ του πρωθυπουργού είναι συγκεχυμένες.

Σύμφωνα με ορισμένους εξ αυτών –των πλέον αισιόδοξων–, η κυβέρνηση δεν θα α­ντιμετωπίσει πρόβλημα στις ψηφοφορίες και ότι ακόμη και ο Αντ. Σαμαράς θα υπερψηφίσει τα μνημόνια για να μη θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή και τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή από το Μέγαρο Μαξίμου διακινούνται πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να τηρεί σκληρή στάση έναντι των βουλευτών που τυχόν θα καταψηφίσουν τα μνημόνια με τα Σκόπια. Αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη διαγραφή τους, αλλά η… ποινή που θα τους επιβάλει θα είναι ο αποκλεισμός από τα ψηφοδέλτια της παράταξης για τις επόμενες εκλογές. Η απειλή αυτή έχει προκαλέσει εκνευρισμό μεταξύ των βουλευτών και αν τυχόν υλοποιηθεί, είναι πιθανό να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου προσεγγίζουν την υπόθεση από μια άλλη, σημα­ντική πτυχή της. Δεδομένου ότι το Σκοπιανό συνιστά εθνικό ζήτημα, οποιαδήποτε διαφωνία εκ των έσω θα είναι πλήγμα για την κυβέρνηση. Και θα δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα. Επισημαίνουν δε ότι από το ποιοι, αλλά κυρίως πόσοι θα είναι οι βουλευτές που δεν θα υπερψηφίσουν θα κρίνει αν θα δρομολογηθούν ή όχι πολιτικές εξελίξεις. Τι εν­νοούν; «Αν ο αριθμός των διαφωνούντων υπερβεί τους οκτώ – εννιά, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο», σημειώνουν. «Σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα η κυβέρνηση θα έχει χάσει την πλειοψηφία και αυτό μπορεί να οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη ακόμη και στη… λύση των εκλογών», προσθέτουν. Επιμένουν δε ότι δεν πρόκειται για… άσκηση εκβιασμού έναντι των βουλευτών, αλλά για μια νέα πραγματικότητα που ο πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να αγνοήσει.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ