Κωνσταντίνος Κόλλιας στο “Π”: Επιστροφή στην κανονικότητα
Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Β. ΚΟΛΛΙΑ
Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Διανύουμε τον 15ο μήνα από τότε που και η Ελλάδα μπήκε σε ρυθμούς κορονοϊού, επιβάλλοντας τα απαραίτητα lockdowns.
Την περίοδο αυτή η πορεία της ελληνικής οικονομίας κινήθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα ύφεσης, όπως άλλωστε και οι οικονομίες όλου του κόσμου.
Στο τέλος της χρονιάς η εικόνα ήταν σαφώς καλύτερη από ό,τι περιμέναμε αρχικά.
Ο λόγος;
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση στήριξε όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους κλάδους.
Φτάνοντας πλέον στο τέλος του πενταμήνου, έχει έρθει –όπως είναι φυσικό– η ώρα του λογαριασμού.
Όλοι όσοι έχουν λάβει τις ενισχύσεις αυτές τον τελευταίο χρόνο, καλούνται σιγά σιγά να λύσουν τον γρίφο της διαχείρισης των υποχρεώσεων που άφησαν για αργότερα, αφού τους το επέτρεπαν τα κυβερνητικά μέτρα.
Πρόκειται για γρίφο που δεν αφορά μόνο τους δικαιούχους, αλλά, επιπλέον, τόσο το σύνολο της αγοράς όσο και το κράτος:
Το σύνολο της αγοράς διότι η διαχείριση αυτών των οφειλών επηρεάζει και όλες τις συναλλαγές που γίνονται μεταξύ επιχειρήσεων.
Το κράτος διότι πρέπει να αξιολογήσει την πορεία των εσόδων και να εκτιμήσει πότε αυτά θα επανέλθουν στην κανονική τους ροή.
Δεδομένο είναι ότι το σύνολο αυτών των χρεών –που δημιουργήθηκαν δηλαδή εν μέσω κορονοϊού– θα τακτοποιηθεί με ρυθμίσεις, η ανακοίνωση των οποίων αναμένεται.
Ταυτόχρονα, όμως, η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ σημαντική ευκαιρία:
Από τη μία πλευρά, τα 31 δισ. ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη, όχι μόνο φέτος αλλά κυρίως την επόμενη τετραετία. Πρόκειται για χρήματα, η διαχείριση και η αξιοποίηση των οποίων είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την πορεία της οικονομίας όσο και για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του brand name «Ελλάδα».
Από την άλλη πλευρά, η πορεία των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του τουρισμού, δημιουργεί το καλύτερο δυνατό μείγμα ώστε η χώρα και να ξεπεράσει με ασφάλεια την πανδημία –στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό– αλλά και να επαναφέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά στα προ κορονοϊού δεδομένα την πορεία της βασικής της βιομηχανίας, δηλαδή του τουρισμού.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την επόμενη μέρα της πανδημίας;
Ότι απαιτείται να τρέξουμε ακόμα ταχύτερα στην κατεύθυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των δομικών αλλαγών που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, ώστε και να συνεχίσει να ενισχύει την αξιοπιστία της εκτός συνόρων και να χτίσει το νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα δώσει σημαντικότατη ώθηση στην ανάπτυξη.
Γνωρίζω ότι η εξίσωση δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς πρέπει να διατηρείται διαρκώς η ισορροπία μεταξύ της στήριξης όσων ακόμα πλήττονται, της υποστήριξης όσων έχουν αρχίσει να λειτουργούν και της επιστροφής σταδιακά στη δημοσιονομική ισορροπία.
Είναι, όμως, απολύτως απαραίτητα βήματα για τη χώρα, ώστε η ελληνική οικονομία να είναι παρούσα όταν θα αρχίσουν όλα να επανέρχονται στην κανονική τους κατάσταση και το παγκόσμιο επενδυτικό χρήμα θα ενεργοποιηθεί στο φουλ. Δεδομένου ότι η κατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων δεν γίνεται ποτέ αναλογικά, όσο πιο αξιόπιστοι και έτοιμοι είμαστε τότε, τόσο καλύτερη θέση θα πάρουμε στο διεθνές περιβάλλον.
Με άλλα λόγια, τόσο περισσότερα κεφάλαια θα εισρεύσουν στη χώρα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και σημαντική προστιθέμενη αξία στο ελληνικό brand name.
Ήδη, τα θετικά σχόλια που λαμβάνει η χώρα μας για τις προτάσεις και τον σχεδιασμό που έχει κάνει σχετικά με τα 31 δισ. ευρώ δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.
Το ίδιο δείχνουν και οι επενδύσεις από ξένα και ελληνικά κεφάλαια σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.
Αν, λοιπόν, συνεχίσουμε έτσι και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε κάτι άλλο απρόβλεπτο, τότε η χώρα θα μπορέσει να κάνει το comeback που χρειάζεται ώστε να πάρει τη θέση που δικαιούται στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ