Βασίλης Οικονόμου στο “Π”: Νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας!

Βασίλης Οικονόμου στο “Π”: Νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας!

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Βουλευτή Αν. Αττικής ΝΔ,
Προέδρου Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής


Το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας είναι πρώτα από όλα μια παρέμβαση επικαιροποίησης της εργατικής νομοθεσίας, που δεν έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό από το 1982. Όταν δεν υπήρχαν το internet, η τηλεργασία, οι συνεργατικές πλατφόρμες και η δομή της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας ήταν πολύ διαφορετική.

Οι συνθήκες, ειδικά και με την πανδημία, έχουν αλλάξει σε τεράστιο βαθμό και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται απλά μένει κολλημένος στο παρελθόν. Η κυβέρνηση με αυτόν τον νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στη σημερινή εποχή και συνομιλεί με τον καθημερινό κόσμο της εργασίας και όχι με φαντάσματα που έρχονται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια, δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να απαντήσει στα γνωστά σε όλους προβλήματα της αγοράς εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας, απλήρωτων υπερωριών, εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Φαινόμενα που έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στους εργαζομένους αλλά και στις νομοταγείς επιχειρήσεις (που υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό) και προφανώς και στα δημόσια ταμεία.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης, που ήρθαν πρόσφατα με ένταση στο προσκήνιο. Το νομοσχέδιο προστασίας της εργασίας συνδυάζει την προστασία των εργαζομένων με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις. Αλλά ούτε και επιχειρήσεις με τους εργαζομένους στα κάγκελα. Όσο πιο αντιληπτό γίνεται ότι το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας είναι ένα νομοσχέδιο που προστατεύει πρωτίστως τα δικαιώματα του εργαζομένου, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφεύγει σε αποκυήματα φαντασίας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, εκτός των άλλων, θωρακίζει το οκτάωρο, βάζει την ηλεκτρονική κάρτα απέναντι στους εργοδότες που αυθαιρετούν, θέτει τέλος στις αδήλωτες υπερωρίες, δίνει δικαιώματα στον νέο πατέρα, αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή. Και, φυσικά, το νομοσχέδιο δεν έχει κρυφές διατάξεις, καθώς το πλήρες κείμενο έχει παρουσιαστεί επισήμως και έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις για βελτίωση των διατάξεων, οι οποίες όμως θα πρέπει να στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε fake news, όπως αυτά που καθημερινά σκαρφίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει τη συζήτηση αλλού και να αποπροσανατολίσει από τα σοβαρά εσωτερικά θέματα που τον ταλανίζουν. Θα κλείσω με τη φράση που πολύ εύστοχα έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό «δίνει δύναμη στον εργαζόμενο».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ