Στέλιος Κούλογλου στο “Π”: Πυροβολώντας τον αγγελιοφόρο
Του
ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, πάνω από 230 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη νέα αυτή σύρραξη, που κρατά περισσότερες από δέκα ημέρες τώρα. Ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 60.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου. Αυτά τα μαθαίνουμε, φυσικά, από τα ΜΜΕ.
Ο ρόλος της πληροφόρησης είναι καθοριστικής σημασίας. Ιδίως στις πολεμικές συρράξεις, όπου το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι εκεί και να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτός ο ρόλος όμως τους καθιστά επικίνδυνους για έναν επιτιθέμενο που θέλει να κρύψει τη δυστυχία που προκαλεί και να ελέγξει πλήρως τον πόλεμο της προπαγάνδας. Έτσι, το 1999, στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, η κυβέρνηση Κλίντον προχώρησε σε ένα βήμα που δεν είχε προηγούμενο: Κατέστρεψε, βομβαρδίζοντας, τη σερβική ραδιοτηλεόραση. Το 2003, στην εισβολή στο Ιράκ, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν τα αμερικανικά στρατεύματα μπαίνοντας στη Βαγδάτη ήταν να βομβαρδίσουν το ξενοδοχείο που έμεναν οι δημοσιογράφοι.
Ακολουθώντας την προσφιλή αυτή πρακτική όσων δεν αρέσκονται στα νέα που ακούνε, δηλαδή να πυροβολούν τον αγγελιοφόρο, το Ισραήλ έβαλε στόχο τους δημοσιογράφους και τις υποδομές των ΜΜΕ στη Γάζα. Την Παρασκευή 14 Μαΐου ο Ισραηλινός Στρατός βομβάρδισε τον πύργο Jala, όπου στεγάζονται τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera και του –αμερικανικού– ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press. Είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός των πύργων Al-Shorouk και Al-Jawhara στην πόλη της Γάζας την Τρίτη 11 και την Τετάρτη 12 Μαΐου, που κατέστρεψε τα γραφεία δώδεκα άλλων Μέσων Ενημέρωσης, όπως το παναραβικό κανάλι Al-Araby, τοπικές εφημερίδες, ιστοσελίδες και εταιρείες οπτικοακουστικής παραγωγής.
Ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις του Ισραήλ, εκτός από το ότι στρέφονται ξεκάθαρα κατά της ελευθερίας του Τύπου και επιδιώκουν τον έλεγχο της ενημέρωσης και τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων, συνιστούν κάτι πολύ σημαντικότερο: Έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το άρθρο 79 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συνθήκης της Γενεύης, το οποίο προβλέπει ότι οι δημοσιογράφοι έχουν όλα τα δικαιώματα και τις προστασίες που παρέχονται στους πολίτες σε διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, οι οποίοι δεν θα πρέπει να αποτελούν στόχο επίθεσης.
Ο πόλεμος της προπαγάνδας έχει και άλλες πτυχές, όπως τη δαιμονοποίηση του εχθρού. Κάθε φορά που ξεσπούν μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ιδίως με επίκεντρο τη Γάζα, η δυσαναλογία των απωλειών είναι τεράστια. Παραδείγματος χάριν, από την εισβολή του Ισραηλινού Στρατού το 2014 έχασαν τη ζωή τους 1.492 άμαχοι Παλαιστίνιοι (551 παιδιά και 299 γυναίκες). Στο Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους 8 πολίτες, εκ των οποίων ένας ταϊλανδός εργαζόμενος. Δηλαδή σε κάθε πολίτη του Ισραήλ αντιστοιχούν κάτι λιγότερο από 200 κάτοικοι της Γάζας. Η αδιαφορία για αυτήν τη δυσαναλογία είναι σοκαριστική και εδράζεται στην εικόνα για τους Παλαιστινίους της Γάζας, επιμελώς κατασκευασμένη από την προπαγάνδα: Υποανάπτυκτοι, άγριοι και επικίνδυνοι.
Με ερώτησή μου προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησα από την Κομισιόν να διευκρινίσει σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και να διερευνηθεί η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από την πλευρά του Ισραηλινού Στρατού αλλά και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στον Τύπο και να διασφαλιστεί η ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτών. Δεν περιμένω θαύματα, καθώς οι Βρυξέλλες πατούν σε δύο βάρκες: Προσπαθούν να συμβιβάσουν τους διεθνείς νόμους με την υποστήριξη των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το πολύ πολύ να στείλουν κανένα αλεξίσφαιρο στους πολεμικούς ανταποκριτές που βρίσκονται εκεί.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ