Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Οι άγνωστες λεπτομέρειες της εκεχειρίας στη Γάζα

Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Οι άγνωστες λεπτομέρειες της εκεχειρίας στη Γάζα

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Στην Ιστορία πέρασε και η τελευταία εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Όλοι οι σοβαροί διπλωματικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι μια εκεχειρία με στόχο την ανασύνταξη, αναμένοντας την επόμενη μάχη. Το Ισραήλ αυτήν τη φορά δέχτηκε από αέρος τα περισσότερα πλήγματα σε σχέση με όλες τις τελευταίες συγκρούσεις. Γιατί δεν λειτούργησε στο ακέραιο η μεγάλη αντιαεροπορική του ασπίδα;

Κατασκευασμένη από κονσόρτσιουμ αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών, η «Σφεντόνα του Δαβίδ» θεωρείται ένα από τα τελειότερα αντιαεροπορικά συστήματα στον κόσμο.

Έχει στόχο την προστασία του Ισραήλ από πυραύλους μέσου βεληνεκούς, με ακτίνα δράσης 100 – 200 χιλιομέτρων, όπως οι πύραυλοι Κατιούσα, που χρησιμοποιεί η σιιτική, φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει πυραύλους Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η «Σφεντόνα του Δαβίδ» συμπληρώνει δύο άλλα συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Ισραήλ. Το πρώτο από αυτά είναι ο «Σιδερένιος Θόλος», ο οποίος λειτουργεί στις περιοχές που συνορεύουν με την Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας και έχει στόχο την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς, όπως και αυτοσχέδιων ρουκετών της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Το δεύτερο είναι το σύστημα «Βέλος», που προορίζεται για την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι Σκουντ και οι Σεχάμπ, που περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο του Ιράν και της Συρίας.

Στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών ο «Σιδερένιος Θόλος» ράγισε. Τα θύματα ήταν υπερβολικά για το Ισραήλ, παρά τους χιλιάδες πυραύλους που εκτοξεύτηκαν.

Τα τρία αντιβαλλιστικά συστήματα του κράτους ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο δίκτυο ραντάρ, που καθοδηγεί πυραύλους αναχαίτισης, με αποστολή την καταστροφή ιπτάμενων αντικειμένων που απειλούν τη χώρα.

Για την κατασκευή της «Σφεντόνας του Δαβίδ» συνεργάστηκαν οι ισραηλινές εταιρείες Rafael και Elbit Systems με την αμερικανική Raytheon. Η Rafael είναι η εταιρεία που έχει κατασκευάσει τον «Σιδερένιο Θόλο». Αμερικανοί και Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι ο «Σιδερένιος Θόλος» έχει αποδειχθεί ικανός να καταστρέφει εν πτήσει το 90% των πυραύλων που εκτοξεύονται εναντίον του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό το 10% όμως που έμεινε έκανε τη ζημιά. Ο προβληματισμός στο Ισραήλ είναι μεγάλος για την αποτελεσματικότητα του συστήματος και ο Νετανιάχου προχώρησε σε εκεχειρία για να κάνει άμεσα επιδιορθωτική κίνηση.

Από τα ψιλά γράμματα των τελευταίων ημερών θα πρέπει κανείς να επισημάνει την απώλεια του ανώτερου παλαιστίνιου στρατιωτικού διοικητή στη Γάζα σε αεροπορικές επιθέσεις, οι οποίες στόχευαν υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

Ο θάνατος επίσης του Χασάμ Αμπού Χάρμπιντ, του ένοπλου διοικητή του Ισλαμικού Τζιχάντ για τη Βόρεια Γάζα, είναι πιθανό να προκαλέσει την έντονη απάντηση από την ομάδα που πολεμά παράλληλα με τη Χαμάς.

Ένα από τα ιδιαίτερα στοιχεία της τελευταίας σύγκρουσης ήταν και τα fake news του Ισραηλινού Στρατού.

Όλοι εξεπλάγησαν όταν διάβασαν επίσημο tweet για την έναρξη χερσαίας επίθεσης των Ισραηλινών στη Γάζα. Οι μαχητές της Χαμάς έτρεξαν στις στοές για να προφυλαχθούν, οι δορυφόροι κατέγραψαν τις εισόδους και αμέσως μετά οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν. Είναι αδιευκρίνιστες οι απώλειες των μαχητών της Χαμάς στις στοές μέχρι και σήμερα.

Ο βομβαρδισμός του κτιρίου του AP μάλλον ήταν αναμενόμενος αφού στο ίδιο κτίριο στεγάζονταν και υπηρεσίες πληροφοριών της Χαμάς που χρησιμοποιούσαν τα δημοσιογραφικά γραφεία ως προκάλυμμα, ενώ για τις εγκαταστάσεις του Al Jazeera μάλλον ελάχιστοι στο Ισραήλ στεναχωρήθηκαν.

Παρά τις εκκαθαρίσεις, το πρόβλημα στη Γάζα με τους νεοάστεγους είναι οξύτατο, ενώ ήδη πρέπει να ετοιμάζονται οι επόμενοι μάρτυρες για αντίποινα. Στο ίδιο έργο θεατές, εδώ και δεκαετίες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ