Έλλη Μητακίδου: Ούτε… σάλιο
Καμία αναφορά από το υπουργείο Παιδείας για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στα σχολεία της ελληνικής επικράτειας. Ένα μήνυμα, μια μικρή υπόμνηση για την Ημέρα Μνήμης, ως ένδειξη σεβασμού και τιμής για τα θύματα…
Διότι το ελληνικό σχολείο θα πρέπει να κοιτάει μπροστά και να μην ασχολείται με… πολύ παλιές ιστορίες. Αλλιώς, πώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι για το Ολοκαύτωμα στάλθηκε εγκύκλιος σε όλες τις σχολικές μονάδες, που καλούσε τους εκπαιδευτικούς να αφιερώσουν δύο ώρες από το μάθημα για το θέμα αυτό. Και πολύ σωστά, καθώς το Ολοκαύτωμα αφορά την ανθρωπότητα…
Όμως, προφανώς, η Γενοκτονία των Ποντίων, εκτός ότι ανήκει στις αρχές του περασμένου αιώνα (102 χρόνια τιμήσαμε φέτος), δεν θα πρέπει να… γεμίζει το μάτι της ηγεσίας του υπουργείου. Μια γενοκτονία δεν είναι θέμα της ανθρωπότητας…
Και ας αποτελεί ευθεία επίθεση προς αυτήν. Δηλαδή, και ο ίδιος ο όρος εκτός από την ηθική έχει τη νομική του διάσταση. Και κοιτάει κατάματα την ανθρωπότητα…
Αλλά αυτά… είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία και… τι δουλειά έχουμε εμείς με κάτι τέτοια…
Εμείς κοιτάμε πώς θα φτιάξουμε παγκόσμιους πολίτες, αν και ξεχνάμε πως η διαδικασία πάντα έχει μια σειρά. Από το ειδικό στο γενικό. Δηλαδή, πώς θα γίνει παγκόσμιο το παιδί αν πρώτα δεν καταλάβει το εθνικό πλαίσιό του; Ποιες είναι οι ρίζες του, ποιες οι μνήμες του, το… χρέος του;
Καλές και οι ιστορίες των άλλων και οι ιστορίες του γενικού πλαισίου, αλλά αν δεν κοιταχτούμε εντός, πώς θα αντιμετωπίσουμε το έξω;
Εκτός και αν θέλετε να… γυρνοβολάμε σαν τις άδικες κατάρες, σαν αερικά, σαν φαντάσματα…
«Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει». Και, στην τελική, δεν το είπε… κάνας Έλληνας, ο ισπανοαμερικανός φιλόσοφος George Santayana το είπε…
Διαδίκτυο…
Ευτυχώς που υπάρχουν τα… ντοκιμαντέρ και το YouTube. Εκεί κάθε πιτσιρίκι, που σερφάρει πριν ακόμα βγάλει την… πιπίλα, μπορεί να βρει όλες τις πληροφορίες που το υπουργείο Παιδείας δεν δίνει.
Είναι βεβαίως παρακινδυνευμένο, καθώς στο διαδίκτυο κυκλοφορεί πολύ… σκουπίδι.
Αλλά ας μην αποτελέσει αυτό ανασταλτικό παράγοντα. Λίγη προσοχή χρειάζεται… Εδώ ολόκληροι θεσμοί και…
Ανούσιο
Είναι να απορεί κανείς γιατί γίνονται όλες αυτές οι δηλώσεις από πολιτικούς, κόμματα, συλλόγους. Αφού το ακροατήριο δεν εκπαιδεύεται για κάτι τέτοια.
Απλώς για τη διεκπεραίωση; Να τα πουν για να βγάλουν την υποχρέωση;
Τι νόημα μπορεί να έχει το μήνυμα του πρωθυπουργού ή των ευρωβουλευτών που ζήτησαν από το Ευρωκοινοβούλιο την αναγνώριση της Γενοκτονίας; Αφού εμείς εδώ, σιγά σιγά, τα… κλείνουμε τα παραθυρόφυλλα…
Γύρω γύρω όλοι…
Απόδειξη, η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, κάπου μέσα στο καλοκαίρι… Γιατί αυτό, το… κατάπτυστο, για το οποίο κομπάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν «γαργάρα» οι υπόλοιποι, έχει και κάποιες τεχνικές ιδιαιτερότητες, τις οποίες και ανέδειξε με κείμενο στην ιστοσελίδα του αλλά και στο πλαίσιο συνέντευξης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός.
Καλό είναι να επισημάνουμε ότι η συμφωνία έχει υπογραφεί, αλλά για να ισχύσει θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή, να την εγκρίνει δηλαδή η Ελλάδα, διά των αντιπροσώπων της…
Η συμφωνία, όπως λέει ο κ. Λυγερός, είναι γραμμένη σε τρεις λέξεις. Στην αγγλική, στην ελληνική και σε… μια τρίτη, την οποία εμείς οι Έλληνες δεν αναγνωρίζουμε. Ωραία. Δηλαδή, η Βουλή, κατά πλειοψηφία, ψήφισε μια συμφωνία, η οποία ήταν γραμμένη και σε μια γλώσσα που δεν… υπάρχει.
Θεωρητικά… παράδοξο. Γιατί η συμφωνία υπογράφτηκε παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να διαφωνεί με όσα οι Σκοπιανοί υποστηρίζουν σε θέματα γλώσσας και έθνους… «Αυτό σημαίνει ότι κάποιος υπέγραψε σε μια γλώσσα που δεν κατείχε και σε μια άλλη που… δεν υπάρχει», τόνισε ο κ. Λυγερός…
Ο ίδιος σχολίασε ότι όσο το κείμενο δεν έχει κυρωθεί… συμφωνία δεν υπάρχει. Οπότε και οι βουλευτές θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Δηλαδή δεν είμαστε υποχρεωμένοι να την κυρώσουμε κιόλας επειδή υπογράφτηκε…
Το μείζον πάντως είναι ότι τουλάχιστον οι βουλευτές θα πρέπει να γνωρίζουν τι… ψηφίζουν, εν προκειμένω, σε ποια (ποιες) γλώσσα (γλώσσες)…
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ιστοσελίδα της Βουλής η συμφωνία είναι αναρτημένη μόνο… σε δύο γλώσσες, στην αγγλική και στην ελληνική. Κάτι… λογικό, αφού η τρίτη δεν… υπάρχει…
Εκτός κι αν κάνουμε την… παλαβή, ως κράτος και έθνος, γιατί έχουμε εγκλωβιστεί στις ίδιες μας τις πράξεις. (Με αυτό ως δεδομένο, καλό θα είναι ο μέσος Έλληνας να αναλογιστεί πόσες φορές η… παράνοια ήταν βασικός συντελεστής στις αποφάσεις των εθνικών μας αντιπροσώπων…)
Όπως επισημαίνει όμως ο κ. Λυγερός, «κάποιος θα πρέπει να απαντήσει εάν έχουμε αποφασίσει να αναγνωρίσουμε, ως Βουλή, ως Ελλάδα, ότι τελικά αυτή η γλώσσα… υπάρχει».
Τα… ωραία συνεχίζονται, καθώς, όπως σημείωσε, ετοιμάζεται να συζητηθεί νομοσχέδιο που προβλέπει πως αν τα Σκόπια δεν χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ για την ενταξιακή τους πορεία, τότε αυτό θα το αναλάβει η Ελλάδα…
Τι άλλο να προσθέσει (και να προφέρει) κανείς…
Έλλη Μητακίδου
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ