Βάλσαμος Συρίγος στο “Π”: Όχι στο νομοσχέδιο-έκτρωμα!

Βάλσαμος Συρίγος στο “Π”: Όχι στο νομοσχέδιο-έκτρωμα!

Του
ΒΑΛΣΑΜΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ
Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ


Μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίζει την άθλια προπαγάνδα περί «φιλεργατικού νομοσχεδίου», όμως τα γραφόμενα αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Τι επιφέρει το νομοσχέδιο στους εργαζομένους; Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

• Καταργείται το οκτάωρο. Αυτό δεν είναι προπαγανδιστικός αντιπερισπασμός στην κυβέρνηση, είναι η ωμή πραγματικότητα. Γίνεται δεκάωρο και μάλιστα με απλήρωτη επιπλέον εργασία, μιας και τις δύο παραπάνω ώρες ο εργαζόμενος δεν θα τις πληρώνεται υπερωριακά αλλά με ρεπό, όποτε μπορεί και θέλει ο εργοδότης να το δώσει μέσα στους έξι μήνες! Δηλαδή, για να γίνουμε πιο σαφείς, στον τουρισμό, όπου –με τις προηγούμενες αντεργατικές ρυθμίσεις επί ΣΥΡΙΖΑ– είχε προωθηθεί η διευθέτηση με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ομοσπονδίας των εργαζομένων, είχαμε τους ξενοδοχοϋπάλληλος να εργάζονται 12 ώρες την ημέρα, 30 ημέρες τον μήνα επί τρεις – τέσσερις μήνες και μετά, αφού έβγαιναν στην ανεργία, έκαναν έναν μήνα να συνέλθουν. Αυτή η άθλια σύμβαση –που πολλοί ξενοδόχοι δεν την εφάρμοζαν, γιατί έκαναν ακόμα χειρότερα στους εργαζομένους– έρχεται να γίνει ακόμα χειρότερη, γιατί τις παραπάνω ώρες θα σταματήσουν να τις πληρώνονται υπερωριακά και ο μισθός θα μείνει κολλημένος στα 580 ευρώ. Αυτό όλο έρχεται να εφαρμοστεί στο σύνολο της παραγωγής.
• Καταργείται για τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας η κυριακάτικη αργία –πέραν των θεσμοθετημένων 32 ανοικτών Κυριακών που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ–, οι οποίοι θα συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους στη δουλειά την Κυριακή. Για παράδειγμα, λέει ο υπουργός ότι δεν καταργείται το πενθήμερο στους οικοδόμους, όπως και η κυριακάτικη αργία, όμως ανοίγει τα λατομεία και την παραγωγή σκυροδέματος. Πώς θα πέσει το μπετό στην οικοδομή, μόνο του; Ή θα το βάλουν στο ψυγείο για την επόμενη; Και εδώ ο υπουργός προκαλεί.
• Μετά το διαχρονικό ξήλωμα και την αποδιάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τώρα το μετατρέπει σε Ανεξάρτητη Αρχή, δηλαδή σε πλήρη παράδοση στην εργοδοσία. Βέβαια, το ΣΕΠΕ αυτό που κάνει –όταν λειτουργεί– είναι να ελέγχει αν εφαρμόζεται ο νόμος, ο οποίος γίνεται όλο και πιο αντιδραστικός για τους εργαζομένους και πιο ευνοϊκός για την εργοδοσία.
• Τσακίζεται η συλλογική οργάνωση των εργαζομένων. Δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη, ακόμα κι αν υπάρχει σωματείο στον χώρο και συλλογικά αποφασίσει, να μη δεχθεί τη διευθέτηση και να την προχωρήσει με τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά.
• Μετατρέπει την απεργία σε συμβολική πράξη, μιας και υποχρεώνει κλάδους να παρέχουν ελάχιστες υπηρεσίες την ημέρα της απεργίας, με το 1/3 των εργαζομένων να είναι υποχρεωτικά απεργοσπάστες!
• Απαγορεύει την περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα από την προσπάθεια της εργοδοσίας να τον διασπάσει και η επικοινωνία στην πύλη του εργοστασίου, στην προσπάθεια να πεισθούν όλοι οι εργαζόμενοι ότι πρέπει να συμμετέχουν, θεωρείται αιτία για να βγει άμεσα η απεργία παράνομη!

Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα περιέχονται στο νομοσχέδιο, το οποίο δικαίως οι εργαζόμενοι το ονόμασαν «νομοσχέδιο-έκτρωμα».

Τώρα, αν κάποιος θέλει να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο και μιλά για την ηλεκτρονική κάρτα, που δήθεν θα είναι η τομή που θα διασφαλίσει τον εργαζόμενο από τη μαύρη εργασία και το κλέψιμο των υπερωριών, γελάνε και οι πέτρες… Καταρχάς, μιλάμε για μια ρύθμιση που είναι ψηφισμένη από το 2011 και συνειδητά δεν είχε εφαρμοστεί, αλλά και να εφαρμοστεί, οι τρόποι για να ξεγλιστρούν οι εργοδότες είναι ήδη έτοιμοι. Όπως και στο ζήτημα της τηλεργασίας, που γίνεται το έλα να δεις με την καταστρατήγηση των ωραρίων κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι έχουν μόνο μία επιλογή: Να παλέψουν ώστε αυτό το έκτρωμα να μην κατατεθεί.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ