Βασίλης Κορκίδης στο “Π”: Αγορά και επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από «φρέσκο» και «φθηνό» χρήμα

Βασίλης Κορκίδης στο “Π”: Αγορά και επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από «φρέσκο» και «φθηνό» χρήμα

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ
Προέδρου ΕΒΕΠ


Το σχέδιο χρηματοδότησης που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, μέσω των δράσεων που θα δώσουν την αναγκαία ρευστότητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το σύνολο της αγοράς. Από τα μέτρα του 2020, που στήριξαν τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων με στόχο να τις κρατήσουν στη ζωή στη δύσκολη συγκυρία των πολλαπλών lockdowns, έχουμε πλέον εισέλθει στη περίοδο των στοχευμένων μέτρων ρευστότητας και των χρηματοδοτήσεων με προνομιακούς όρους, καθώς η πανδημία σταδιακά υποχωρεί και η οικονομία προσπαθεί να επιστρέψει, έστω και αργά, σε κανονικούς ρυθμούς. 

Κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς διατέθηκαν συνολικά από προγράμματα παροχής εγγυήσεων και επιδότησης τόκων δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης. Από αυτά, περίπου τα 5,3 δισ. ευρώ διατέθηκαν σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τα υπόλοιπα σε μεγάλες. Από εδώ και στο εξής όμως το μεγάλο στοίχημα είναι η προώθηση βιώσιμων επενδύσεων σε πάγια, που θα συμβάλουν όχι μόνο στην ενίσχυση του ΑΕΠ αλλά στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και στην ενίσχυση της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, το ευρύτερο σχέδιο χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει φυσικά τις ευρωπαϊκές δράσεις εγγυοδοσίας αλλά και ανάλογα προγράμματα που θα τρέξει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» υλοποιείται, αποκλειστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε συνεργασία με εμπορικές τράπεζες, η δυνατότητα για δάνεια διάρκειας έως δέκα ετών και ύψους 25.000 – 1.500.000 ευρώ. Εντός της επόμενης εβδομάδας ανοίγει το νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας της ΕΑΤ, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Με κρατικές εγγυήσεις, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν τραπεζικό δάνειο για κεφάλαιο κίνησης με επιτόκιο της τάξης του 4% για χρηματοδότηση μεταξύ 30.000 – 50.000 ευρώ. Από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων υπάρχουν επίσης κάποια υπόλοιπα του προγράμματος COSME για κεφάλαιο κίνησης με χαμηλό επιτόκιο σε ορισμένες τράπεζες, τα οποία αναμένεται να εξαντληθούν στις αρχές του καλοκαιριού.

Πρωταρχικός στόχος είναι τα νέα προγράμματα της ΕΑΤ να ανοίξουν νέες δράσεις, με προϋπολογισμό που θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις που θα εξασφαλιστούν. Μέρος των εγγυήσεων θα προέλθει από πόρους της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί. Κάποιες άλλες νέες δράσεις δεν αποκλείεται να είναι παρόμοιες ή και ίδιες με τα προγράμματα εγγυοδοσίας και επιδότησης τόκων που έτρεξαν πέρυσι. Τα Κεφάλαια Επανεκκίνησης που έχουν προϋπολογιστεί για το 2021 σε πληττόμενες επιχειρήσεις εκτιμώνται σε 3,5 δισ. ευρώ. Περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, μέσω ΕΣΠΑ, για την παροχή κεφαλαίων επανεκκίνησης για εστίαση, γυμναστήρια, παιδότοπους, δικηγόρους και ξενοδοχεία.

Στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει το ενδεχόμενο για ένα ακόμα αντίστοιχο πρόγραμμα της εστίασης σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, όπως ένδυση, υπόδηση και εποχικές επιχειρήσεις, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί, αφού δεν υπάρχει απόφαση καθώς είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ιδιαίτερα αυξημένο είναι πάντως το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων της εστίασης για το πρόγραμμα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών. Στο τέλος Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την παροχή χρηματοδότησης, με τη μορφή κεφαλαίων επανεκκίνησης, σε γυμναστήρια και παιδότοπους, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Το ύψος της επιδότησης θα κλιμακώνεται από 4.000 ευρώ έως 17.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και τα έξοδα της επιχείρησης. Με προϋπολογισμό ο οποίος θα ανέλθει στα 16 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η δράση για την επιχορήγηση των δικηγόρων, μέσω ΕΣΠΑ, η οποία θα κυμαίνεται από 1.000 ευρώ έως και 2.500 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της ψηφιακής υποδομής των γραφείων τους. Επίσης υπεγράφη η ΚΥΑ για τον καθορισμό των ποσών επιχορήγησης, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και απασχόλησης που υπάγονται στη «Γενική Επιχειρηματικότητα» με 120 εκατ. ευρώ και την «Επιχειρηματικότητα των πολύ μικρών και μικρών Επιχειρήσεων» με 400 εκατ. ευρώ. Τέλος, όσον αφορά τα τουριστικά καταλύματα, το συνολικό ύψος των ενισχύσεων, μέσω ΕΣΠΑ, θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ και θα προβλέπει παροχή επιδότησης έως 400.000 ευρώ.

Το ερώτημα των μικρομεσαίων είναι εάν επαρκούν, πώς και πότε θα δοθούν, σε πολλούς ή λίγους αποδέκτες. Συμπερασματικά, για να μπορέσουν να επιβιώσουν μετά και το πέρας των μέτρων στήριξης οι 823.000 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά την επανεκκίνησή τους μετά την άρση των περιορισμών λειτουργίας, χρειάζεται επειγόντως να διοχετευτεί «φρέσκο» και «φθηνό» χρήμα στην ελληνική αγορά.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ