Κομματική πειθαρχία για Εργασιακά και Ασφαλιστικό

Κομματική πειθαρχία για Εργασιακά και Ασφαλιστικό

Νέα αντάρτικα φοβούνται στο Μαξίμου

Μπορεί το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια να εγκρίθηκε από τη Βουλή, ωστόσο τα δύο γαλάζια «όχι», από τη Μ. Γιαννάκου και την Όλγα Κεφαλογιάννη, προκαλούν έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όχι τόσο για τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε η διαφοροποίηση δύο προβεβλημένων στελεχών όσο για το… δεδικασμένο που διαμορφώνει η στάση τους εντός της Νέας Δημοκρατίας. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή αρκετά νομοθετήματα με ευρύτερη πολιτική και κοινωνική διάσταση. Όπως αυτά για τις αλλαγές στο Εργασιακό και στο Ασφαλιστικό αλλά και τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια.

Προκειμένου να μη δώσει μεγαλύτερη έκταση στο πρόβλημα με τις διαφοροποιήσεις των κ. Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη, ο πρωθυπουργός δεν υιοθέτησε την εισήγηση στενών συνεργατών του να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν οι παραπάνω επέμεναν στη θέση τους, ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν υποχρεωμένος να πάρει μέτρα (αποπομπή, διαγραφή), ο­πότε θα προέκυπτε πολιτική κρίση. Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι σε θέματα κοινωνικής φύσεως είναι λογικό, ίσως και θεμιτό να υπάρχουν αποκλίσεις από βουλευτές, να ψηφίζουν δηλαδή κατά συνείδηση. Υπογραμμίζουν ότι το ίδιο δεν μπορεί να ισχύσει για όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις, αν αφορά βασικό πυλώνα της πολιτικής, θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Αποφεύγουν ωστόσο, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, να διευκρινίσουν αν ως τέτοια νομοθετήματα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό.

Πληροφορίες πάντως από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες αναφέρουν ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι το ίδιο… χαλαρός! Θεωρεί ότι οι αλλαγές στο Εργασιακό και στο Ασφαλιστικό άπτονται της γενικότερης προσπάθειας της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Κατά συνέπεια θα ζητήσει κοινή στάση από όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές. Αν αυτό θα γίνει με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας ή με τη μέθοδο των αυ­στηρών συστάσεων, είναι κάτι που αποφασισθεί παραμονές της ψηφοφορίας και ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.


«Επί ποδός πολέμου» τα Συνδικάτα

Αντίστροφη μέτρηση για το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις αρχές Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Στο συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση είναι πολιτικά απομονωμένη καθώς κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα υπερψηφίσει τις αλλαγές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει σηκώσει ψηλά το θέμα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επί της ουσίας καταργεί το οκτάωρο εργασίας, ανοίγει παράθυρο για απλήρωτες υπερωρίες και μετατρέπει τους εργαζομένους σε έρμαια των εργοδοτών. Στο ίδιο μήκος κύματος, το Κίνημα Αλλαγής μιλάει για αντεργατικές πολιτικές, κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης και εργασία χωρίς κανόνες. Το ΚΚΕ από την πλευρά του έχει χαρακτηρίσει αιτία «πολέμου» το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και ότι περιλαμβάνει μέτρα-κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων.

«Επί ποδός πολέμου» βρίσκονται τα συνδικάτα που σχεδιάζουν μαζικές κινητοποιήσεις. Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε ήδη 24ωρη απεργία για τις 3 Ιουνίου, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και η ΓΣΕΕ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: tanea.gr


Σχολιάστε εδώ